Amintiri culturale 28 aprilie – 04 mai

Joi, 28 aprilie – Se împlinesc 85 de ani de la naşterea scriitoarei americane Harper Lee ; a locuit în Monroeville, Alabama; a studiat dreptul, însă n-a profesat niciodată avocatura; s-a mutat la un moment dat la New York, unde a lucrat pentru redacţiile mai multor reviste; a publicat To Kill a Mockingbird, în 1960, Christmas to Me, în decembrie 1961 şi When Children Discover America, 1965. Proza ei utlilzează tehnicile şi temele goticului sudist. I-a fost conferit premiul Pulitzer în 1961, pentru …Să ucizi o pasăre cântătoare.

Vineri; 29 aprilie 1863 – Se năştea, la Alexandria, poetul grec Constantin P. Cavafy (mort în 1933). A locuit o vreme în Anglia ; poeziile sale sunt evocări ale unor figuri şi teme cheie ale culturii Greciei ; a abordat şi subiecte ca homosexualitatea, patriotismul, creştinismul ; a publicat 154 de poeme, dintre care «Soarele de după amiază», «Atât de departe» şi «Unul dintre zeii lor» apar, cu funcţie de instrument literar, în volumul Clea al Cvartetului din Alexandria (Lawrence Durrell).

Sâmbătă; 30 aprilie 1902 : A avut loc premiera operei Pelléas şi Mélisande de Claude Debussy la Opéra-Comique din Paris. Compozitorul a trăit în perioada 1862-1918, a fost un inovator în domeniul formei şi orchestraţiei, iar creaţia lui prezintă trăsături impresioniste. În „Preludiu la după amiaza unui faun” evocă plastic momente fugitive. A scris lucrările simfonice „Marea” şi „Nocturne”, baletul „Jocuri”, suita „Imagini” şi lucrarea vocal-simfonică „Martiriul Sf. Sebastian”.

Duminică; 1 mai 1869: S–a deschis, pe strada Richer nr. 32, în sectorul 9 din Paris, celebrul teatru de revistă şi music hall „Folies Bergère„. Unii vizitatori ai locului în perioada contemporană îl consideră învechit şi artificial în spectacole (conform unei recenzii a spectacolului Zorro, din 2010), o dezamăgire prin comparaţie cu istoria sa glorioasă. Rămâne însă un simbol al furtunoşilor ani 20, când Josephine Baker dansa charleston în sălile sale.

Luni; 2 mai 2004: Filmul „Fata cu cercel de perlă”, ecranizare a romanului omonim scris de Tracy Chevalier, realiza, la cinci luni după premiera sa în Statele Unite, încasări de unsprezece milioane şi jumătate de dolari. Distribuţia îi prezenta pe Scarlett Johansson, Colin Firth şi Tomy Wilkinson (Pieter Van Ruijven) în rolurile principale, sub conducerea regizorală a lui Peter Webber, căruia filmul i-a adus premiul festivalului de film britanic Dinard, în 2003. Premiera olandeză a filmului a avut loc pe 15 aprilie.

Marţi; 3 mai 1934: Se năştea Georges Moustaki, compozitor, poet şi cântăreţ francez de origine greacă. Melodiile şi versurile sale au fost interpretate adesea de Edith Piaf, Dalida, Yves Montand. Cariera de cântăreţ şi-a început-o în 1969 cu piesa „Le Métèque”. A compus pentru cinema şi i-a plăcut în aceeaşi măsură să scrie poezie şi să picteze. A străbătut Franţa şi lumea întreagă (uneori pe motocicletă) pentru a-şi întâlni prietenii şi pentru a-şi redescoperi şi cânta pretutindeni eterna revoluţie. Din discografia sa fac parte: Déclaration (1972), Prelude (1975), Olympia (1977) şi Moustaki (1979).

Miercuri; 4 mai 1953: Ernest Hemingway câştiga premiul Pulitzer pentru Bătrânul şi marea. Scriitorul a fost corespondent de presă la Paris şi în Spania, în timpul războiului civil. În romanele Fiesta, Adio, arme, Pentru cine bat clopotele şi volumul de nuvele Zăpezile de pe Kilimandjaro, personajele sale, oameni obişnuiţi, îşi dezvăluie dimensiunea eroică, puterea de a transforma înfrângerea în victorie, uneori gustul riscului. Dăruit cu un rar simţ al limbii vorbite, autorul a creat un stil de mare simplitate care i-a adus Premiul Nobel, în anul 1950.

Ioana Tătaru

Reclame
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s