O revoluţie despre care presa tace

Am primit pe mail un rezumat al unui articol apărut în Spania, despre veritabila revoluție din Islanda. La știri bineînțeles că nu a ”transpirat” nimic, căci nu se dorește ca modelul islandez să se propage.

În Islanda, țară în care guvernul a fost demis în totalitate, marile bănci au fost naţionalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creată în Marea Britanie şi Olanda, din cauza politicii lor financiare rău intenționate şi s-a creat un grup popular pentru a rescrie constituţia. Şi toate acestea paşnic.O revoluţie împotriva puterii care i-a adus pe islandezi la criza actuală. De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de doi ani? Ce se întâmplă dacă alţi cetăţeni UE vor lua exemplu? Iată pe scurt, istoria evenimentelor:

2008. Se naționalizează cea mai mare banca din țară. Se prăbuşeşte moneda, bursa își suspendă activitatea. Ţara este în stare de faliment.

2009. Protestele populare din fața parlamentului fac să fie convocate alegeri anticipate și provoacă demisia primului-ministru şi a membrilor guvernului în bloc.
Continuă situaţia economică nefavorabilă. Printr-o lege se propune rambursarea datoriei către GB şi Olanda având de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze să o plătească lunar pentru următorii 15 ani la 5,5% interese.

2010. Oamenii ajung să iasă în stradă şi cer ca această lege să fie supusă referendumului. În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi anunţă că se va consulta poporul. La referendumul, organizat în luna martie 93% din voturi au fost împotriva acestei legi.
– Pentru toate acestea, guvernul începe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea mai multor bancheri seniori şi directori. Interpolul emite un ordin, şi toti bancherii implicati, pleacă din ţară.
– În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituţie care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a înlocui pe cea curentă, o copie a constituţiei daneze.
– Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran. Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică , din 522 care și-au depus candidaturile, pentru care era necesar să fie majori şi să aibă sprijinul a 30 de persoane.

Adunarea constituţională începe activitatea în februarie 2011, prezintă un proiect de constituţie bazat pe recomandările poporului din diverse reuniuni din întreaga ţară. Noua constituție trebuie să fie aprobată de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative. Aceasta este scurta istorie a Revoluţiei Islanda:
– demisia guvernului în bloc,
– naţionalizarea băncilor,
– un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile economice,
– închisoare pentru cei responsabili pentru criză şi rescrierea constituţiei de către cetăţeni.

S-au menţionat aceste lucruri în mass-media europeană? S-a comentat cu privire la acest lucru în talksourile politice? S-au văzut imaginile de la evenimentele la televizor? Bineînţeles că nu.
Cetăţenii islandezi au fost în măsură să dea o lecţie pentru toată Europa, să se împotriveasca întregului sistem şi să ofere o lecţie de democraţie intregii lumi.

Furnizat de CERTITUDINEA

Reclame

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în CUVÂNT ORTODOX. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s