Biserica „Toţi Sfinţii” – Rm. Vâlcea (FOTO)

Dupa casa Simian, cu frumoasa ei arhitectura si colectia de arta mi-a atras privirea o frumoasa bisericuta. Deasupra pridvorului era o mare icoana-fresca cu motivul „Toti Sfintii”. Cat de expresive sunt formele simple, cea a cercului, si cat de bine ajuta aceasta forma continutul divin al imaginii, cu culori calde alternate cu mult fond auriu.

Pridvorul, bine proportionat, doar suntem in zona domneasca, cu un stil bine definit, brancovenesc, este pictat intr-o armonie sobra, cu mult albastru.

Am intrat… ca sa pot vedea mai bine iconostasul si sa fac fotografii.

Preotul, deosebit de deschis, desi era obosit, mi-a povestit toata istoria bisericutei. Legende despre drame si incercari, recunostinta si cainta, indreptare si jertfa pentru Dumnezeu. Cale si pentru noi, prin care ne-am mai indrepta soarta spre bucuria vietii data ca dar. Si istoria sfintirii steagurilor tricolore ale revolutionarilor de la 1848, imnul nostru Desteapta-te, romane!, toate aceste mari valori de suflet romanesc isi au izvorul aici, in zona marilor domni, Mircea Cel Batran, Mihai Viteazu, Matei Basarab si nu in ultimul rand Constantin Brancoveanu.

Acum orasul traieste alte vremuri dar, cultura si istoria dau sens momentului, trecerii de azi pe maine, trecerii noastre… Case vechi, de inceput sau de sfarsit de secol, bisericute vechi dar ingrijite, incercari reusite de arhitectura moderna, spatii urbanizate cu fantani, monumente, toate fac din Ramnicu Valcea un loc interesant, de vazut, de visat. Iar,ca zona turistica, valea Oltului, statiunile climaterice, manastirile, ofera mult, mult prea mult. Definesc o cultura nationala si un loc unic in Europa, o parte din Romania.

Margareta Catrinu

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Reportaj. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s