Icoana Vratarnita a Maicii Domnului, 23 iunie (Uglich)

Doua Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului sunt cunoscute cu numele de „Vratarnita”: prima este cea de la Muntele Athos – Iviron, Portarita, iar cealalta, la care facem referire mai jos, este numita uneori „Uglich”, Intrucat a devenit faimoasa in orasul Uglich, in anul 1894. 

Mai exact, la 23 iunie 1894 un comerciant din Petersburg a venit la Uglich, in manastirea Adormirii Maicii Domnului, povestind staretului ca a visat-o pe Maica Domnului, care l-a indemnat sa vina aici, la icoana ei, ca sa se vindece de boala grava de care suferea de mult timp.

Inainte de a vedea icoana din vis, negustorul a descris-o. Apoi a gasit-o intr-un depozit al manastirii. De acolo, ea a fost mutata in biserica, iar negustorul s-a rugat inaintea ei. Drept recunostinta pentru vindecarea primita indata, el a ferecat icoana in argint aurit.

In cinstea acestei prime minuni cunoscute la Icoana „Vratarnita” – Uglich, se face pomenirea la 23 iunie, potrivit sinaxarelor ortodoxe ruse.

Este o Icoana rara, in care Maica Domnului apare singura, imbracata in calugarita, cu o lumanare aprinsa in mana dreapta, deasupra unei manastiri – ocrotind flacara credintei. In cealalta mana, tine fie un sir de metanii, in unele variante ale Icoanei Vratarnita, fie un sceptru.

Sursa: Lacasuri Ortodoxe

Reclame
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), Pictura si mozaic, Rugaciune si cult (Liturgica), Sfinti, TEOLOGIE SISTEMATICA și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s