Casa Simian, muzeul de artă din Râmnicu Vâlcea (FOTO)

Vizitand orasul Ramnicu Valcea, am dorit sa vad muzeul de arta. Stiam ca este organizat in casa familiei Simian, intr-o cladire cu o arhitectura deosebita.

Mai multe  despre aceasta familie si despre o poeta si profesoara universitara, Mira Simian, am aflat din volumul de ”Memorii” al vrednicului de pomenire mitropolit al Clujului Bartolomeu Anania (cum bine se stie un mare fiu al Valcii, scriitor, poet, erudit teolog). Memoriile marelui mitropolit te poarta si prin insula Hawai, acolo unde traia talentata descendenta a acestei familii.

Casa,cu adevarat splendida, cu o arhitectura de inspiratie venetiana, terminata prin 1940 ,esta plina de cele mai valoroase creatii ale scolii romanesti de pictura. Nu poti decat sa te declari fericit ca in mostenirea culturala avem un Grigorescu, un Gheorghe Petrascu, Dumitru Ghiata sau Tuculescu. Sunt expuse si destule portrete sau peisaje din Balcic, care evoca lumea cultivata din prospera perioada interbelica, cu placerile ei rafinate. Nu lipseste nici Corneliu Baba, cu o lucrare mica, o „Spaima”cu amintiri ale traumelor epocii, carnaval  al existentei umane atat de apasata de dureri sau cutremure morale. O nota viguroasa aduce creatia lui Tuculescu, cu motive folclorice muntenesti metamorfozate in stalpi totemici ai stramosilor nostri, sprijin in deruta materialista a epocii.

Am regasit si o galeria de arta moderna romaneasca cu valoroase lucrari de pictura ale unor artisti ca Marin Gherasim, Horia Barnea si altii. Muzeul va intra in renovare, asa ca vizitatorii mai pot vedea in aceasta vara colectia sa de arta. Sunt expuse si icoane vechi, asa cum in zona atat de bogata in manastiri a vaii Oltului se pot contempla si venera din belsug.

Margareta Catrinu

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s