VIII. Veniți la Mine

Fiind Cel ce a adus toate la existență și împlinirea tuturor, Dumnezeu trebuie să ne și spună, să ne și arate modul în care putem ajunge la fericire.

Mai întâi El ne vorbește prin întreaga creație. Legile care guvernează universul ne trimit cu gândul la o Lege ultimă mai presus de toate; rațiunile pe care le descoperim în jurul nostru ne fac să înțelegem o Rațiune supremă; frumusețile care ne înconjoară ne îndeamnă să presupunem o Frumusețe absolută. Prin tot ceea ce a creat Dumnezeu ne-a înconjurat cu dragoste și ne-a descoperit câte ceva din calitățile, din atributele Sale. Vorbirea lui Dumnezeu către noi prin intermediul creației teologii o numesc Revelație naturală, iar în cadrul ei putem distinge trei modalități graduale prin care Dumnezeu se descoperă: raționalitatea existențelor nepersonale, raționalitatea persoanei umane, ca imagine a lui Dumnezeu, și paternitatea și filiația umană, ca imagine a paternității și filiației divine. (Pr. Prof. Dr. George Remete, Dogmatica ortodoxă)

Convingerea noastră, a creștinilor ortodocși, este că esența lui Dumnezeu și esența lumii sunt complet diferite. Noi credem că Dumnezeu a creat lumea din nimic și că a înzestrat creatura cu libertate. Există însă și credințe, religii care afirmă că Dumnezeu a emanat lumea din însăși ființa Sa și că esența, ființa lui Dumnezeu se confundă cu cea a lumii. Dacă ar fi însă așa ar fi fost imposibil ca răul să apară în lume, căci ar fi însemnat ca Dumnezeu să se nege pe Sine.

Revelația naturală are neajunsul că nu ni-L descoperă pe Dumnezeu ca persoană, dar El ne vorbește și ca persoană, fie direct, fie prin intermediul altor persoane. Acest al doilea mod de a ne vorbi se numește Revelație supranaturală. Acolo și atunci când, în înțelepciunea Sa, a considerat că este necesar, Dumnezeu s-a descoperit ca persoană atotputernică și iubitoare anumitor oameni. El le-a arătat aleșilor Săi care este voia Sa, adică cum pot oamenii ajunge la fericire, și i-a însărcinat să o descopere acestora. Acest fel de vorbire a lui Dumnezeu se consideră că este însoțit de fenomene extraordinare, petrecute în contra naturii, care întăresc autoritatea descoperirilor, numite minuni. În cadrul lor un loc deosebit îl ocupă proorociile, adică acele preziceri ce se dovedesc adevărate și pe care oamenii aleși de Dumnezeu le fac nu datorită capacităților, priceperii lor, ci datorită faptului că Dumnezeu le descoperă cele ce urmează să se petreacă.

Este momentul să arătăm că există și oameni, credințe, religii care consideră că Dumnezeu nu este și persoană. Se afirmă că Dumnezeu este o lege, o rațiune, o energie. Cei care îl văd pe Dumnezeu așa se privează de vorbirea directă cu El deoarece este absurd să stai de vorbă cu o lege (cum ar fi să vorbești cu legea gravitațională?!) sau cu o energie (cum ar fi să vorbești cu energia termică?!). În raport cu o lege nu poți decât să te supui sau să suporți consecințele nesupunerii, iar în ceea ce privește energia poți doar să înveți cum să o folosești în folosul tău. De aceea, atunci când veți întâlni astfel de persoane, nu le veți auzi vorbind despre rugăciune și îndumnezeire, ci despre meditație, concentrare, integrare, etc.

Noi, creștinii ortodocși, credem că Dumnezeu este și legiuitor și energie, dar este acestea pentru că este, în primul rând, o existență personală, iar persoana umană este chip al persoanei divine. De aici înțelegem că Dumnezeu trebuie să aibă, desigur, la o altă scară, însușirile persoanei umane, adică voință, rațiune și sentiment.

Săptămâna viitoare vom vorbi despre modul în care recunoaștem Revelația supranaturală autentică și despre căile de transmitere a ei.

Numai bine!

Siluan Popescu

Reclame
Acest articol a fost publicat în Dreapta credinta (Dogmatica), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s