Steaua care n-ar trebui să existe – Anton Andronic

Oameni credincioşi şi foarte competenţi avem în mai toate domeniile. Din păcate vocea lor este foarte rar şi slab auzită. Din această cauză am gândit a fi utilă iniţierea unei rubrici în cadrul blogului nostru în cadrul căreia să cunoaştem şi să ascultăm asemenea personalităţi. Datorită timpului redus pe care îl au la dispoziţie pentru a răspunde întrebărilor noastre articolele din această rubrică vor fi ceva mai rare.

Cel cu care inaugurăm rubrica este domnul Anton Andronic. L-am cunoscut prin intermediul unui foarte bun şi vechi prieten comun anul acesta. Mai exact, mi-a fost gazdă, ghid şi învăţător la rugămintea mea de a vizita Institutul de Cercetare în Fizică de la Darmstadt (Germania). Aici se află al doilea accelerator de particule ca mărime şi importanţă din Europa, după cel de la Geneva – care a născut discuţii aprinse în presă.

Invitatul nostru de azi a absolvit Liceul de matematică-fizică „Ştefan cel Mare” din Suceava (1984) şi Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti în anul 1990. A făcut apoi doctoratul în fizică nucleară la Institutul de Fizică Atomică, Bucureşti, finalizându-l în anul 1998. Între anii 1998-2005 urmează studii postdoctorale la GSI Darmstadt. Din anul 2005 face parte din „staff scientist”  la GSI Darmstadt. În prezent predă cursuri la Universitatea Darmstadt şi Universitatea Muenster.

În acelaşi timp domnul Anton Andronic este tipicar  la biserica din Darmstadt.

– Domnule Andronic, vă mulţumim pentru că aţi acceptat invitaţia noastră şi pentru începutul rubricii noastre aş dori să ne spuneţi cât de mult trebuie luată în serios ştirea despre această stea ce a fost descoperită de curând şi care potrivit teoriilor existente nu ar fi trebuit să existe, ştire foarte mediatizată în România.

– Referitor la „steaua care n-ar trebui să existe”… Acest tip de declaraţie este clar fantezia mediilor de ştiri (care e similară în România cu cea din alte ţări, am găsit titluri similare şi în jurnale occidentale). În articolul originar în care s-a publicat descoperirea, precum şi în comentariul avizat din aceeaşi revistă de specialitate (foarte prestigioasa) puteţi  vedea un ton realist al celor doi autori, şi îndeosebi în comentariu. Chiar în titlu (A hint of normality at last?) se subliniază cam contrariul titlurilor (de scandal) din presă. Ce să mai zicem… presa serveşte oamenilor chestii senzaţionale, pe care oamenii şi le doresc şi uite-aşa se întreţine un cerc vicios…

O altă ştire recentă ne vorbeşte despre neutrinii care călătoresc cu viteză mai mare decât cea a luminii. Această afirmaţie se bazează pe o măsurătoare serioasă, dar care însa este în contradicţie cu altele existente. În plus, toată lumea ştiinţifică admite că trebuie repetată înainte de a se conclude vreo schimbare fundamentală în fizică.

– Vă mulţumim pentru amabilitate şi sperăm ca timpul să vă permită să fiţi cât mai des prezent în cadrul blogului nostru.

– Mă bucur să pot fi de ajutor. Doamne ajută!

– Doamne ajută!

Siluan Popescu

Reclame
Acest articol a fost publicat în Stiinta. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s