Amintiri culturale, 24-30 martie

24 martie, joi: În anul 1949, pelicula Hamlet, cu Sir Laurence Olivier în rolul principal, aducea pentru prima dată Marii Britanii premiul Oscar pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor al anului. Regia i-a aparţinut tot lui Olivier. Critici purişti ai operei shakespeariene au afirmat, cu toate acestea, că regizorul şi-a asumat prea multă libertate în raport cu textul piesei, reducând patru ore de conţinut mai mult decât demn de redat la cele doar două ore ale filmului.

25 martie, vineri: În 1867, se năştea, în oraşul Parma, dirijorul Arturo Toscanini. A condus numeroase spectacole radiofonice şi de televiziune, precum şi înregistrări devenite celebre ale multor piese simfonice şi de operă pe care le-a realizat NBC Symphony Orchestra de la New York, începând cu anul 1937. Una dintre cele mai renumite emisiuni ale sale a fost cea din iulie 1942, când a dirijat premiera americană a Simfoniei a Şaptea, de Dmitri Şostakovici. Pentru radio, a dirijat şapte opere integrale, printre care Boema de Giacomo Puccini, Traviata şi Ottelo de Giuseppe Verdi.

26 martie, sâmbătă: În 1911 se năştea, în Columbus, Mississippi, scriitorul american Thomas Lanier Williams. În 1939, la plecarea din St. Louis către New Orleans, şi-a schimbat prenumele în „Tennessee”, după locul naşterii tatălui său. Deşi a scris atât nuvelă cât şi roman, genul care i-a adus recunoaştere a fost teatrul. I-au fost decernate premiul Tony pentru piesa „Trandafirul tatuat”, din 1951, şi premiul Pulitzer pentru „Un tramvai numit dorinţă” (1948) şi „Pisica pe acoperişul fierbinte” (1955).

27 martie, duminică: În 1907, Constantin Brâncuşi, aflându-se la Paris, ca învăţăcel al sculptorului Auguste Rodin, se hotăra să părăsească atelierul acestuia, rostind celebrele cuvinte: “În umbra unui stejar nu poate creşte decât iarbă”. Din acel an, Brâncuşi a renunţat la realizarea modelelor de gips sau lut, pe care le turna apoi în bronz, şi a început să lucreze din nou prin cioplire în lemn sau piatră. Sculptorul, născut în anul 1876 la Hobiţa, judeţul Gorj, fusese primit ca ucenic pe lângă Rodin, la cererea reginei Elisabeta a României, şi avea să recunoască mai târziu că această perioadă a redat lucrărilor lui semnificaţia umană.

28 martie, luni: În 1936, s-a născut scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2010. După o tinereţe cu tendinţe comuniste, la maturitate ia distanţă faţă de Fidel Castro, ba chiar îl acuză pe Gabriel Garcia Marquez, odinioară prietenul său, de prea multă simpatie faţă de regimul acestuia. Primele sale romane (cum ar fi Casa Verde sau Conversaţie la catedrală) prezintă mai curând caracteristici moderniste, complexitate şi dificultate tehnică, în timp ce romanele din cea de-a doua perioadă, Povestaşul sau Mătuşa Giulia şi condeierul, se îndreaptă mai degrabă spre tehnici de realizare post-moderniste şi au un ton mult mai comic, mai uşor, chiar cu o nuanţă de farsă.

29 martie, marți: În 1879 a fost înfiinţată Academia Română. Prin înalt decret regal, Societatea Academică Română este declarată institut naţional cu denumirea Academia Română, având „de scop cultura limbei şi istoriei naţionale, a literelor, a ştiinţelor şi frumoaselor arte”, „persoană morală şi independentă în lucrările sale de orice natură”.

30 martie, miercuri: În 1902 se năştea, în Joigny, Bourgogne, Marcel Aymé, autor de poveşti pentru copii, piese de teatru şi romane. În 1929, câştigă Premiul Renaudot cu romanul „Masa îmbuibaţilor”. Piesa de teatru cu care a avut cel mai mult succes s-a numit „Lucienne şi măcelarul”. Nuvela lui cea mai cunoscută este „Omul care trece prin zid”; a scris scenarii de film, printre care „Vrăjitoarele din Salem”, după piesa „The Crucible”, de Arthur Miller.

Ioana Tătaru

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s