Cărţile pe masă!

Despre Câştig-Câştig în “jocul de-a interviul”!

Din teoria contractului psihologic

Daca sunteti in cautarea unei noi provocari sau a unui salariu mai mare, drumul ce il veti parcurge de la aplicarea pentru un loc de munca, la interviu si in cele din urma la noul birou este plin de incertitudini, iar in intalnirile cu viitorul angajator este posibil neglijati informatii esentiale relevante nu atat pe termen scurt ci mai ales pe termen lung.

Daca, pe de alta parte, sunteti cei ce cautati noi colegi, va simtiti stresati din cauza ca proiectul pe care il conduceti nu are suficienti oameni capabili sau bonusul anual este influentat de anumiti indicatori de performanta, ati putea fi tentati sa treceti cu vederea cateva criterii de compatibilitate dintre candidat si organizatia pe care o conduceti sau reprezentati.

Daca nu avem grija, nici unul dintre cele doua scenarii de mai sus nu anticipeaza neaparat un final fericit.

Dragul nostru candidat, stim ca esti in cautarea unei oportunitati care sa dea un sens vietii tale, sa te faca sa te simti in siguranta si respectat, sa iti acopere nevoile financiare, sociale si de auto-actualizare.

Te incurajam ca inainte de merge la interviu sa faci  o lista a propriilor asteptari pana in cel mai mic detaliu, hai sa o denumim “lista dorintelor”, si, fata in fata cu intervievatorul, sa iti iei inima in dinti si sa descoperi prin intermediul intrebarilor cate dintre ele urmeaza sa fie indeplinite. Ia-ti timp nu numai sa te vinzi pe tine ci mai ales sa “cumperi” acel loc de munca si conditiile care te fac sa simti ca timpul si efortul pe care il vei depune vor fi recompensate. Esti parinte, cum reuseste viitorul angajator sa motiveaze si sa retina in organizatie angajatii cu copii? Esti foarte orientat pe rezultate, cum este gestionat sistemul de evaluare a performantelor? Vrei sa inveti ceva nou, cate ore de formare pe an vei primi? Ce iti doresti cu adevarat de la noul tau sef? Dar de la mediul de lucru? Cat de specifici sunt termenii urmatorului tau angajament?

Aceste intrebari foarte simple iti pot clarifica putin din ce te poate astepta si iti dau sansa sa evaluezi ceea ce este acceptabil si ce nu. Altfel, ai putea sa te terezesti ca esti dezamagit pentru ca echipa dinamica din care doreai sa faci parte are doar 2 membri care lucreaza pe alte continente. Aminteste-ti ca faci comert cu competente, rezultate si timp pentru a primi in schimb recunoastere, respect…

Dragul nostru manager, stim ca recrutarea, selectia, integrarea si formarea unui nou angajat necesita costuri ridicate si nu iti poti permite ca in continuu sa investesti timp si energie  pentru a acoperi golurile din organigrama.

Te provocam sa aduci in sala de interviu fisa postului si reclama din ziar sau internet folosita in procesul de recrutare si, impreuna cu candidatul, sa parcurgeti fiecare dintre randurile scrise acolo. Nu este loc de neclaritati in acest joc. Ai in fata ta o persoana ce isi cauta un loc de munca, dar este el sau ea ceea ce iti doresti? Ce asteptari are de la tine? Vrea o marire de salariu dupa 3 luni de la angajare sau vrea o asigurare de sanatate pentru familia lui? Isi doreste feedback in mod constant la inceput sau libertatea de actiune si evalurea ulterioara a rezultatelor sunt mai potrivite? Daca este dispus sa lucreze peste program, cate ore pe saptamana ar fi acceptabile? Ce il demotiveaza sau ce il face fericit? Ce apreciaza la alti angajatori? Ce anume a declansat cautarea unui nou loc de munca?

De-constructia si aducerea la suprafata a tuturor lucrurilor, fie ele bune sau rele, este cel mai bun lucru pe care il putem face la un interviu. Persoana care va este in fata va poate fi partener de calatorie pentru o perioada indelungata de timp sau poate parasi ”nava” la primul port mai exotic. La sfarsitul zilei tu dai status, bani si gadge-uri pentru a primi loialitate, angajament …

Un contract psihologic inglobeaza credintele unui individ referitoare la obligatiile reciproce implicate de un anumit tip de relatie. Aceasta terminologie a fost folosita initial in relatiile de munca dintre angajat si angajator si ne vom limita la acest cadru.

Contractul psihologic reflecta obligatii percepute, nu neaparat comunicate sau agreate. Este doar ceea ce credem noi, nici pe departe uneori ceea ce crede celalata persoana. Pentru a demara si dezvolta relatii sanatoase si constructive avem nevoie sa spunem cu voce tare ceea ce asteptam si sa ne luam ragazul ca, prin intermediul intrebarilor, sa de-construim conversatiile pana la un nivel ridicat de claritate si specificitate.

Retineti: intre a da si a primi avem dreptul la opinie, transparenta si sentimente. Gusturile amare nu-si au locul.

Cartile pe masa!

Irina Miu, PhD

Irina Miu este trainer si coach, detine titlul de Doctor in Management si conduce firma Effective Ways in Singapore. Pentru mai multe informatii vizitati: www.effective-ways.com sau trimiteti un e-mail la: office@effective-ways.com

Anunțuri

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în CUVÂNT ORTODOX. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s