Pomenirea icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului din Czestochowa

Cea mai vestita icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Polonia se afla in biserica Manastirii Jasna-Gora, „locul unde bate inima Poloniei catolice”. Credinciosii din toata lumea o cunosc cu numele de „Madona Neagra” (datorita chipului ei mai intunecat decat in alte icoane) sau „Maica Domnului din Czestochowa”.

Intr-un foarle vechi document, ce dateaza din anul 1474, se spune ca a fost zugravita de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca pe tablia mesei imprejurul careia Sfanta Familie se aseza ca sa manance sau sa se roage. Dupa ce ajunsese foarte cunoscuta pentru minunile sale, imparateasa Elena a adus-o, in secolul IV, de la Ierusalim la Constantinopol, unde se pare ca a ramas vreme de cinci secole. Apoi, cel care si-a dorit foarte mult acest odor de mare pret a fost Leon, principele Prusiei (Ruteniei). Primind sfanta icoana si umplandu-se de bucurie, acesta a zidit o biserica in care dreptslavilorii crestini puteau sa se inchine Maicii Domnului si sa o cinsteasca dupa cuviinta. Din Rutenta, icoana a fost dusa in Ungaria si in cele din urma in Polonia.

Pe la sfarsitul celui de-al XlV-lea veac, Printul Vladislav Jagello a inaltat o manastire pe colina Jasna-Gora, aproape de Czestochowa, incredintand cinstitul chip calugarilor care s-au asezat si au vietuit aici. Dupa cronicari, aceasta s-a intamplat in ziua de 7 septembrie 1382. Cincizeci de ani mai tarziu, in 1430, in chiar timpul Saptamanii Mari, husitii au navalit in manastire. Biserica a fost profanata si jefuita, pretioasele daruri votive, cu care icoana facatoare de minuni a fost impodobita de-a lungul anilor, urmand sa aiba si ele aceeasi soarta. Dar se intampla o minune: in timp ce talharii duceau icoana cu daruri cu tot, pictura a devenit asa de grea, incat nu o mai puteau misca din loc. Nedumeriti, „navalitorii cei de alt neam” au fost nevoiti sa o lase numaidecat jos si, neintelegand minunea, s-au infuriat si au increstat cu o sabie obrazul drept al Preasfinlei Nascatoare de Dumnezeu. In cele din urma, prin mijlocirea Maicii Domnului, vrajmasii au fost alungati, iar monahii, vazand acest semn al milostivei sale aparari, cuprinsi de bucurie, i-au adus lauda.

La fel s-a intamplat si in anii 1655 si 1657, cand Nascatoarea de Dumnezeu, luand aminte la smerita lor rugaciune, a pazit obstea manastirii de trupele suedeze care au renuntat pe neasteptate la un asediu. Din acele vremuri pelerinii, in numar foarte mare, si-au facut an de an drum spre manastire ca sa se intalneasca cu „Maica Domnului din Czestochowa” – ocrotitoarea Poloniei –, cu precadere in zilele in care i se face aleasa praznuirc: 6 martie, 3 mai, 15 si 26 august.

Sursa: IGNUS

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), Rugaciune si cult (Liturgica), Sfinti, TEOLOGIE SISTEMATICA și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s