Fascinaţia pentru legile naturii (Anton Andronic)

De ce aţi ales fizica şi nu altceva? Care sunt frumuseţile ascunse ale acestui domeniu care v-au cucerit?

Am ales fizica din acelaşi motiv, presupun, ca şi alţi fizicieni: dintr-o fascinaţie pentru legile naturii – o fascinaţie pe care orice om o are, într-o oarecare măsură (foarte evidentă la copii când demontează jucăriile). Îmi aduc aminte de un ţăran de la mine din sat, om cu doar câteva clase primare dar cu inteligenţă vie, care ştia o mulţime de date geografice, cum ar fi distanţe între oraşele lumii; nu-i folosea la nimica, le memorase dintr-o fascinaţie asupra distanţelor (într-un fel, fascinaţia pentru legile naturii este legată de cunoaşterea/măsurarea distanţei, duratei şi a masei).

Nu stiu prea bine de ce am ales fizica şi nu altceva. S-ar putea să fie din cauza uimirii că deodată (pe la sfrâşitul primului an de liceu) am înţeles ceva, după ce înainte învăţasem mecanic.

Frumuseţile ascunse ale fizicii sunt frumuseţile ascunse ale naturii, sau mai bine zis ale Creaţiei. De fapt nu sunt defel „ascunse”, sunt doar dificil de găsit. Un exemplu foarte bun este prilejuit de anunţul de astăzi al premiului Nobel pentru fizică http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2011/ acordat anul acesta pentru descoperirea accelerării expansiunii Universului.

Siluan Popescu

Reclame
Acest articol a fost publicat în Stiinta. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s