Amintiri culturale 18-24 august

Joi, 18 august: În anul 1936 s-a născut actorul şi regizorul american Robert Redford. Fondatorul Festivalului de Film Sundance, Redford a primit Premiul Oscar de două ori, în 1981 pentru regia filmului Ordinary People şi pentru întreaga sa activitate, în 2003. Pe parcursul anilor 1974 – 1976, Robert Redford a fost în topul box-office cu filmele The Great Gatsby (1974), The Great Waldo Pepper (1975) şi Three Days of the Condor (1976). În 1998, a regizat ecranizarea romanului “Şoptitorul de cai”, de Nicholas Evans, pentru care a fost nominalizat la premiile Globul de Aur.

Vineri, 19 august: În 1689 s-a născut la Mackworth, Derbyshire, scriitorul Samuel Richardson, un reprezentant al iluminismului moderat. A fost unul dintre creatorii romanului sentimental cu caracter moralizator; dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale fac parte “Pamela, sau virtutea răsplătită”, “Clarissa, sau istoria unei domnişoare” şi “Istoria lui Sir Charles Grandison”.

Sâmbătă, 20 august: În anul 1882 a avut loc la Moscova prima audiţie a “Uverturii 1812” a lui Piotr Ilici Ceaikovski. Întreaga creaţie a compozitorului se caracterizează prin farmec romantic şi bogăţie melodică. A scris concerte, opere (Dama de pică, Evgheni Oneghin), simfonii şi uverturi, balete (Spărgătorul de nuci, Frumoasa din pădurea adormită, Lacul lebedelor) precum şi muzică de cameră, instrumentală şi vocală.

Duminică; în data de 21 august 1725 s-a născut la Tournus pictorul francez Jean-Baptiste Greuze. Sub influenţa lui Denis Diderot, el a creat tablouri de gen, sentimentale, cu subiecte moralizatoare. Dintre cele mai reprezentative opere ale sale fac parte “Blestem părintesc”, “Ulciorul spart” şi “Fiul pedepsit”. A pictat de asemenea o impresionantă galerie de portrete.

Luni, 22 august: În anul 1862 s-a născut la Saint-Germain-en-Laye  compozitorul, pianistul şi criticul muzical Claude Debussy. Creaţia sa prezintă influenţe impresioniste. Evocă, cu fineţe şi plasticitate, impresiile momentane, fugitive, în lucrări ca “Preludiu la după-amiaza unui faun”, după Mallarmé, ciclurile de preludii pentru pian, suita “Imagini” şi lucrările simfonice “Nocturne” şi “Marea”. A compus de asemenea balete (“Jocuri”), lucrări vocal simfonice (“Martiriul Sf. Sebastian”), operă (“Pelléas şi Mélisande”) şi muzică de cameră.

Marţi, 23 august; în anul 1948 s-a născut  scriitorul, eseistul şi istoricul de artă Andrei Pleşu. Cercetător la Institutul de Istoria Artei, a participat alături de Gabriel Liiceanu la seminariile private ţinute de Constantin Noica la Păltiniş. După prăbuşirea regimului comunist, a înfiinţat institutul de studii avansate „New Europe College” şi revista culturală Dilema. Ca scriitor, a înregistrat un mare succes de stimă şi de public cu volumele Minima moralia (1988), Jurnalul de la Tescani (1993) şi Despre îngeri (2003). A fost ministrul Culturii şi ministrul Afacerilor externe.

Miercuri, 24 august; în anul 1899 s-a născut, la Buenos Aires, poetul, prozatorul şi eseistul Jorge Luis Borges; creaţia sa cuprinde versuri de avangardă, cu orientare suprarealistă, povestiri fantastice cu semnificaţii filosofice (“Istoria universală a infamiei”, “Ficţiuni”); scriitorul a fost de asemenea un pătrunzător critic literar, iar eseurile sale sunt incisive şi paradoxale (“Istoria eternităţii”).

Ioana Tătaru

Reclame
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s