Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah

Sfintii Mucenici Serghie si Vah erau senatori romani si credinciosi sfetnici ai imparatului Maximian. Crestini fiind, isi tainuiau credinta, din pricina prigonirii crestinior ce se facea in vremea aceea. Cand a venit insa vremea muceniciei lor, a ingaduit Domnul de au fost parati imparatului pentru credinta ce o aveau in Hristos.

Maximian ii iubea, pentru credinciosia lor in slujba pe care o aveau, pentru vitejia si neinfricarea pe care o dovedisera in nenumarate randuri insa el nu putea suferi ca zeii lui sa fie defaimati. A socotit astfel sa ii prinda cu viclesug pe cei doi iubitori de Dumnezeu. A facut un praznic in capistea lui Die si, bagand de seama ca cei doi (pe care, de fapt, ii urmarea, sa vada ce vor face) – nu intrasera in capiste sa aduca jertfe idolului, i-a intrebat despre credinta lor si acestia au marturisit ca sunt crestini.

Maximian a incercat sa-i induplece cu vorba buna si cu promisiuni de rasplatiri pamantesti ca sa se lepede de Hristos. Dar Sfintii au marturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos si l-au sfatuit pe imparat sa imbratiseze credinta in Adevaratul Dumnezeu. Maximian s-a infuriat insa n-a indraznit sa ii supuna el insusi la chinuri, ci i-a trimis in partile de rasarit, la un ighemon pe nume Antioh. Dar Antioh a incercat sa-i induplece si el spre inchinarea la idoli, nevrand nici el sa ii piarda pe cei doi iubiti ai lui Hristos, mai ales ca el insusi beneficiase candva de ajutorul acestora. Sfintii Serghie si Vah au marturisit inca o data credinta lor nezdruncinata in Dumnezeul cel Viu si Adevarat si Antioh a hotarat sa ii dea spre a fi chinuiti. Sfantul Vah a fost batut pana cand si-a dat duhul in mainile Domnului. Iar Sfantul Serghie a fost aruncat in temnita. Si acolo se intrista pentru despartirea de prietenul sau. Noaptea insa i s-a aratat Sfantul Vah in slava ce o primise de la Hristos si l-a incurajat. Mangaindu-se astfel si prinzand mai multa inflacarare si mai mult curaj pentru marturisirea lui Hristos, Sfantul Serghie nu s-a mai intristat, ci a asteptat cu bucurie chinurile ce aveau sa vina asupra sa.

A doua zi, ighemonul Antioh a incercat din nou sa il convinga sa se lepede de Hristos. Daca a vazut pe Sfantul neinduplecat in hotararea sa, a pus sa fie incaltat cu incaltaminte de fier, care avea inauntrul sau piroane de fier, ascutite si lungi si, astfel incaltat, a fost pus sa alerge inaintea saretei ighemonului, pana la o alta cetate, unde acesta se ducea. Ajungand la destinatie, Sfantul a fost dus in temnita. Iar noaptea, ingerul Domnului a venit si i-a vindecat ranile. A doua zi, cand l-au vazut intreg si nevatamat, paganii au socotit ca Sfantul e vrajitor. L-au incaltat din nou cu acea incaltaminte si din nou l-au pus sa alerge inaintea saretei pana la o cetate ce se afla la o si mai mare departare. In cele din urma, nevrand sa se lepede de Hristos, i s-a taiat capul si asa s-a dus la Cel pe Care Il marturisise cu atata curaj.

Iar dupa o vreme, pe locul unde Sfantul Seghie a patimit moartea sa muceniceasca, s-a ridicat o biserica in numele lui. Si de mirare era ca, in fiecare an, animalele salbatice ieseau din ascunzatorile lor si veneau sa dea ocol locului, purtandu-se cu blandete si cu sfiala, nevatamand pe nimeni, apoi se intorceau la locurile lor. Caci Dumnezeu asa preamareste pe Sfintii Sai, incat se fac minuni prin sfintele lor moaste si toata zidirea ii cinsteste, chiar si faptura necuvantatoare.

Astazi, o parte din sfintele moaste ale Sfintilor Serghie si Vah se afla in Catedrala Mitropolitana din Craiova, alaturi de sfintele moaste ale Sfantului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, si ale Sfintei Mucenite Tatiana.

Pentru ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), Sfinti, TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s