VI. De poți crede

Vorbind despre ceea ce au realizat unii oameni prin credință Sfântul Apostol Pavel le spunea evreilor că: „prin credinţă, au biruit împărăţii, au făcut dreptate, au dobândit făgăduinţele, au astupat gurile leilor, au stins puterea focului, au scăpat de ascuţişul sabiei, s-au împuternicit, din slabi ce erau s-au făcut tari în război, au întors taberele vrăjmaşilor pe fugă; unele femei şi-au luat pe morţii lor înviaţi.” (Evrei 11,33-35). Acestea sunt doar câteva din foloasele credinței ce pot fi adăugate la cele mai importante trei pe care le-am amintit săptămâna trecută și asupra cărora stăruim începând de azi.

E firesc ca prima noastră întrebare atunci când devenim conștienți de importanța existenței noastre în lumea aceasta să fie: Cum am ajuns aici? Cum au venit universul și omul la existență?

Oamenii de știință se străduiesc să răspundă la această întrebare și probabil că în timp vor oferi răspunsuri tot mai corecte și mai convingătoare, dar limitate la ceea ce pot deduce observând lumea aceasta.

În schimb, credința ne vorbește chiar și despre Dumnezeu mai înainte de a exista lumea. Credința ne descoperă evenimente care au avut loc în altă ordine de existență și care au influențat major lumea în care trăim. Credința ne oferă posibilitatea de a fi părtași, de a experimenta realități pe care altfel nu le putem cunoaște: „Cele ce ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El. Iar nouă ni le-a descoperit Dumnezeu prin Duhul Său, fiindcă Duhul toate le cercetează, chiar şi adâncurile lui Dumnezeu.” (I Corinteni 2,9-10), oferindu-ne astfel răspunsuri pe care știința nu le poate oferi. Unele dintre aceste realități sunt atât de frumoase, surprinzătoare, copleșitoare încât, vorbind despre răpirea sa la ceruri, Sfântul Apostol Pavel le spunea corintenilor că „a auzit cuvinte de nespus, pe care nu se cuvine omului să le grăiască.” (II Corinteni 12,4). Nu în ultimul rând, credința ne oferă avantajul de a putea primi răspunsurile acum și aici fără a aștepta ca oamenii de știință să mai înțeleagă câte ceva din modul în care au apărut universul și omul.

Credința nu înlătură și nu este în opoziție cu știința ci îi dă un sens acesteia și îi arată câteva ipoteze sigure de la care trebuie să pornească și care sunt acelea care pot fi eliminate încă de la începutul cercetării. Spre exemplu, în fizică se consideră a fi doar o ipoteză de lucru aceea că vedem universul aşa cum este, cel puţin în parte, datorită faptului că existăm, pe când pentru omul credincios aceasta este o afirmație sigură. Omul luminat prin credință știe că Dumnezeu a făcut universul pentru a-i vorbi despre El și că el nu este o apariție întâmplătoare într-un univers tot atât de întâmplător.

Tot prin credință aflăm cele se se întâmplă cu noi după moarte. Oamenii de știință se arată aproape cu totul neputincioși în fața unei asemenea problematici. Ei nu ne pot spune ce mai rămâne din om după moarte. Nu ne pot arăta în ce fel influențează modul nostru de a trăi viața aceasta ceea ce se întâmplă cu noi după moarte. Chiar și în ceea ce privește viitorul universului ori al pământului nu pot să ne descopere mare lucru. Noi putem afla însă prin credință evenimentele cele mai importante ce se vor întâmpla.

Cel mai mare avantaj pe care ni-l oferă credința este însă acela că ne arată și ne dă puterea să urmăm drumul către fericire, către o viață veșnică fericită. Despre aceasta ne va fi vorba săptămâna viitoare.

Numai bine!

Siluan Popescu

Reclame
Acest articol a fost publicat în Dreapta credinta (Dogmatica), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s