Amintiri culturale 05-11 mai

Joi; 5 mai 1891: Are loc inaugurarea renumitei săli de concerte „Carnegie Hall” din New York; reprezentaţia de deschidere a cuprins Uvertura nr. 3 Leonora de Beethoven, în interpretarea orchestrei Symphony Society, sub bagheta lui Walter Damrosch, urmată de Marşul pentru sărbătoarea încoronării, dirijat de Piotr Ilici Ceaikovski, care îl compusese în 1883 şi îl dedicase momentului întronării ţarului Alexandru III; spectacolul inaugural s-a încheiat cu Te Deum-ul lui Hector Berlioz, din nou dirijat de Damrosch.

Vineri; 6 mai 1940: John Steinbeck primea premiul Pulitzer pentru romanul său Fructele mâniei. Autorul a trăit în perioada 1902-1969 şi a scris romane pe teme sociale, cu accente de tragedie (Iarna vrajbei noastre, Oameni şi şoareci, care a fost ecranizat în anul 1939, în regia lui Lewis Milestone, La răsărit de Eden, ecranizat, la rândul său, de Elia Kazan în 1955, cu James Dean într-unul din rolurile principale), reportaje (Eu şi Charlie descoperim America) şi povestiri realiste, ce evocă anii copilăriei sale (Cartierul fabricii de conserve şi Căluţul roib).

Sâmbătă; 7 mai 1833: S-a născut la Hamburg Johannes Brahms, compozitor, pianist şi dirijor german, renumit pentru liedurile sale şi muzica de cameră, lucrările pentru pian, cele patru simfonii de un lirism impresionant, uverturile, concertele, Rapsodia pentru alto, cor bărbătesc şi orchestră şi Recviemul german din 1868 (scris, se pare, sub uriaşa influenţă a familiei Schumann). A trăit la Viena şi este considerat cel mai de seamă simfonist, după Beethoven.

Duminică; 8 mai 1429: Ioana d’Arc despresurează oraşul Orléans, asediat de englezi. Supranumită „fecioara din Orléans”, a trăit în perioada 1412-1431 şi este o eroină a poporului francez. Fiica unui ţăran din Domremy, a luptat pentru şi a reuşit înscăunarea lui Carol VII şi unificarea Franţei după Războiul de 100 de ani. În 1430 a fost capturată de burgunzi, care au vândut-o englezilor. Judecată de un tribunal ecleziastic, este declarată eretică şi arsă pe rug la Rouen, în 30 mai 1431.

Luni; 9 mai 1895: S-a născut Lucian Blaga, poet, dramaturg, filozof şi eseist român. Lirica sa este iniţial expresionistă, cu influenţe nietzscheane (în Poemele luminii), străbătută de dorul cunoaşterii şi obsesia morţii. Ultimul său volum de poezii celebrează însă dragostea şi devenirea cosmică. În piesele de teatru a cultivat dimensiunea mitică (Tulburarea apelor). Este creatorul unui sistem filosofic conturat în jurul ideii de mister, ce apelează, în teoria cunoaşterii, la metode dogmatic-agnostice. Concepţia sa estetică este teoretizată în lucrarea „Trilogia valorilor”.

Marţi; 10 mai 1860: S-a născut la Kirriemuir, Scoţia, scriitorul James Matthew Barrie, creatorul personajului Peter Pan. În tinereţe a studiat literatura la Universitatea din Edinburgh şi a scris pentru diverse ziare locale. În perioada 1896-1900 a compus romanele sale despre Tommy, un băieţel, apoi un adolescent, care refuză să se maturizeze, preferând să rămână credincios fanteziilor copilăriei; aceste romane anunţă apariţia, în 1904, a lui Peter Pan, The Boy Who Wouldn’t Grow Up, iniţial sub forma unei piese de teatru. George Bernard Shaw spunea că piesa pare o distracţie de vacanţă pentru copii, dar este de fapt literatură pentru oameni în toată firea, ceea ce sugerează alegoria socială profundă care funcţionează în text.

Miercuri; 11 mai 1904: S-a născut, la Figueras, pictorul, graficianul şi eseistul spaniol Salvador Dalí, unul dintre maeştrii suprarealismului. A studiat pictura la Madrid (până în 1926), unde i-a cunoscut pe Garcia Lorca şi pe Luis Bunuel; cele mai renumite lucrări ale sale au apărut în perioada 1929-1939 şi sunt rodul unor tehnici de asociere iraţională, folosind mai ales imagini care se modifică în funcţie de felul în care le percepe privitorul, de aşa natură că un grup de soldaţi în luptă, de exemplu, putea fi văzut, dintr-o dată, ca un chip de femeie. Particularitatea este aceea că, oricât de ciudată ar fi imagistica, ea este întotdeauna pictată cu o metodă impecabilă şi acurateţe aproape fotografică.

Ioana Tătaru

Reclame
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s