Amintiri culturale

(Sâmbătă) 4 iunie – Ar fi fost ziua de naștere a filosofului și publicistului român Nae Ionescu (1890 – 1940); și-a încheiat studiile la universitatea Gottingen și și-a luat doctoratul în filosofie la Munchen; a fost profesor universitar la București iar orientarea sa politică a fost extrema dreaptă. Principal reprezentant al trăirismului, el nega valoarea filosofiei ca știință în sine (în lucrări ca „Istoria logicii” și „Metafizica”). Publicistica sa a fost adunată în volume cum ar fi „Roza vânturilor”. A fost un factor de mare influență asupra unei întregi generații de intelectuali, printre care s-au numărat Constantin Noica, Mircea Eliade, Emil Cioran, Mircea Vulcănescu și Petre Țuțea.

(Duminică) 5 iunie – Se împlinesc o sută treisprezece ani de la nașterea poetului și dramaturgului spaniol Federico Garcia Lorca. Lirica sa de inspirație modernistă și folclorică are ca fundal peisajul andaluz și este străbătută de obsesia dragostei, a sângelui și a morții („Romancero Gitan”, „Poetul de la New York”). Teatrul său liric evoluează sub semnul tragicului de inspirație patriotică („Nunta însângerată”, „Mariana Pineda”, „Casa Bernardei Alba”). A fost asasinat de fasciști.

(Luni) 6 iunie – În anul 1599 se năștea, la Sevillia, Diego Velázquez, pictorul de curte al regelui Filip al IV-lea. A trăit șaizeci și unu de ani (timp în care a făcut două lungi călătorii în Italia, care i-au influențat mult stilul) și a fost considerat unul dintre cei mai mari coloriști din lume. Cele mai multe dintre pânzele sale se găsesc la muzeul Prado: scene religioase, picturi cu teme istorice, portrete, nuduri, interioare (Vânzătorul de apă, Predarea cetății Breda, Inocențiu al X-lea, Țesătoarele, Las Meninas).

(Marți) 7 iunie – Ar fi fost ziua de naștere a pictorului parizian Paul Gauguin (1848 – 1903). Urmaș al impresionismului și prieten al simboliștilor, a vrut să confere tablourilor sale sentimentul unei ordini spirituale. Dornic să își regăsească sursele creației estetice, avea să se retragă în Bretagne, împreună cu Emile Bernard și alții (Școala de la Pont-Aven); a lucrat cu Van Gogh la Arles. A murit în Oceania. I-a influențat puternic pe fauviști și este considerat părintele picturii moderne.

(Miercuri) 8 iunie – În 1810 se năștea, la Zwickau, Saxa, compozitorul romantic Robert Schumann. Este autorul unor lieduri de o duioasă inspirație (Dragostea poetului) şi al unor miniaturi pentru pian care au revoluționat stilul caracteristic instrumentului (Studii simfonice, Scene despre copii, Carnavalul); a scris de asemenea patru simfonii, două uverturi, lucrări pentru cor și orchestră (Pelerinajul Rozei), pagini celebre de muzică de cameră, opera „Genoveva” și un concert pentru pian.

Ioana Tătaru

Reclame
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s