Lovi-i-ar mintea cu cărămida!

Se tot comentează de câteva zile despre afirmațiile savantului Stephen Hawking, potrivit căruia nu există rai și iad. Nu sunt puțini cei care se grăbesc să îl eticheteze în diverse moduri degradante. E prea simplu să spui că numele lui înseamnă ”regele hau-hau-ului” ca să crezi că asta rezolvă ceva. Ca să convingi e nevoie să arăți că ești un om deosebit, un om capabil să facă ceva ce nu pot mulți. Fără credință și imobilizat Stephen Hawking a realizat din punct de vedere intelectual foarte mult. Eu cred că Dumnezeu lasă să se întâmple așa ceva ca să ne rușineze pe noi și să ne stârnească râvna.

Putem să îl etichetăm cum vrem, dar el rămâne aceeași autoritate intelectuală. Orice manual de dogmatică afirmă că nu există argumente raționale suficiente prin ele însele pentru a face pe cineva să creadă că există Dumnezeu. Așadar, singura soluție este credința, adică un efort de voință pentru a primi harul.

Eu zic să ne rugăm cu toții pentru el și poate Dumnezeu va face o minune în viața lui care să îl aducă la credință. Dacă unul dintre noi ar avea atâta credință încât să îl întrebe ”Vrei să te faci sănătos?”, iar după acordul lui să spună ”Stephen, te vindecă Iisus Hristos!” și să se vindece minunat, credeți că ar mai rămâne ateu? Poate, dar atunci nimeni nu l-ar mai lua în seamă.

Stephen Hawking poate fi contrazis cu ecou în conștiința universală doar de oameni credincioși ce se pot ridica la aceeași înălțime intelectuală și înțelegere a cosmologiei (câți cunoașteți?) sau de oameni ce au harisme speciale de la Dumnezeu (facere de minuni, darul cuvântului, etc.).

Cred că avem nevoie de Sfântul Spiridon. Voi ce ziceți?

Siluan Popescu

P.S.: ”Dacă universul este ceva imbecil şi vrednic de dispreţ, cu atât mai rău pentru univers, de greşit n-a greşit cel ce a gândit că există Dumnezeu, ci greşeala este a lui Dumnezeu că nu există; ce mai încoace şi încolo, nu izbutesc a găsi nimic în afara sau deasupra crezului pe care şi-l formulase Dostoievski şi pe care-l prezintă ca foarte simplu: cred că nu există nimic mai frumos, mai adânc, mai îmbietor, mai rezonabil, mai bărbătesc şi mai perfect decât Hristos, ba mai mult decât atât, dacă cineva mi-ar dovedi că Hristos este în afara adevărului şi că de fapt adevărul este în afara lui Hristos, mai bine aş rămâne atunci cu Hristos decât cu adevărul.”

Părintele Nicolae Delarohia

Reclame
Acest articol a fost publicat în Dreapta credinta (Dogmatica), Misionarism (Misiologie), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

27 de răspunsuri la Lovi-i-ar mintea cu cărămida!

 1. Ciprian zice:

  frumos spus.

  • ionutz zice:

   credinta fara DZEU e nebunie , duce la peirea omenirii , zisa sf parinte VASILE CEL MARE filozofia adevarata e gandirea la moarte , oamenii de stiinta atei pe cat sunt de destepti pe atat de prosti sunt , daca ar gindii un pic crestineste ar realiza ca toata stiinta este data de DZEU prin intelepciunea DUHULUI SFANT , Sa ne gandim la TOBIE care nu stia nici macar sa citeasca , si cum a devenit un mare intelept datorita lui DZEU , si la multi altii inclusiv la sf apostoli care dupa pogorarea DUHULUI SFINT au vb in toate limbile , cat despre marele savant ateu el nu are nici o valoare la DREAPTA JUDECATA isi va primi rasplata focul vesnic si nestins al iadului , acolo DREPTUL JUDECATOR nu il va intreba cate doctorate are acolo sluga va fi mai presus decat imparatul , saracul mai ceva decat bogatul nestiutorul mai ceva decat filozoful

 2. Costel zice:

  Viata nu e un lucru simplu.Omul flamanzeste dupa un dialog nemijlocit cu Cel ce l-a chemat din linistea nefiintei in aceasta tragi-comedie absurda.

  Dar a trai fara o astfel de cunostinta e un chin si o plictiseala ingrozitoare .

  Atotputernicul Dumnezeu ne cheama din nimic. Prin firea noastra suntem facuti din nimic; insa chiar si de la Dumnezeu asteptam consideratie si atentie.

  parintele Sofronie Saharov
  :
  “Nu eram, nimic eram ; din nimic a fi, eu ceva sunt .
  Si ce fel ceva? Nu apa, sau foc; nu pasare, sau peste, sau sarpe, sau ceva din celelalte vietaţi; nu piatra, sau lemn,nu din neamul acela, care singure sunt, sau din cele ce si a fi pot, si a creşte; ci a fi eu mai presus de acestea sunt, si cresc, si simt .Exist , am cunostinta , am constiinta.
  Deci, cand eram fara sa fiu , nu eram , nimic eram .
  Si pentru ca nu eram , nimic fiind ,orb eram, surd, si nesimtitor. Si pentru aceasta nici binele nu il cautam, nici nu fugeam de rau, nici durerea ranilor mele nu o simteam, nici raul nu il vedeam intuneric.
  Daca nimic nu eram, cum puteam a cunoaste? Acum stiu ca nimicul nimic este, si pentru ca nimic este, nici nu este. Si binele cel ce nu este, nu este, ca nimic este.
  Drept aceea, nimic fiind, precum nimic eram, care nimic nu este, cu adevarat, urechi n-aveam si n-auzeam, nari n-aveam si nu miroaseam, ochi n-aveam si nu vedeam, gura n-aveam si nu graiam, maini n-aveam si nu pipaiam, picioare n-aveam si nu umblam, toata alcatuirea madularelor fara de simtire era.
  Nimic fiind, acuma sunt ;nefiind, acum exist. Viez…”

 3. Costel zice:

  Nimic fara Dumnezeu.

  Iacob s-a luptat cu Dumnezeu, si care dintre noi nu se lupta ? Pana in ziua de azi intreaga lume e in conflict cu El. Intreaga umanitate Il invinuieste pentru suferintele noastre.

  Principala preocupare a fiecaruia dintre noi este aceea de a gasi unde se afla raul – in noi insine sau in El, Creatorul ? Ni se pare ca am venit in lume nu din voia noastra si fara consimtamantul nostru.

  Isi aminteste cineva dintre noi sa fi fost intrebat daca a dorit sa se nasca in aceasta viata, daca i s-a descoperit dinainte ce fel de viata avea sa fie aceasta ? Ni s-a dat posibilitatea de a refuza darul vietii ? Avem dreptate sa-l acuzam pe Dumnezeu ?

  Daca viata vesnica nu exista, atunci de ce acest imbold sadit in noi de a o cauta ?

  Care e sensul ivirii noastre in lume ? Numai pentru a uita totul mai apoi ? Cand se va sfarsi acest spectacol jalnic in care parca cineva isi bate joc de noi ?

  Sa nu merite sa raspundem chemarii lui Hristos de a cauta Imparatia lui Dumnezeu in felul in care ni l-a aratat El Insusi ?
  Daca nu suntem in stare sa cream ceva din “nimic”, atunci insasi notiunea vesniciei nu s-ar fi putut ivi in constiinta noastra. Prezenta ei in noi ar fi fost –ontologic- imposibila.

  In lumea materiala multe idei care la vremea lor au fost socotite extrem de indraznete s-au realizat in fata ochilor nostri. De ce sa nu ne lasam convinsi de faptul ca ideea unei nemuriri fericite si a unei uniri vesnice cu Creatorul si Parintele nostru e la fel de realizabila ?

  Cat de radicala e schimbarea atunci cand hotaram sa primim chemarea lui Hristos ! Orice clipa a vietii noastre devine pretioasa. Atat suferinta, cat si bucuria sunt legate in chip minunat cu acest nou efort ascetic.E asezata inaintea noastra scara cerului :

  28. Zisu-i-a Acela: „De acum nu-ţi va mai fi numele Iacov, ci Israel te vei numi, că te-ai luptat cu Dumnezeu şi cu oamenii şi ai ieşit biruitor!”
  29. Şi a întrebat şi Iacov, zicând: „Spune-mi şi Tu numele Tău!” Iar Acela a zis: „Pentru ce întrebi de numele Meu? El e minunat!” Şi l-a binecuvântat acolo.
  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=25&cap=32

 4. Costel zice:

  CONFLICTUL CU DUMNEZEU
  Conflictul cu Dumnezeu e o aventura riscanta; poate duce la pierzanie, dar ne poate poate face si in stare sa ne “dezbracam de omul cel vechi laolalta cu faptele lui” (Col 3,9).
  Si se iveste intrebarea : oare criza spirituala pe care o cunoastem in lumea de azi nu e preludiul unei uriase renasteri ? Pentru ca ceea ce se petrece acum in sufletele catorva se poate petrece intr-o multime de suflete, se poate preface intr-un suvoi puternic.
  Conditia noastra actuala in fragmentul nostru de istorie poate si trebuie sa fie o perioada de asimilare a fiintei in toate dimensiunile ei.
  Acelasi tip de conflict precum cel al lui Iacob apare si in vietile profetilor Ilie si Iona.
  Ilie s-a rugat : „Îmi ajunge acum, Doamne! Ia-mi sufletul că nu sunt eu mai bun decât părinţii mei!… „Cu râvnă am râvnit pentru Domnul Dumnezeul Savaot, căci fiii lui Israel au părăsit legământul Tău, au dărâmat jertfelnicele Tale şi pe proorocii Tăi i-au ucis cu sabia, rămânând numai eu singur, dar caută să ia şi sufletul meu!”
  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=68&cap=19

  Si Iona a strigat : „O, Doamne, iată tocmai ceea ce cugetam eu când eram în tara mea! Pentru aceasta eu am încercat să fug în Tarsis, că ştiam că Tu eşti Dumnezeu îndurat şi milostiv, îndelung-răbdător şi mult-milosârd şi Îţi pare rău de fărădelegi.
  3. Şi acum, Doamne, ia-mi sufletul meu, căci este mai bine să mor decât să fiu viu!”
  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=40&cap=4

  Inca si mai uimitoare e tanguirea lui Iov :
  3. „Piară ziua în care m-am născut şi noaptea care a zis: un prunc de parte bărbătească s-a zămislit! 4. Ziua aceea să se facă întuneric şi Domnului din cer să nu-I pese de ea şi lumina să n-o mai lumineze. 5. Bezna şi umbra morţii s-o cotropească, norii s-o învăluiască şi toate negurile s-o înspăimânte! 6. Întunericul să cuprindă noaptea aceea şi să nu mai fie pusă în zilele anului şi în socoteala lunilor să nu mai intre! 7. Pustie să rămână noaptea aceea şi nici o bucurie să nu pătrundă în ea! 8. Blestemată să fie de către cei ce blesteamă zilele, de către cei ce ştiu să descânte Leviatanul. 9. Să se întunece stelele revărsatului zorilor ei; să aştepte lumina şi nimic să nu vină şi să nu mai vadă genele aurorei, 10. Pentru că n-a închis pântecele care m-a zămislit şi n-a ascuns durerea dinaintea ochilor mei. 11. De ce n-am murit când eram în sânul mamei mele? Şi nu mi-am dat duhul, ieşind din pântecele ei? 12. De ce m-au primit cei doi genunchi şi de ce cei doi sâni mi-au dat să sug? 13. Căci acum aş sta culcat şi liniştit, aş dormi şi m-aş odihni, 14. Cu împăraţii şi cu dregătorii pământului, care şi-au zidit morminte în singurătate, 15. Sau cu domnitorii care umplu de aur şi de argint casele lor. 16. Sau de ce n-am fost o stârpitură aruncată şi ascunsă, ca acei prunci care n-au apucat să vadă lumina? 17. Acolo cei nelegiuiţi se astâmpără şi cei împovăraţi se odihnesc. 18. Acolo cei ce poartă lanţuri ajung la liman de pace şi nu mai aud glasul paznicului. 19. Mic şi mare acolo sunt tot una şi robul a scăpat de stăpânul său.
  _____________________
  20. Pentru ce dă Dumnezeu lumina vieţii celui nenorocit şi zile celor cu sufletul amărât;
  _______________
  21. Celor ce aşteaptă moartea, şi ea nu vine, şi care scormonesc după ea mai mult ca după o comoară; 22. Celor ce se bucură cu bucurie mare şi sunt plini de fericire, fiindcă au găsit un mormânt;

  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=42&cap=3

  Destinul nostru are ceva in comun cu toti acesti profeti.

  parintele Sofronie Saharov

 5. Costel zice:

  Sfântul Spiridon sa-l loveasca 🙂

  Hristos a inviat !

  Adevarat a inviat !

  • Ruben zice:

   Eu cred ca Sf Spiridon nu poate face nimic din moment ce dl Stephen Hawking nu crede ca exista DUMNEZEU. Dumnezeu va fi acela care ii va pedepsi necredinta.

 6. kushter zice:

  Înțelept spus!

 7. Problema ateismului este o problema de libera alegere a celui ce se declara ateu; desigur ca Dumnezeu il asteapta si il poate vindeca pentru rugaciunile celorlalti insa nu exclusiv pentru rugaciunile celorlalti, caci Dumnezeu nu mantuieste pe nimeni cu sila. Un ateu poate fi sensibilizat spre primirea Adevarului pentru rugaciunile celorlalti, dar nu poate primi Acest Adevar, daca el insusi nu vrea.

 8. adriana graur zice:

  Bine-ar fi s-avem cu totii toleranta si intelepciunea dv. de veritabil crestin, caci la ce-ar folosi sa judecam pe cineva ? insa mila concretizata in rugaciunea pentru semenul nostru mult foloseste. Binecuvintati si ne iertati pe noi, pacatosii!

 9. Iulian zice:

  toti avem dreptate… caci oare cum altfel am fi ajuns sa spunem ce spunem

 10. Ruben. G zice:

  Eu zic ca bati campii. Este o carte in lume care afirma ca Dumnezeu exista. Se numeste Biblia si foarte probabil nu ai citit-o, pentru ca daca o citeai nu faceai astfel de afirmatii. Daca spui ca nu „există argumente raționale suficiente prin ele însele pentru a face pe cineva să creadă că există Dumnezeu”.
  Citeste Biblia, si apoi vorbeste. Cartea scrisa de Dumnezeu!

  • La cunoasterea lui Dumnezeu se ajunge prin credinta, nu prin ratiune. Pe noi nu ne fac sa credem niste argumente rationale, ci intalnirea cu Iisus Hristos. Astept sa imi spui tu un argument care prin el insusi a adus pe cineva la credinta.

   Intre darurile pe care le primim de la Iisus Hristos se afla si intelepciunea. Omul intelept este si prudent. Se documenteaza mult inainte de a face o afirmatie. Intre sursele de documentare e bine sa fie si un manual de dogmatica ortodoxa.

   In plus, dragostea nu se poarta cu necuviinta, draga Ruben.

   Siluan Popescu

   Argumentele raţionale pentru dovedirea existenţei lui Dumnezeu nu au tăria sau puterea necesară spre a face să creadă sau să admită existenţa lui Dumnezeu pe cei ce, de fapt, nu cred în Dumnezeu. De asemenea, ele nu sunt necesare celor ce cred în Dumnezeu pe baza Revelaţiei. Cu toate acestea ele ne sunt folositoare, deoarece cei ce cred dovedesc prin ele, celor ce nu cred, că credinţa lor nu este o ficţiune, ci are puternice temeiuri raţionale; iar pentru credincioşii înşişi, ele constituie o justificare raţională a credinţei lor, care nu e credinţă oarbă, ci una luminată.

 11. Ruben. G zice:

  Aham..
  Cand spui „el insusi” te referi la Isus?

  Adica tu ca si cunoscator a dogmei ortodoxe nu poti aduce un argument rational despre existenta Lui Dumnezeu? Pai atunci cum poti convige un ateu? El nu crede in cele care nu se vad, ci are nevoie de dovezi si argumente care sa-l convinga ca Dumnezeu exista si El este Creatorul lumii intregi. Degeaba ii vorbeste despre credinta, dragoste, Dumnezeu. El nu crede. Nu-i poti vorbi despre inchinarea la idoli, pentru ca el nu inchina. Nu-i poti vorbi nici despre rugaciune. In Evanghelia dupa Matei 22:37 gasim scris asa: „Isus i-a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.”
  Ce este cugetul?
  Definitia data de DEX privind cuvantul cuget este capacitatea de gandi, minte, intelect. Iar tot in DEX gasim despre ratiune ca este: facultatea omului de a cunoste, de a gandi , minte intelct, logic.

  Prin urmare un om care implineste aceste lucruri, prin intelepciunea data de Dumnezeu, poate convinge un ateu si nu doar, aducandu-i argumente rationale, pentru ca insasi crestinul, in mintea sa a gasit argumente rationale despre existenta lui Dumnezeu. Dumnezeu iti da puterea aceasta. Cum am spus citeste Biblia. Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu si:„Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut, n-a fost făcut fără El.”(Ioan 1:3).

  • Draga Ruben,

   Fara sa iti dai seama, ai aprobat ce am spus eu. Eu pot aduce multe argumente rationale, dar Cel ce il convinge pe necredincios este Hristos, nu puterea argumentului meu in sine!

   Mie imi place parerea foarte buna pe care o ai despre tine, cu privire la cunoasterea Scripturii. Sper sa fie o cunoastere in Duh si in Adevar. Am insa indicii, cum ar fi scrierea numelui Mantuitorului cu un singur „i”, ca e posibil sa nu fii ajuns la dreapta credinta.

   Domnul sa iti ajute sa ajungi macar la intelepciunea la care crezi ca ai ajuns deja!

   Numai bine!

   Siluan Popescu

   • Ruben. G zice:

    Sa inteleg ca: faptul ca nu scriu Isus cu doi de „i” inseamna ca nu am ajuns la dreapta credinta. Si ce te face pe tine sa crezi faptul ca scrii Isus cu doi de „i” ai ajuns la dreapta credinta?

    „Numele Iisus era un nume destul de comun in Palestina sec. I d.Hr. In ebraica el suna Iehosua sau prescurtat Iesua, fiind transliterat Iesous in greaca, limba care nu are sunetul “s”. Faptul ca grecii pronuntau pe atunci Iesous este confirmat de faptul ca latina l-a preluat ca Iesus (Jesus) (sec. I-II dHr.), forma pastrata si in limbile occidentale. Citirea Iisus este deci de data mai tarzie, tinand cont de evolutia modului de pronuntie a limbii grecesti. Este pronuntarea traditionala a Bisericii Ortodoxe, intrata si in limba romana.

    In mediul teologic catolic si neoprotestant din Romania s-a impus recent varianta Isus, cu un singur “i”. Nu se poate spune ca una dintre citiri este gresita si alta adevarata, ci mai degraba ca sunt manifestarile propriilor traditii, menite chiar diferentierii confesionale. Acuza ca Isus cu un singur “i” seamana cu vreun cuvant care ar insemna “asin” nu are nici o baza filologica.

    Iehosua inseamna in ebraica “Iahve va salva, va mantui” sau “Iahve este mantuire”, fiind deci un nume teoforic. Radacina verbala de la care provine este yasa, care la forma hosia inseamna “a ajuta”, “a salva”, subiectul putand fi omul (Deuteronom 22,27), judecatorii (Judecatori 2,16), regele (2 Regi 14,4), dar mai ales Dumnezeu. Interesant este ca verbul hosia a dat si forma liturgica hosia na “mantuieste-ma, Te rog” sau “mantuieste-ne, Te rugam” (Psalmul 117,25), care in greaca a fost transliterat osanna, “osana” (Marcu 11,9-10; Matei 21,9).”

    http://www.almeea.com/semnificatia-religioasa-a-numelui-lui-iisus-hristos/

    Se pare ca ti-ai dat cu piatra in cap.

   • Dupa cum bine spui, scrierea cu doi „i” tine de Traditia Bisericii Ortodoxe. Cei care au ajuns la dreapta credinta, adica ortodocsii, respecta aceasta Traditie, ca fii ascultatori ai Bisericii.

    Numai bucurii!

 12. iulian credinciosul zice:

  Dumnezeu exista si il gasesti intre picioarele unei femei

 13. Ruben. G zice:

  Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.” Ioan 14:6
  Când tu domnule Siluan vei întelege acesst lucru si il vei lua pe Isus ca singurul Mantuitor si Domn al vietii, atunci vei ajunge la dreapta credinta.

 14. Problemei lui Hawking i-a fost oferita o solutie magistrala zic eu, de catre Dostoievski in Fratii Karamazof, mai exact in fabula lui Ivan despre filozoful care nega tot, inclusiv pe Dumnezeu. Acesta moare, si vede ca stupoare dupa moarte ca ajunge in fata tronului de judecata a lui Dumnezeu. Indignat, face scandal ca asta ii contrazice teoriile lui. Omul nu facuse nimic rau, dar pentru incapatanarea lui, este pus sa strabata un drum lung in spatiu, la capatul caruia sa intre in rai. Neavand altceva mai bun de facut, face drumul respectiv si ajunge in rai. Acuma, reactualizand, e putin probabil ca Hawking sa ma poate fi adus la credinta la varsta lui si in starea de sanatate precara in care se afla. Insa la Dumnezeu toate sunt cu putinta. Rugati-va pentru el, puneti-l la pomelnicul personal. Cu riscul de a cadea in erezie, poate avem si noi vreun Purgatoriu dupa judecata particulara:-). In ceea ce priveste somitatea intelectuala pe care o reprezinta, cred ca si Dumnezeu ii apreciaza intransigenta cu care Ii refuza existenta. Pentru ca Lui nu Ii plac caldiceii

 15. Hai, domnule Ruben, cum puii mei poti sa Ii ceri unui monah sa Il aiba pe Hristos drept singurul Mantuitor, cand el si-a asumat integral conditia hristica in manastire. Mai degraba tu nu Il ai pe Hristos drept singurul Mantuitor din moment ce eshti mirean. Controleaza-te putin, te citesc atatia pe aici… Iisus se scrie cu doi i

 16. Marian zice:

  Remus Cernea, de pilda, cunoascut ca unul dintre cei mai mari atei din Romania, vazut ca un om cu o ratiune de marca, desi idiot intr-un mod evident, face parte dintr-o secta care a atras Biserica Ortodoxa Romana in capcana construirii Catedralei, si acum loveste in Biserica, ca risipeste banii statului. Totul este planificat. Remus Cernea face parte din aceasta secta fanatica, si este pus sa actioneze, la fel ca si fanaticii islami, care plini de bombe, distrug comunitatile crestine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s