Carnegie Hall

Ideea construirii celei mai renumite săli de concerte din New York i-a venit lui Andrew Carnegie în timpul călătoriei sale de nuntă în Scoţia natală; s-a întâlnit pe vapor cu dirijorul Walter Damrosch, care i-a expus problema necesităţii unei săli în care să poată concerta orchestra simfonică new-yorkeză, ce se vedea de cele mai multe ori nevoită să cânte în sălile de prezentare ale fabricanţilor de piane Steinway, Chickering sau Knabe. Carnegie a angajat atunci o parte din fabuloasa sa avere pentru construirea unei clădiri, aflate la intersecţia Bulevardului 7 cu străzile 57 şi 56, care este practic alcătuită din trei săli de concert diferite: auditoriul Isaac Stern (ce poate găzdui 2805 spectatori), auditoriul Judy & Arthur Zankel, cu o capacitate de 600 de locuri, şi sala de muzică de cameră Joan & Sanford Weill, de lângă sala principală (270 de locuri).

Auditoriul Isaac Stern degajă o atmosferă caldă şi posedă o foarte bună acustică. Orchestra Filarmonicii din New York a cântat în această sală până la strămutarea sa în Lincoln Center, o schimbare pe care mulţi critici muzicali o regretă şi astăzi. Majoritatea celor mai mari muzicieni ai secolului douăzeci au ţinut spectacole în auditoriul Isaac Stern iar vestibulul său este împodobit de amintiri şi de portrete cu autograf. Auditoriul Zankell a fost folosit drept sală de cinema pentru o scurtă perioadă, în jurul anului 1959, însă a revenit apoi la funcţiile fireşti.

Carnegie Hall a fost concepută de arhitectul William Burnet Tuthill şi construită din cărămidă şi piatră, în stil italian renascentist. Este una dintre puţinele edificii din New York alcătuite strict din zidărie, fără nici o structură metalică. Faţada este acoperită cu cărămizi înguste, într-o nuanţă de ocru, cu detalii din piatră de râu. Holul de la intrare a scăpat exagerărilor baroce şi pare inspirat din eleganţa tehnicilor decoratorilor florentini. Renumitele ornamente din interiorul auditoriului mare propriu-zis, în auriu şi alb, respectă aceeaşi sobrietate a stilului.

După 1960, mai precis după ce Orchestra Filarmonicii şi-a mutat sediul în Avery Fisher Hall, clădirea a fost ameninţată de spectrul demolării, ceea ce a generat manifestaţii ale multor artişti şi spectatori ai vremii, hotărâţi să o salveze. În cele din urmă, oraşul New York a cumpărat clădirea contra sumei de cinci milioane de dolari şi a încredinţat-o, pentru administrare, unui consiliu condus de violonistul Isaac Stern. În 1964, Carnegie Hall a fost declarată monument istoric, iar în 1986 a fost restaurată de arhitectul James Polshek. În 1990, însă, s-a construit accesul prin interior către Turnul Carnegie Hall – o clădire de birouri, cu 60 de etaje, ridicată alături de cea veche de o sută de ani, în ciuda statutului ei protejat.

La Carnegie Hall şi-au găsit scena preferată nu numai muzicieni, ci şi vorbitori în numele celor mai stranii cauze: Jack London a vorbit aici despre comunism; în 1905, Emmeline Pankhurst a pledat pentru dreptul femeilor la vot; Bennie Goodman şi trupa sa au marcat, în 1938, un moment victorios în istoria swing-ului; Leonard Bernstein a susţinut Concertele pentru Tineret, violonistul Jascha Heifetz şi-a făcut, la 16 ani, debutul din 1917, iar Serghei Rahmaninov pe al său, în 1909, interpretându-şi Concertul nr. 2 pentru pian, acompaniat de Orchestra Simfonică din Boston. În 1964, the Beatles cântau aici pentru a treia oară în Statele Unite, urmaţi, la puţină vreme, de Rolling Stones, apoi The Doors, Elton John, David Bowie şi Stevie Wonder.

Ioana Tătaru

Reclame
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s