Licăr de lumină

Pe Părintele Gheorghe Gomoi, l-am cunoscut într-o tabără, în tabăra Licăr de Lumina de la Mănăstirea Tismana. Eu eram voluntar, iar părintele asistent de tabără. Vă spun cu siguranţă că este un om deosebit, un preot tânăr, la început de drum care se zbate pentru parohia sa.  Din păcate are probleme financiare, deoarece  clădirea bisericii este foarte dezafectată. Noi îl putem ajuta printr-o sumă modică, renunţând la o sticlă de suc sau bere în folosul aceste biserici. Toţi ştim că acum cea mai mare prioritate o are Catedrala Mântuirii Neamului, dar  pe lângă ajutorul pentru această catedrală o sumă poate merge şi spre biserica părintelui Gheorghe Gomoi conform zicalei româneşti unde mănâncă 10 merge şi unu în plus.

Câteva date despre această Biserică de poveste:

Parohia Costeni, cu hramul „Sfântul Nicolae ” din sat Costeni, oraş Tismana, judeţul Gorj.

Acum părintele a făcut acoperişul cu ajutorul Primăriei Oraşului, exteriorul cu ajutorul unui consilier judeţean şi gardul. În interior a luat covoare, perdele şi veşminte pentru Sfânta Masă cu ajutorul oamenilor. A primit în dar şi obiecte pentru slujbă de la diverşi oameni şi de la Mănăstirea Lainici. Acum speră să facă  icoana de hram pe exterior de mozaic şi centrala termică. A strâns  90 mil şi îi mai trebuie 60 mil.

Ca ţeluri pe viitor trebuie: să pună pardoseala în Sfântul Altar sau parchet peste tot; geamurile trebuie schimbate; pictura in totalitate trebuie restaurata; stranele trebuie refăcute; nu are icoana Axioniţa; Iconostasul trebuie schimbat. Mai are nevoie de unele obiecte necesare pe Sfânta Masă: 2 cruci cu stativ aurite, 3 sfeşnice aurite, o Sfântă Evanghelie aurită,o cruce de binecuvântare aurită. Ar mai trebui câteva rânduri de veşminte pentru Sfânta Masă şi celelalte (de diferite culori: negru si roşu) şi cam atât.

Părintele speră ca dacă va termina Biserica se poate apuca şi de casa parohială.

Părintele mai slujeşte la o biserică, din satul Chiliu, care are hramul Sfântul Pantelimon, unde n-a făcut mare lucru pentru  că nu sunt decât 25 de familii; speră să facă o sobă până în iarna, apoi în primăvară acoperişul cu primăria, căci aparţine de o altă primărie,  şi apoi exteriorul, iar in interior totul exceptând pictura care se prezintă bine.

Dacă puteţi să-l  ajuţi, vă roagă  din suflet şi vă rog şi eu, să îl ajutăm, pentru ca mare răsplata vom avea de la Dumnezeu. Orice ajutor este bine venit şi să nu uităm un lucru în aceea biserică veşnic se vor face rugăciuni pentru binefăcători şi ctitori, aşa cum auzim în timpul Sfintei Liturghii, când rostim ectenia întreită:  „Încă ne rugăm pentru fericiţii şi pururea pomeniţii ctitori ai sfântului lăcaşului acestuia şi pentru toţi cei mai înainte adormiţi, părinţi şi fraţi ai noştri dreptslăvitori, care odihnesc aici şi pretutindeni.” Rugăciunea se îndreaptă spre cei adormiţi, începând cu ctitorii lăcaşului în care ne rugăm. Aceştia, prin jertfa lor, au făcut posibilă slujirea Sfintei Liturghii. Apoi, în virtutea dragostei faţă de toţi, rugăciunea îi cuprinde pe toţi dreptslăvitorii creştini adormiţi întru Domnul. „Încă ne rugăm pentru mila, viaţa, pacea, sănătatea, mântuirea, cercetarea, lăsarea şi iertarea păcatelor robilor lui Dumnezeu, enoriaşi, ctitori şi binefăcători ai sfântului lăcaşului acestuia”. Rugăciunea se îndreaptă acum spre cei vii care sunt legaţi în mod deosebit de lăcaşul în care ne-am adunat spre săvârşirea Sfintei Liturghii: enoriaşii, adică membrii comunităţii parohiale, prezenţi sau nu la slujbă, ctitorii şi binefăcătorii, cerând ceea ce este esenţial pentru ei: mila lui Dumnezeu, viaţa cea adevărată, pacea sufletului, sănătate, mântuire, cercetarea de către Dumnezeu, lăsarea şi iertarea păcatelor. Învăţăm de aici ce ne este cu adevărat folositor şi ca urmare ce trebuie să-i cerem lui Dumnezeu şi în rugăciunile noastre particulare.

Cum putem să-l ajutăm şi am spus-o mai sus renunţând pentru o zi la sticla de suc sau bere, prin postarea acestui mesaj pe  bloguri, site-uri, Facebook, Hi5, Twitter  şi alte site-uri  unde avem fiecare dintre noi cont.

Numărul de cont unde putem dona este:

NR. de cont este: RO85CECEGJ1030RON0539778

Hrab Alexandru

Sursa: Între Viaţă şi Cărţi

Anunțuri

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), Rugaciune si cult (Liturgica), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s