II. Taina mulţumirii

Era neliniştea unui copil de şase ani. Apoi, a început să meargă la şcoală şi a devenit şi el unul ca ceilalţi. Se bucura de prezenţa părinţilor săi, a căror lipsă o simţise atât de mult pe când era la bunici. Şcoala îi dădea destul de muncă şi îi aducea şi bucuria de a fi lăudat în faţa celorlalţi, pentru că „e copil deştept”. În plus, avea destule bucurii alături de părinţi şi de sora sa, ca să îl mai frământe cum să Îi placă lui Dumnezeu. Simţea că toate sunt daruri de la El şi Îi mulţumea pentru aceasta, dar cam atât. Devenise clar că nu avea curaj să Îl întrebe, să Îl someze să îi răspundă.

Era însă hotărât să nu Îl acuze niciodată de nimic, indiferent de ce urma să se întâmple. Îi simţise prezenţa iubitoare şi înţelesese că, în spatele oricărei suferinţe, în spatele oricărui lucru de neînţeles, există un secret ascuns în iubirea divină. De acum, ştia ce trebuie să le răspundă celorlalţi atunci când Îl acuzau pe Dumnezeu: „Nu ştiu de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă, dar eu ştiu că El ne iubeşte! Dezlegarea problemei e ascunsă în iubirea lui Dumnezeu. De aceea, trebuie să Îi mulţumim, să nu Îi punem la îndoială iubirea. Şi mai simt că răspunsurile toate le vom primi pe lumea cealaltă. Să Îi arătăm lui Dumnezeu că avem încredere în iubirea Lui până atunci. Eu mă voi încăpăţâna să Îi mulţumesc!” Îşi dădea seama că nu era un răspuns mulţumitor pentru ceilalţi, dar era măcar un început.

Poate că niciodată nu şi-ar fi pus problema cum să răspundă acuzelor aduse lui Dumnezeu, dacă nu ar fi rămas singur cu El atunci când boala îl aducea în pragul morţii ori când părinţii lui lipseau atât de mult, încât păreau a fi în altă lume, păreau a-l fi uitat ori a nu mai fi interesaţi de el. Cu siguranţă, suferinţele acestea, una fizică şi alta morală, îi fuseseră uşi prin care Dumnezeu intrase până la el.

va urma

Siluan Popescu

articol  anterior: I. De ce nimeni nu întreabă?

Reclame
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), Dreapta credinta (Dogmatica), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la II. Taina mulţumirii

  1. autrlyx zice:

    frumos……crestineste

  2. Cu totul excepţional îmi apare faptul că profunzimea duhovnicească a zbuciumului sufletesc relatat în seria acestor evocări aparţine unui copil de şase ani. Iată chemarea Duhului Sfânt! El de la început a suflat cu putere şi desluşit în viaţa acestui copil care a ştiut drumul dintr-o încredinţare lăuntrică mai puternică decât orice argument omenesc. Dar şi copilul, deşi la o atât de fragedă vârstă, a ales să asculte chemarea Duhului Sfânt; altfel, Dumnezeu ar fi rămas vorbind în pustiu. Iar receptivitatea puiului de om la glasul Domnului a chemat ea însăşi atenţia Duhului Sfânt, Care, în pedagogia Sa divină, l-a pus pe prunc în situaţia extremă a singurătăţii în lume, ca să poată pricepe deşertăciunea celor lumeşti, zădărnicia oricărui zbucium în agonisirea celor ale lumii şi, în acelaşi timp, dulceaţa Prezenţei divine în inima sa şi inegalabila Sa valoare comparativ cu orice lucru lumesc sau cu orice prezenţă umană. Boala timpurie şi absenţele repetate ale părinţilor, deşi frustrante la vremea aceea, au fost circumstanţe care au contribuit la consolidarea credinţei în inima micuţului.
    Spuneam în comentariul la articolul precedent că „locul” acestor evocări îmi este familiar. Se cuvine să fac aici menţiunea că această împreună-copilărie pe care inima mea o recunoaşte ţine – biologic – de omul primei mele tinereţi, fiindcă eu, la vârsta acestui copil despre care se face vorbire aici, eram cu totul neştiutoare duhovniceşte, ca o moluscă. Tocmai în aceasta constă pentru mine surpriza acestei mărturisiri: în faptul că un copil de abia şase ani a dovedit un asemenea discernământ, încât scara valorilor s-a aşezat corect încă de atunci în inima lui.

  3. Pingback: III. Pentru ce? | CUVÂNT ORTODOX

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s