Salonul de Artă Contemporană, 05 august 2011 (vezi fotografii)

Expozitia panotata profesionist, se desfasoara intr-un spatiu foarte generos (mare ca suprafata si frumos restaurat intr-o fosta fabrica, luminat binisor), in doua spatii.

Sala de jos este organizata numai cu pictura de dimensiuni mai mari, grupate pe tendinte, teme, afinitati de creatie, stiluri etc. Cu dominanta a unui gestualism expresionist, cu accent pe emotia cromatica.

Aici am regasit creatiile pictorilor din Cluj, unii dintre ei fiindu-mi candva elevi sau colegi de scoala sau facultate. Lucrarile lor vorbesc prin arta lor iar pentru mine au o semnificatie emotionanta pentru ca stiu multe despre pasiunea lor, seriozitatea cautarilor si aspiratia spre o exprimarea autentica. Parca se diferentiaza de ceilalti expozanti prin perseverenta, incapatanarea in sustinerea unor valori legate de scoala romaneasca de pictura, de tehnica unei picturi elaborate (pot da nume ca: Rodica si Mircea Tarta, Lapusan Cristian, Vasile Gheorghita, Manuela Botis, Marcel Gheorghe Munteanu, Epaminonda Tiotiu, Mariana Bojan).

Din aceasta sala am admirat si alte lucrari apartinand unor artisti ca Aurel Dan, Malina Rosca, sau valorosul grup de artisti bucuresteni de inspiratie bizantina.

Sala de la etaj, la fel de mare dar mai intima, mai putin inalta, avea expuse lucrari mai mici de factura foarte diferita, obiecte cu materialitati variate, din lemn, sticla, hartie, desene, tehnici mixte (grafica pe calculator, colaje, metal, ceramica etc.).

Aici a avut loc vernisajul, cu cuvantari ale domnului Nicolae Sofianu, generosul si prosperul om de afaceri si initiatorul salonului. Au fost prezenti scriitori, poeti, conducerea UAP, critici de arta ca Dr. Alexandra Titu si Constantin Prut, probabil oameni politici, oficialitati si sute de expozanti veniti din toata tara.

In final, toti participantii au fosr invitati la un concert Felicia Filip, si un minunat cor, Euforion – cred, cor din Ramnicu Valcea. Am fost impresionata de prezenta la vernisaj a venerabilului IPS Gherasim al Ramnicului. A doua zi eu am ramas sa vad casa Simian cu colectia de arta, alte muzee, hotelul Sofianu si fiind sarbatoarea Schimbarii la fata, sa contemplu biserici si atmosfera frumoasa din ele.

Margareta Catrinu

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s