Minunile Maicii Domnului (III)

RUGUL APRINS NU SE MISTUIA

“Moise păştea oile lui Ietro, socrul său, preotul din Madian. Şi dacă şi-a mânat el turma până dincolo de pustie, a ajuns la muntele lui Dumnezeu, la Horeb” (IEŞIRE 3,1). Muntele Horeb este unul şi acelaşi cu muntele Sinai, locul în care a fost dată Legea (IEŞIRE 19,18-20; DEUTERONOM 4,15).

,,…iar îngerul Domnului i S-a arătat într-o pară de foc în mijlocul unui rug; şi Moise a băgat de seamă că rugul ardea, dar rugul nu se mistuia” (IEŞIRE 3,2). ,,Îngerul Domnului” din acest verset este Domnul Însuşi, în chipul în care li Se face El accesibil oamenilor. ,,Şi Moise a băgat de seamă că rugul ardea, dar rugul nu se mistuia”, constituie scena celebră, în care Moise Îl descoperă pe Dumnezeul făgăduinţelor, iar Acesta i Se descoperă ca fiind mai presus de orice nume. Rugul este un tufiş, arbust. În rugul aprins şi nemistuit mistica răsăriteană a văzut prefigurarea Sfintei Maria – Fecioara Născătoare şi rămasă fecioară, prin care Dumnezeu li S-a arătat oamenilor în Persoana Fiului Său.

“Atunci Moise şi-a zis: Ia să fac eu câţiva paşi ca să văd această mare vedenie: ce-o fi asta, că rugul nu se mistuie… . Când Domnul a văzut că el se apropie să vadă, i-a făcut Domnul chemare din mijlocul rugului, zicând: Moise! Moise! Şi el a răspuns: Ce este? Domnul a zis: De-aici mai departe să nu te apropii!; scoate-ţi încălţămintea din picioare, că locul pe care stai este pământ sfânt! Şi i-a zis: Eu sunt Dumnezeul tatălui tău, Dumnezeul lui Avraam şi Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacob! Iar Moise şi-a întors (şi-a acoperit; şi-a ascuns) faţa, fiindcă se temea să se uite deschis către faţa lui Dumnezeu” (IEŞIRE 3,3-6).

Rugul acesta care ardea în flăcări mari, fără a se mistui, era o minunată preînchipuire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioara Maria, care a purtat în pântecele ei pe Hristos-Dumnezeu-Omul, Care-I foc mistuitor, fără a se arde sau mistui. Aceasta ne-o adevereşte şi Sfânta Biserică Ortodoxă, prin cântările ei, dintre care una foarte frumoasă este aceasta: ,,Trecut-a umbra Legii (Vechi) şi harul a venit. Precum rugul n-a ars fiind aprins, aşa Fecioara a născut şi Fecioară a rămas” (PENTICOSTAR).

BIBLIOGRAFIE:
1. BIBLIA sau SFÂNTA SCRIPTURĂ, EDIŢIE JUBILIARĂ A SFÂNTULUI SINOD; Tipărită cu binecuvântarea şi prefaţa Prea Fericitului Părinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; VERSIUNE DIORTOSITĂ DUPĂ SEPTUAGINTA, REDACTATĂ ŞI ADNOTATĂ DE BARTOLOMEU VALERIU ANANIA, ARHIEPISCOPUL CLUJULUI; Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române; BUCUREŞTI – 2001;
2. MĂNDIŢĂ, Protosinghel Nicodim – MINUNILE MAICII DOMNULUI – tipărită cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Părinte GALACTION, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului; EDITURA AGAPIS; BUBUREŞTI – 2001.

de Preot prof. Gheorghe-Radu Sălăgian – Parohia Ortodoxă Română Micula Nouă cu filia Bercu Nou şi Şcoala cu clasele I-VIII “Avram Iancu”, Satu-Mare

Sursa: Calauza Ortodoxa

Reclame
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), Sfinti, TEOLOGIE SISTEMATICA și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s