Biblia sau Sfânta Scriptură – Pe înțelesul tuturor (X)

FACERE 3,6: Şi femeia a văzut(*) că pomul e bun de mâncat şi că plăcut le este ochilor la vedere şi că e de dorit spre câştigarea priceperii(**). Şi a luat din roada lui şi a mâncat; şi i-a dat şi bărbatului său, care era cu ea, şi el a mâncat(***).

(*)[În sensul că a socotit, a chibzuit, dar numai prin faptul că i-a dat crezare şarpelui fără nici o probă].
(**)[Cuvântul KATANOEO este foarte bogat în sensuri: a pricepe, a înţelege, a remarca, a-şi da seama, a observa, a medita, reflecta, a discerne, a vedea cu claritate, a fi conştient de sine; de aici şi marea putere de seducţie a ispitei.].
(***)[Iată câte noutăţi şi descoperiri deodată! Ceea ce Apostolul a văzut în toată lumea când a zis: ,,…pentru că tot ceea ce este în lume – pofta trupului şi pofta ochilor şi trufia vieţii – nu sunt de la Tatăl, ci din lume sunt” (1 IOAN 2,16), a găsit Eva într-un biet pom, deoarece se uita la el prin sticla măritoare a propriilor pofte simţuale, printr-o sticlă aburită apoi cu vicleşug prin suflarea şarpelui. Toate acestea, cum observa Sfântul Ioan Gură de Aur, servesc ca dovadă, că femeia, primind un astfel de sfat al şarpelui, a adăugat şi stăruinţa sa prin aceea, că nu s-a îndepărtat îndată de pom, ba încă l-a privit cu luare-aminte din toate părţile. Aşa este în general calea ispitelor:
– la început ea este largă şi are multe ramificaţii din toate părţile;
– apoi devine mai îngustă şi cu mai puţine ramuri;
– în fine, alcătuieşte pentru om un fel de boltă cu perţi pe laturi, aşa încât şi nevrând trebuie să mergi mai departe chiar dacă nu vrei.

Eva cu atât mai curând a ajuns la capătul din urmă, cu cât cugetarea ei era mai vioaie şi dorinţele, ce erau încă nestricate, mai repezi.].

FACERE 3,6: Şi femeia a văzut că pomul e bun de mâncat şi că plăcut le este ochilor la vedere şi că e de dorit spre câştigarea priceperii…(*).

(*)[Aici nu mai e şarpele, ci pofta proprie este cea care continuă ispita. Şarpele zice: ,,Nu, nu veţi muri!” (FACERE 3,4): pofta continuă: pomul nu numai că nu e ucigător, ci ,,e bun de mâncat” (FACERE 3,6). Şarpele ispiteşte mai departe: ,,…dar Dumnezeu ştie că-n ziua-n care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii (pofta adaogă) şi veţi fi ca nişte Dumnezei, cunoscând binele şi răul” (FACERE 3,5) – pofta adevereşte şi oarecum vede înfăptuit aceeaşi (dorinţa): e de dorit spre câştigarea priceperii.

Iată câte ispite noi şi câte prilejuri de păcătuire! Şi de ce oare? Toate numai de aceea, că strămoaşa şi-a îndreptat ochii nu acolo, încotro trebuia, nu către Dumnezeu, către cer, ci spre pământ, spre pom. Dacp ea s-ar fi depărtat îndată de locul primejdios, atunci nu s-ar fi întâmplat nimic din toate acestea. Nu degeaba unul din prooroci numeşte simţurile noastre ferestre, prin care intră în suflet moartea. Acum cu adevărat intră prin ele moartea. Toate acestea le ştia bine Iov, când socotea că e nevoie să pună perdea peste ochii săi, ca să nu privească la cele oprite. Eva nu şi-a pus această perdea şi prin aceasta şi ea singură şi-a mărit peste măsură ispita.

Mult mai grav este faptul că Eva s-a hotărât fără bărbat să facă o astfel de faptă. Adam ar mai fi putut să înţelepţească pe uşurateca femeie, să reţină atenţia ei cea îndreptată spre pământ, dar şarpele nu îngăduie, pofta ochilor cere grabnic împlinirea, pomul, pare, că singur se pleacă cu roadele spre pământ. Mai este timp oare de zăbovit? Trebuie gustat repede din pom şi mai trebuie bucurat şi soţul cu o surpriză.

„A mâncat”. Această exprsie arată acţiunea deplină: adică, nu a gustat numai, ci a mâncat ceea ce a luat din pom. Noi nu ştim bine, ce fel de rod a fost acesta, dar se vede, că mâncarea lui a durat nu numai o clipă, ci câtva timp, poate nu puţin, dacă rodul nu a fost mic.

În urma celor relatate, ne vine foarte uşor s-o învinuim pe strămoaşa noastră, ceea ce noi românii de multe ori o facem, folosind o expresie din Ardeal a bărbatului către femeie: ,,O Evă, Evă!”, considerând-o vinovată de acest păcat şi că datorită ei, noi oamenii suportăm toate relele. Dar ca să avem măcar un drept cât de mic la aceasta, trebuie, mai întâi, să dovedim că noi în locul ei am fi făcut mai bine. Dar oare, putem dovedi acest lucru? Nici vorbă! Noi cunoaştem acum toată otrava păcatului şi nu încetăm a ne lăsa ademeniţi de el! Căci, deşi noi nu mai trăim în Eden şi pomul din care Dumnezeu i-a oprit să mănânce nu mai este înaintea noastră, dar ,,pomi ai cunoaşterii binelui şi răului” sunt mulţi înaintea noastră în toată lumea şi la fiecare din ei se aude vechea poruncă: ,,În ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!’. Oare pe câţi dintre noi ne mai opreşte de la păcat această poruncă de prevenire? Strămoaşa noastră numai odată şi-a întins mâna la fructul oprit, iar noi ne întindem de sute de ori în toate zilele vieţii noastre. Nici chiar necazurile care ne vin ca urmare a păcatelor noastre, nu ne mai opresc. Vedem adesea că procedăm cu totul rău; simţim adesea în interiorul nostru moarte şi pierzanie din pricina ,,fructului oprit” (păcatul) şi cu toate acestea nu încetăm să săvârşim acelaşi păcat. Nu trebuie să fim deci aşa de îndrăzneţi şi fără de minte, ca să cârtim nebuneşte contra strămoaşei noastre, ştiind că şi noi înşine facem mereu acelaşi lucru. Să luăm aminte mai bine cum să ne purtăm în ispite, ca să nu cădem în mrejele vrăşmaşului. Pentru aceasta să ieşim din Eden şi să mergem în pustia Iordanului; căci ce am pierdut în raiul desfătării, aceasta s-a dobândit din nou pentru noi în locaşul plângerii şi al suspinului.]

Preot prof. Gheorghe-Radu Sălăgian

Sursa: CALAUZA ORTODOXA

Reclame
Acest articol a fost publicat în CUVÂNT ORTODOX și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s