Amintiri culturale 7-13 iulie

Joi, 7 iulie – În 1860 s-a născut compozitorul şi dirijorul austriac Gustav Mahler. A fost elevul organistului Anton Bruckner. Opera sa sintetizează trăsăturile simfonismului romantic şi face legătura cu şcoala vieneză. A scris cicluri de lieduri cu acompaniament de orchestră (« Cântecele ucenicului pribeag », « Cântecul pământului »,  « Cântecele copiilor morţi ») şi simfonii monumentale, dintre care unele cu solişti vocali şi cor. A fost director al Operei din Viena.

Vineri, 8 iulie – în anul 1621 s-a născut, la Château Thierry, Jean de La Fontaine. A fost protejatul lui Fouquet (1658-1661). « Poveştile » în versuri îl făcuseră déjà celebru la momentul apariţiei « Fabulelor » (anii 1680). Unele din subiectele sale sunt împrumutate din Esop şi alte modele, însă reafirmă mereu naratorul abil din « Poveşti ». Morala nu este niciodată dogmatică. Autorul a îmbogăţit preceptele tradiţionale cu consideraţiile sale personale şi experienţa de viaţă proprie.

Sâmbătă, 9 iulie –  în 1962 s-a deschis, în Ferus Gallery din Los Angeles, expoziţia lui Andy Warhol “Cutiile de supă Campbell”. Andy Warhol s-a născut în 1928 la Pittsburgh, Pennsylvania. A fost autor de reclame, pictor şi regizor. A studiat la Şcoala de Arte Frumoase a Institutului Tehnologic Carnegie. În 1949, s-a mutat la New York şi şi-a început cariera ca ilustrator de reviste. În anii 50 a început să îşi câştie faima de autor pop art prin straniile sale desene în cerneală şi prin reclame la pantofi.

Duminică, 10 iulie – în anul 1871 s-a născut la Paris scriitorul Marcel Proust. A scris eseuri (« Contra lui Sainte Beuve », 1954), povestiri (« Jean Santeuil », 1952) şi domină istoria romanului francez din secolul 20 prin ciclul său « În căutarea timpului pierdut » (operă publicată în perioada 1913-1927) ; cărţile ilustrează ideea că rolul literaturii este acela de a recupera de sub viaţa cotidiană sterilă universul reflectat de spirit şi considerat sub aspectul eternităţii, care este şi cel al artei.

Luni, 11 iulie – în 1930 s-a născut criticul literar american Harold Bloom. Este profesor de literatură la Universitatea Yale. Este cunoscut pentru poziţia sa pro literatură şi anti ideologii (abordarea critică marxistă, nou-istoristă, poststructuralistă, feministă ş.a.m.d), pentru apărarea poeţilor romantici şi pentru controversata sa teorie privitoare la modul în care scriitorii se raportează la predecesorii lor şi la tradiţia din care se trag. A scris, printre altele, “Canonul occidental” şi “Anxietatea influenţei”.

Marţi, 12 iulie – în anul 1884 s-a născut la Livorno pictorul şi sculptorul Amedeo Modigliani, reprezentant al Şcolii de la Paris. A pictat mai ales portrete şi nuduri, în care formele, alungite şi stilizate după un canon propriu, dau chipurilor un aer detaşat, elegant şi melancolic (“Fetiţa în albastru”, “Nud culcat”, “Portretul lui Zborowski”, “Fata cu breton castaniu”). Artistul a fost prieten cu Constantin Brâncuşi, care l-a îndrumat spre stilizarea expresivă de la maturitate.

Miercuri, 13 iulie – în 1817 s-a născut la Concord, Massachusetts, scriitorul şi filosoful american Henry David Thoreau. Deşi provenea din familia nu prea înstărită a unui fabricant de creioane, viitorul scriitor a studiat la Harvard. A fost un aboliţionist convins şi un reprezentant al transcendentalismului ce începea să se dezvolte în perioada tinereţii sale. A scris povestiri în care individualismul alternează cu un înflăcărat cult al întoarcerii la natură. Operele cele mai cunoscute din literatura sa sunt « Walden, sau viaţa în pădure » şi eseul « Nesupunerea civilă ».

Ioana Tătaru

Reclame
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s