Preot prof. Gheorghe-Radu Sălăgian: Biblia sau Sfânta Scriptură – Pe înțelesul tuturor (VIII)

FACERE 2,16: Si Domnul Dumnezeu i-a dat lui Adam porunca si i-a zis: “Din toti pomii raiului poti sa manânci…

FACERE 2,17: …dar din pomul cunostiintei binelui si raului sa nu manânci, caci în ziua în care vei mânca din el, cu moarte vei muri!”(*)

(*)[Expresia semnifica moartea inevitabila si totala. Porunca consta în aceea, ca Adam sa nu manânce din fructele unui anumit pom. Din aceasta se vede numaidecât toata usurinta de a se împlini porunca data, caci ce greutate poate fi în a nu mânca din roadele unui singur pom, când în rai erau mii de pomi si înca de toate felurile? Sramosii nostri si fara sa fi fost opriti, n-au apucat, de buna seama, sa manânce din roadele multor pomi din rai; cu atât mai usor era sa se înfrâneze de la rodul cel oprit. A ne închipui, ca pomul oprit ar fi fost dupa roadele sale cel mai bun dintre toti, nu se poate, caci fara îndoiala cel mai bun era pomul vietii].

FACERE 2,18: Si a zis Domnul Dumnezeu: “Nu este bine sa fie omul singur; sa-i facem ajutor pe potriva lui”(*)

(*)[„Pe potriva lui”: ca si cum el ar sta fata-n fata cu propria sa imagine].

FACERE 2,19: Si din pamânt a mai zidit Domnul Dumnezeu toate fiarele câmpului si toate pasarile cerului(*) si le-a adus la Adam ca sa vada cum le va numi; si oricum va numi Adam toata fiinta vie, ea asa se va numi.

(*)[Indiferent de ordinea crearii, toate vietuitoarele au fost facute pentru om].

FACERE 2,20: Si a pus Adam nume tuturor dobitoacelor si tuturor pasarilor cerului si tuturor fiarelor câmpului; dar pentru Adam nu s-a gasit ajutor pe potriva lui.

FACERE 2,21: Atunci Domnul Dumnezeu a adus asupra lui Adam un somn adânc, si el a adormit; si a luat una din coastele lui si locul ei l-a plinit cu carne.

FACERE 2,22: Iar coasta pe care Domnul Dumnezeu o luase din Adam a prefacut-o(*) în femeie si a adus-o la Adam.

(*)[Literal: a zidit-o (a folosit-o ca materie pentru o constructie elaborata].

FACERE 2,23: Si a zis Adam: “De data aceasta iata os din oasele mele si carne din carnea mea!; ea se va numi femeie, pentru ca a fost luata din barbatul ei”.

FACERE 2,24: De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va alipi de femeia sa si cei doi vor fi un trup(*).

(*)[Acestea sunt cuvintele de instituire a Sfintei Taine a Casatoriei, precum si cele de la Facere 1, 27; 2, 18. Casatoria, în urma pacatului stramosesc si-a pierdut caracterul de Taina Sfânta, Dumnezeu îngaduind chiar si la poporul ales poligamia, adica dreptul barbatului de a convietui cu mai multe femei deodata, aceasta din motive de ordin demografic, adica de înmultire a neamului omenesc. Prin participarea Sa la Nunta din Cana Galileii si prin savârsirea celei dintâi minuni la aceasta nunta, Mântuitorul a aratat ca acorda o cinste si o pretuire deosebita Casatoriei, pe care ulterior avea s-o ridice, din ordinea naturii, în cea a harului. Pe baza celor spuse de Fericitul Augustin: „Hristos a întarit la Cana ceea ce Dumnezeu a instituit în rai”, unii sustin ca la Nunta din Cana Galileii, Mântuitorul a ridicat Casatoria la rang de Taina, afirmatie care nu e cu nimic justificata].

FACERE 2,25: Adam si femeia lui erau amândoi goi si nu se rusinau.

de Preot prof. Gheorghe-Radu Sălăgian – Parohia Ortodoxă Română Micula Nouă cu filia Bercu Nou şi Şcoala cu clasele I-VIII ,,Avram Iancu”, Satu-Mare

Sursa: Calauza Ortodoxa

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în CUVÂNT ORTODOX și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Preot prof. Gheorghe-Radu Sălăgian: Biblia sau Sfânta Scriptură – Pe înțelesul tuturor (VIII)

  1. bazalan zice:

    Dumnezeu l-a atentionat pe Adam sa nu manince din pomul cunoasterii binelui si al raului,caci in ziua in care va minca din el, va muri negresit.Adam a mincat si dupa aceea a trait in total vreo 930 de ani.Uite asa!

  2. Acolo era vorba de moartea duhovniceasca. De faptul ca exact in momentul in care a muscat din mar a pierdut bogatia harului. E drept, cu trupul, Adam a murit mult mai tarziu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s