V. Dacă nu voi pune degetul meu…

Pentru că ne aflăm pe drum de ceva vreme azi stăm puțin la gura sobei ca să ne odihnim și să rememorăm cele pe care le-am văzut până acum. Ne-am pregătit călătoria vorbind mai întâi despre credință și am aflat de la sfântul apostol Pavel că ea este „încredinţarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute” (Evrei 11,1). Putem spune și că a crede înseamnă a avea încredere că Dumnezeu există, a avea încredere în El și în realitățile mai presus de lumea aceasta. Am pornit la drum descoperind că, în sensul cel mai general, atunci când spunem „Dumnezeu”
înțelegem cauza primă și scopul, țelul sau împlinirea a tot ceea ce există. Ne-am plimbat împreună pe ulițele copilăriei și ne-am amintit cum ne minunam de modul în care „cerurile spun slava lui Dumnezeu” (Psalmi 18,1), iar la aceasta am adăugat încă patru argumente raționale pentru a ne justifica credința în Dumnezeu: universalitatea ideii de Dumnezeu în timp și spațiu, faptul că tot ce există se supune unui țel, existența legii morale în om, existența ideii de perfecțiune în om. Totuși, am acceptat că aceste argumente nu sunt suficiente prin ele însele să convingă pe cineva și atunci este firesc să ne întrebăm astăzi de ce credem în Dumnezeu și ce folos avem din credința noastră, iar dacă nu credem ce trebuie să facem pentru a ajunge la credință.

Credem în Dumnezeu pentru că El ne-a atras în diferite moduri să dorim acest dar de la El pentru ca apoi să ni-l dăruiască. Așadar, avem credință pentru că Dumnezeu ne-a oferit acest dar iar noi am dorit să-l primim. Se întâmplă însă ca mulți dintre noi să avem o credință amestecată cu îndoială și poate că uneori îndoiala este mai puternică. Chiar dacă suntem convinși că Dumnezeu nu există, dar acceptăm o mică posibilitate ca să ne înșelăm, Sfântul Siluan Athonitul ne spune că dacă vom cere de la Dumnezeu credință spunând „Doamne, dacă exişti, luminează-mă şi-Ţi voi sluji din toată inima şi din tot sufletul.” negreșit Dumnezeu ne va lumina.

Înainte de a cere un anumit lucru trebuie să fii convins că îți este folositor. Și pentru a arăta folosul credinței aș spune că ea ne ajută să realizăm multe lucruri mari și mici dar, dintre acestea, trei le consider mai importante: prin credință aflăm cum au venit la existență universul și omul, prin credință aflăm ce se întâmplă cu noi după moarte și cum se va sfârși universul și tot prin credință putem să ne împlinim, adică să ajungem la țelul pentru care am fost aduși la existență de către Dumnezeu, fericirea veșnică. Și pentru că mulți m-au întrebat ce este fericirea vă voi spune că este o stare de pace, mulțumire și bucurie ce crește continuu și care are ca fundament cunoașterea Adevărului și Luminii, Libertatea și Iubirea, dar despre aceasta vom vorbi pe îndelete mai târziu.

De săptămâna viitoare vom detalia principalele avantajele pe care ni le aduce credința.

Numai bine!

Siluan Popescu

Reclame
Acest articol a fost publicat în Dreapta credinta (Dogmatica), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s