Amintiri culturale 21-27 aprilie

Joi, 21 aprilie: S-a născut scriitoarea britanică Charlotte Brontë (1816 – 1855), autoarea marelui succes „Jane Eyre”, apărut iniţial sub pseudonimul Currer Bell. În 1847, editorul englez Thomas Cautley Newby publicase de asemenea o „Agnes Grey”, semnată Acton Bell (Ann Brontë) şi romanul „La răscruce de vânturi”, prezentat sub pseudonimul Ellis Bell (Emily Brontë). Datorită faptului că editurile americane cereau noi romane ale autorului lui „Jane Eyre” şi refuzului surorilor Bronte de a-şi dezvălui adevăratele identităţi, Newby a putut recurge la un mic truc de marketing, anunţând că toate cărţile semnate de misteriosul domn „Bell” aparţin aceleiaşi persoane (inclusiv „Necunoscuta de la Wildfell Hall”, a lui Anne Bronte, care se afla în curs de apariţie).

Vineri, 22 aprilie: S-a născut scriitorul Camil Petrescu (1894-1957). A scris romane de analiză psihologică, gândite ca „dosare de existenţe omeneşti” (Patul lui Procust), dramă de idei, ce dezbate condiţia intelectualului nonconformist, într-o societate ostilă valorilor spirituale (Suflete tari), comedie (Mitică Popescu), lirică de scrutare a esenţelor (Transcendentalia) şi eseuri (Modalitatea estetică a teatrului). A editat revista „Cetatea literară” şi a teoretizat în paginile ei noocraţia, „guvernarea filosofilor”. Începând din 1920 a făcut parte din cenaclul Sburătorul, condus de Eugen Lovinescu.

Sâmbătă, 23 aprilie: S-a născut pictorul britanic Joseph Mallord William Turner (1775-1851), ultimul şi cel mai deplin reprezentant al romantismului englez în pictură. Până în 1796 nu a pictat decât acuarelă. Îşi alegea ca subiecte incendii şi viscole care exprimă nimicnicia omului. Parcă tot ce caută prin tablourile sale este lumina, care sfârşeşte prin a absorbi totul: datele materiale dispar aproape complet din pânzele sale de maturitate. John Constable îl acuza că „pictează cu abur colorat”, dar tablourile lui par a ţinti să simbolizeze în cele din urmă lumina, nu doar să o înfăţişeze. Majoritatea lucrărilor sale se află în prezent la Tate Gallery din Londra. Dintre acestea fac parte: „Hastings”, compus în jurul anului 1830, şi „La Piazzetta”, din 1840.

Duminică, 24 aprilie: S-a născut pictorul elveţian Jean Joseph Crotti (1878-1958). A studiat la Académie Julian din Paris. S-a mutat în SUA la începutul Primului Război Mondial. Primele lui tablouri au fost influenţate de impresionism, apoi de fauvism şi Art Nouveau şi cuprindeau un număr de chipuri feminine, ritmic stilizate în culori pastel. În 1916 a expus, alături de lucrări de Marcel Duchamp, Albert Gleizes şi Jean Metzinger, trei instalaţii din sticlă pictată, metal şi diverse obiecte găsite. Una dintre ele, „Portrait custom Marcel Duchamp”, a atras blamul criticilor care l-au acuzat pe autor că îşi râde de public. A rămas legat de Mişcarea Dada până în 1921. Picturile şi reliefurile lui dadaiste, delicate şi poetice, combină adesea forme de obiecte, de exemplu instrumente mecanice, cu tipărituri şi cuvinte, aşa cum se vede în portretul pe care îl face lui Thomas Edison (1920) şi în piesa „The Clown” din 1916.

Luni, 25 aprilie: În 1927 s-a născut Albert Uderzo, creatorul de bandă desenată, tăticul celebrilor Asterix şi Obelix, dar şi al personajelor Oumpah-pah Piele Roşie, Jehan Pistolet şi Luc Junior. Ultimii trei au apărut prin colaborarea cu scenaristul René Goscinni, alături de care Albert Uderzo a lucrat pentru revista Pilote. Pilote a fost difuzată în perioada 1959-1989 şi a prezentat aproape toate serialele cunoscute de bandă desenată din Beligia şi Franţa şi chiar unele internaţionale (Blueberry, Ahile Călcâi, Valérian şi Laureline). În acelaşi timp, Uderzo lucra cu Jean Michel Charlier la seria realistă Michel Tanguy, care avea să se transforme mai târziu în „Aventurile lui Tanguy şi Laverdure”.

Marţi, 26 aprilie: În 1931, George Enescu termina orchestraţia operei „Oedip”. În întreaga sa creaţie, compozitorul a realizat sinteza dintre muzica populară românească, tonalitatea orientării postromantice (reprezentate de Brahms sau Wagner) şi cuceririle tehnice ale simfonismului francez (Auguste Franck). A scris două rapsodii române pentru orchestră, trei simfonii, trei sonate pentru vioară şi pian, două cvartete de coarde, două cvartete cu pian şi suita pentru vioară şi pian „Impresii din copilărie”.

Miercuri, 27 aprilie: A venit pe lume creatorul de desene animate Walter Lantz (1899 – 1994). Născut din părinţi italieni, a distribuit multă vreme corespondenţa la redacţia unui ziar din New York, pentru a se putea duce la cursurile serale ale şcolii de arte. În 1928 a fost angajat de Universal Studios şi a primit sarcina de a „retuşa” personajul Oswald, iepuraşul norocos, o creaţie a lui Disney. După ce seria Oswald şi-a epuizat farmecul, Lantz a desenat personajul Andy Panda, care a devenit starul lui în perioada 1939-1940. Ciocănitoarea Woody a apărut pentru prima dată chiar într-un episod al serialului de animaţie Andy Panda şi a rămas cea mai celebră creaţie a autorului.

Ioana Tătaru

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s