Relatări din Rusia (4)

Am avut un sfarsit de saptamana foarte substantial. Radislav, prietenul meu din Moscova, m-a invitat sa vin impreuna cu el in pelerinaj la manastirile din jurul  Lavrei Diveevo. Pentru asta trebuia mai intai sa ma deplasez de aici la Moscova. Am ajuns   in data de 4 noiembrie, vineri dimineata, pe la ora sapte.  In acea zi aici in Rusia era praznicul icoanei Maicii Domnului Kazanskaia si era zi libera pentru toti.

Era inca intuneric  afara si mai aveam cam inca vreo doua ore pana sa ma intalnesc cu Radislav, asa ca am mers pana la Novosspaski, biserica pe care am frecventat-o cat timp am stat in Moscova. La intrare un cogeamite motan negru cu ochii semideschisi torcea asezat pe labele din spate; am inceput sa il mangai, dar nici nu si-a deschis ochii, cred ca era obisnuit ca asemenea rasfaturi matinale; abia cand dupa mine doua batrane au venit cu o pungulita cu resturi de peste a catadixit sa infulece tacticos. Biserica era plina ochi, asta e fain la rusi ca vin dimineata ca sa spovedeasca si dupa  aceea se impartasesc cu sutele. In final m-am intalnit cu prietenul meu  si cu baiatul lui si am pornit la drum. Urma sa facem vreo 700 de kilometri, am inteles ca  raportat la dimensiunea Rusiei este o nimica toata.

Ne-am oprit cam dupa sase ore de  condus sa mancam intr-un bar pustiu  in  raionul Mordovia, situat in vecinatatea unui fel de lagar, am numarat cam 20 de cladiri despre care am aflat ulterior ca erau inchisori (

tiurme  pe rusa); peisajul era  foarte lugubru si de uniform, situat in mijlocul unor paduri de brazi.

Am ajuns seara intr-un sat caruia ii zicea Umiot, unde fiecare casa – cocioaba de lemn de fapt – avea propriul ei magazin, am numarat vreo 150 de… nu stiu cum sa le spun, la rusi se numesc produktii, la noi cred ca le-ar spune baruri; ma gandeam daca au clientela atat de substantiala pentru atatea localuri, Radislav mi-a zis ca au, pentru ca pe acolo opresc cam toti camionagii care tranziteaza ruta Moscova – Siberia. Am ajuns tarziu la Sanaxar, manastirea unde Radislav avea duhovnic; afara erau cam minus douazeci de grade;  in biserica erau moastele a trei  sfinti care traisera in acea manastire; unul dintre ei, Feodor Ushakov, fusese canonizat chiar anul  trecut, avea una dintre cele mai interesante  icoane pe care le-am vazut in viata mea, inchipuiti-va un individ cu peruca, imbracat in costum de amiral – asta si a fost in viata, plin de galoane si decoratii; ceilalti doi fusesera calugari.

La Diveevo am ajuns  duminica dimineata, era foarte frig, si era un eveniment cu totul special, fusese adus din Athos braul Maicii Domnului de la Vatoped si era plin de lume, se calcau oamenii in picioare; am ajuns si la izvorul sfantului Serafim, si am facut baie in el, dar este o experienta sa faci baie in apa la temperatura de patru grade cand afara sunt minus douazeci; si lucru ciudat, cand am intrat in apa am simtit ca tocmai in regiunea in care aveam probleme, adica la spate, apa imi parea potrivita, deci deloc rece; m-am imbracat dardaind, insa apoi m-am simtit ca nou -nascut. Radislav mi-a spus ulterior ca sotia lui avusese o eczema urata pe fata, dar dupa ce se spalase cu apa de la izvor eczema ii disparuse in cateva ceasuri. Cand am vrut sa intram in biserica cu moastele Sf Serafim, nu s-a putut; Radislav s-a rugat sa intram si apoi s-a putut.


La intoarcere ne-am oprit in orasul Murom unde se afla manastirea cu moastele sfintilor Piotr si Fevronia, am inteles ca toti  rusii care au necazuri in casnicie sau nu se pot casatori apeleaza la ei pentru rezolvarea acestui gen de probleme. Nu am putut sta foarte mult pentru ca trebuia sa ajungem la Moscova inainte de lasarea serii, ca sa nu prindem aglomeratia de duminica seara, cand toti rusii se intorc de la datcha – casele lor de vacanta – si pe ultimii patru kilometri inainte de intrarea in orah se  inainteaza cu viteaza melcului turbat; totusi nu am putut evita aglomeratia si am ajuns foarte tarziu, eu cel putin abia la doua dimineata eram in camera …

Darie Drăgoi

Reclame

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Reportaj. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s