Sunteţi români, nu vlahi! Hăituiţi de poliţiştii sârbi pentru că sunt români. VIDEO

Hăituţi pentru a nu-şi recunoaşte naţionalitatea şi limba. Sute de români au fost chemaţi la secţiile de poliţie din Serbia, în timpul campaniei de informare pentru recensământ.

Cum se apropie ziuă recensământului, temperătura în Serbia creşte. Reprezentanţii comunităţii române/vlahe activează pentru a trezi conştiinţa naţională şi pentru a păstra cultura, tradiţia şi limba neamului, scrie Timoc Press.

Partia Democrată a Rumânilor din Sârbie este mai activă ca oricând. Reţeaua activiştilor, membrilor şi comitetelor sale în Timoc, Morava, Homolie şi Branicevo îi informează zilnic pe conaţionali despre recensământul ce urmează. Serbia de Nord-Est, mai precis, oraşele centre administrative, nu a fost niciodată mai împobdobită cu afişe. Se împart şi îndrumările legate de regulile declarării la recensământ, legile recensământului şi rezultatele recensămintelor precedente.

De asemenea, asociaţia pentru cultura a rumânilor „Ariadnae Filum” organizează festivalele de cultură română/vlahă şi caravanele democraţiei, toate acestea fiind sprijinite din partea Departamentului Pentru Românii din Pretutindeni şi Institutului Cultural Român din Bucureşti.

Înainte de alegerile pentru consiliile naţionale ale minorităţilor naţionale, câteva sute de români/vlahi din Petrovăţ şi Gradiştea au fost chemaţi la secţiile de poliţie, pentru “convorbiri informative”. Înainte de alegeri, la tribunal a fost “invitat” şi Drăgan Demici, care, în perioada aceea, a fost şeful secretariatului Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne din Serbia, vicepreşedintele Partiei Democrată a Rumânilor din Sârbie, şi preşedintele al Comitetului Comunal al acestui partid în Petrovăţ. Lucruri asemănătoare se întâmplă şi în Nigotin, cu doamna Miliţa Neşici. Totul a culminat când Boian Trăilovici a fost invitat la tribunal din nou, de data această nu ca unul dintre cei o sută de martori, ci ca inculpat, scrie Timoc Press.

Oamenii aceştia au dreptul să se apere, iar statul sârb trebuie să dovedească nonsensurile de care îi acuză. Comitetul Pentru Drepturile Omului Nigotin, membrul Reţelelor Comitetetelor pentru Drepturile Omului din Serbia CHRIS îi apără prin intermediul avocaţilor săi pe Drăgan Demici şi pe Boian Trăilovici, aşa cum a apărat Biserica Ortodoxa Română în Serbia şi pe părintele Boian Alexandrovici. Echipa TimocPress, însoţită de avocatul reţelei pentru Drepturile Omului din Serbia CHRIS, Branislav Jovanovic, va fi prezentă în decursul anchetării lui Boian Trăilovici în Tribunalul comunal din Pojarevaţ, împreună cu preşedintele Comitetului Pentru Drepturile Omului din Nigotin, Duşan Pârvulovici.

http://www.youtube.com/watch?v=ME64nYp-oXo&feature=player_embedded

Sursa: Ziua Veche

Reclame

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în CUVÂNT ORTODOX. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Sunteţi români, nu vlahi! Hăituiţi de poliţiştii sârbi pentru că sunt români. VIDEO

 1. Nu inteleg care este problema romanilor din Timoc. Sunt roman si aparator al Romaniei insa nu inteleg deloc de ce abia de cativa ani a aparut aceasta problema?… Dupa cate au patit din 1990 incoace sarbii sufla si in iaurt. Ce nu inteleg eu insa este nemultumirea romanilor care vor de fapt ce in plus?

  Sunt in egala masura roman si sarb si nu am sa uit niciodata cum in 1989, imediat dupa revolutie, la Belgrad, un militian sarb cand a aflat ca sunt din Timisoara m-a iertat de o dreapta amenda cu cuvintele: „Du-te in Romania si spunele ca un politist sarb ti-a facut cinste”. Mereu se vorbeste despre Timoc. Insa eu nu am auzit de aceasta problema niciodata opana acum cativa ani.

  Repet, dupa cele intamplate Yugoslaviei ii puteti condamna pe sarbi ca sunt precauti? Si cum se face ca la Timisoara nu exista nici un fel de tensiuni etnice, exista licee si scoli in limba sarba, germana si asa mai departe fara a se isca mereu scandal?

  • „Si cum se face ca la Timisoara nu exista nici un fel de tensiuni etnice, exista licee si scoli in limba sarba, germana si asa mai departe fara a se isca mereu scandal?” Bună întrebare!!! Să ne întrebăm acum câte licee şi şcoli în limba română sunt în Serbia.

 2. PS: Cred ca ne paste un mult mai mare pericol din interior, unde infamul USL, creat din impreunarea nerusinata, in vazul lumii, la lumina zilei, se lupta ca sa demoleze si ultima farama de romanism. Lucrurile trebuiesc facute pe rand, in ordinea prioritatilor. Ce folos sa mai vorbim despre Timoc daca Romania, ca urmare a actiunilor USL nu mai exista sau este dezmembrata. Avem o problema serioasa si cauzata de tigani ca imagine in lume. Eu traiesc asta si vad asta zilnic! Asa ca uitati-va mai inspre casa dragii mei, unde sunt probleme multe mari si adevarate. lasati discutiile sterile. Nici Moldova nu ni se intoarce acas` degraba daca Romania nu este un stat puternic. Si pentru aceasta primul pas este scoaterea USL din viata politica. Definitiv si irevocabil. Nu exista reconciliere intre USL si romani, atata vreme cat acolo se afla criminali ce au folosit cadavrele romanilor drept trepte pentru a se urca pe tronul lui Ceausescu si au asmutit romani impotriva romanilor la mineriade!

 3. sorinpaso zice:

  Incredibil ce probleme au acesti romani(vlahi) din Timoc. Trebuie facuta cunoscuta cauza lor in Romania,pentru ca nu se stia pana acum de problemele lor. Am vazut ca sunt incercari ale romanilor dar si Presedentia sa faca ceva,dar trebuie sa facem organizatii in Romania,pentru a sprijinii acesti romani vitregiti de soarta. Acum exista internet,mijloace de comunicare moderna,putem sa ne organizam foarte rapid si eficient.
  DOAMNE AJUUTA!

  Ps, @irinoiucristi,poti sa lasi politica ieftina in pace. Aici este vorba de o problema nationala de viata si moarte pentru romani !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s