Pomenirea icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului din Iaroslav, numita „Marea Panaghie”

Marea Panaghie din Iaroslav apartine unui tip iconografic foarte raspandit in Rusia. Acolo, o astfel de icoana este numita Znamenie (adica „a semnului”), iar in Grecia Platytera (adica „cea mai inalta decat cerurile”).

Istoria icoanei Maicii Domnului Znamenie este strans legata de istoria Novgorodului, centru cultural si comercial din nord, unul dintre primele orase ale vechii Rusii.

Sensul teologic al numelui icoanei este acela al „semnului” din profetia lui Isaia: „Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel” (Isaia 7, 14). Insa numele ei ne poate trimite si la un eveniment istoric, consemnat in cronicile Novgorodului. Iata ce spun acestea:

Din pricina locului insemnat pe care il avea in nordul Rusiei, Novgorodul, ravnit de vecini, a intrat in conflict cu acestia. In 1169, printul Andrei Bogoliubsky, pornind din Kiev, a ajuns cu armata sa pana in fata zidurilor Novgorodului. Orasul a fost impresurat, iar cei asediati au cerut atunci, cu rugaciuni fierbinti, milostivirea Maicii Domnului. In acest timp, arhiereul locului, Sfantul Ioan din Novgorod (+1186), asezase pretiosul chip al Preasfintei pe zidurile cetatii pentru a-i izbavi de dusmani. Raspunsul acestora din urma fu o ploaie de sageti. Una dintre ele atinsese si icoana. Mai departe ni se spune ca indata Nascatoarea de Dumnezeu si-a intors privirea dinspre navalitori inspre poporul cel binecredincios, dandu-i astfel un „semn” ca ii va veni degrab intr-ajutor. Si intr-adevar, celor care au trimis „ploaia”, Maica Domnului le-a trimis un nor. Acoperiti de intuneric si cuprinsi de spaima, in invalmaseala iscata cotropitorii s-au omorat intre ei.

Ocrotirea Maicii Domnului i-a izbavit pe novgorodieni si in alte vremuri. In 1566 se spune ca izbucnise un strasnic incendiu care ameninta cu pieirea orasul construit din lemn. Dar alergand si de aceasta data cu pocainta catre icoana facatoare de minuni si cerand milostivire Maicii Domnului, locuitorii au vazut cu ochii lor cum focul s-a risipit numaidecat.

Acestea sunt doar doua dintre multele minuni care ne arata de ce icoanele Maicii Domnului Znamenie se gasesc intr-un numar mare in cetatile Rusiei. Poate cea mai veche dintre ele este frumoasa icoana cu care insotim textul nostru, cunoscuta cu numele de „Marea Panaghie”, expusa astazi in Galeriile Tretyakov din Moscova, alaturi de Maica Domnului din Vladimir si de Sfanta Treime pictata de Sfantul Andrei Rubliov.

Sursa: IGNUS

Reclame
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), Rugaciune si cult (Liturgica), Sfinti, TEOLOGIE SISTEMATICA și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s