Expoziţia Cristian Porumb – Galeria Horeb; Biserica Sfântul Ilie (Cluj-Napoca)

In cetatea de pe Somes, dragul nostru oras Cluj, toamna aduce mereu daruri de suflet, concerte si festivaluri muzicale, lansari de carti, expozitii de arta….

De aceasta data, o expozitie de pictura, cea a pictorului Cristian Porumb, ne incanta si descanta  in acelasi timp. Pasionat de calea sa in pictura, aflat la a zecea expozitie personala, artistul matur Cristian Porumb ne surprinde si fascineaza prin lucrarile sale dedicate orasului vechi german, BURGUL Sighisoara. La aceasta contribuie si  atmosfera speciala a galeriei de arta Horeb, patronata de parintele paroh Vasile Istrate, de curatoriatul antropologului Florin Gherasim si de prezenta calda si comunicativa a publicului numeros, de toate varstele, venit la vernisaj.

Pe simezele impecabile ale modernei sali sunt expuse peste treizeci de picturi, in tehnica clasica a uleiului pe panza. Desi simti ca artistul este un om al generatiei tinere de creatori, care stie de postmodernism si inovatiile cele mai originale ale momentului, totusi, factura, textura picturilor, chiar si ramele, ne duc departe in timp, dar aproape de pictura unui Petrascu sau Corneliu Baba, pictori si ei, calatori prin BURGUL Sighisoara.

Ca si acesti ilustri maestri ai picturii romanesti, Cristian Porumb abordeaza perceptiv situl medieval, visand in registru spiritual la trecerea de o clipa a istoriei celor peste opt sute de ani de la curajoasa venire si inradacinare a sasilor in lumea  si in  chiar inima noastra romaneasca.

Pictorul rezista farmecului turistic al bastioanelor, turnurilor, stradutelor inguste, trece dincolo de coaja erodata a zidurilor, optand pentru forma si semnificatia simbolica a motivului cultural apusean. Motiv si model prin indarjirea apararii valorilor  crestine si de civilizatie, aflat in permanenta in echilibru si balanta compozitionala cu fondul si eternitatea  fiintiala a spatiului romanesc. Biserica-cetate se apara acum cu si poate de gradina spontana de trandafiri salbaticiti care ii inconjoara fundatia… Eternul zidurilor margineste case din care nu se mai aud strigate de copii, strazile urca singure spre biserica din deal, toate ceasurile cetatii pastreaza amintirea timpului de poveste adormita  si frumoasa… Traim aceste stari privind si contempland „burgurile” pictorului, bucurandu-ne de munca sa de artizan al formei plastice, a culorilor, a sugestiilor si metamorfozelor surprinzatoare cu care ne rasfata. Suntem bucurosi de calmul si inocenta unor casute medievale, domestice, adaptate la trecerea istoriei, chiar daca umbrele zidurilor taie perspectivele inscenand un fior metafizic, dureros. Sau ne bucuram de coroana de pomi infloriti care staruie sa decoreze absida bisericii cu dantela lor inspumata. Amprentei timpului, cu siguranta memoriei sale, Cristian Porumb ii opune si pune amprenta unor tuse de culoare – copie a starii timp, a firului Ariadnei, cale spre sine, spre cetatea inimii noastre. Si asa suntem liberi sa visam calatorind, sa uitam de ale noastre, sa cunoastem si sa crestem  impreuna cu ARTA, crescand si devenind mai buni.

Cromatic, pictorul Cristian Porumb este puternic in folosirea cu curaj a culorii incarcate cu o semnificatie simbolica unanim acceptate, albul este puritate, albastrul este cer intens si spirit, galbenul-auriu este spirit solar, iar rosu, ROSUL este iubirea puternica si jertfelnica a lui Dumnezeu, iubirea Sa nesfarsita pentru Creatia Sa… Exista si negrul-cenusa, si vioriul visului omenesc, si brunul humei in care ne vom odihni cu toti si toate, si roz, si mai ales VERDELE regenerator, vital, uneori coplesitor si tenebros asemeni padurilor saxone si aparent asemanator padurilor transilvane sau carpatine, mai precis.

Una dintre ultimele sau primele picturi care se intalneste in expozitie reprezinta tot biserica cetate, o sugestie a ei, marcata central de eleganta fereasta gotica, ogivala. Atacata de verdele salbatic al vegetatiei, monumentul priveste spre inalturi, iar Pictorul ne indica cu delicatete o mica constelatie, ne-o descrie ca intr-o lectie de tinut minte. Ne-am intalnit cu misterul istoriei, speram ca Dumnezeu stie de ce a fost asa, de ce este asa, noi trebuie sa fim in iubire cu tot universul.

Iar acum, va rog sa contemplati imaginile picturilor, sa ramaneti in „pestera” Sfantului Ilie, sa vorbiti cu ingerii Burgului, cu ingerii picturii lui Cristian Porumb.

Margareta Catrinu, luni 31 octombrie 2011

Această prezentare necesită JavaScript.

Ps. Incerc sa va trimit imagini cu toate lucrarile, pe parcursul mai multor articole.

La vernisaj, au creat atmosfera muzicala un ghitarist-clasic si Florin Gherasim voce si flaut de lemn, in acorduri preluate din Codex Caioni (compozitor transilvanean de muzica de curte, Ion Caianul, roman).

Margareta Catrinu a plictisit publicul cu explicatii despre adevarul unor picturi, adevar care se marturisea si singur, iar copiosul protocol oferit de artist si de parintele preot Vasile Istrate  a finalizat un frumos eveniment din parohia Sf. Ilie Cluj.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Pictura si mozaic. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Expoziţia Cristian Porumb – Galeria Horeb; Biserica Sfântul Ilie (Cluj-Napoca)

  1. Bravo domnul profesor 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s