IV. Cum voi înţelege?

Chiar dacă nu reuşise să răspundă nici celor mai puţin subtile frământări ale sale, chiar dacă nu îi câştigase deloc încrederea, preotul ce îi vorbea la şcoală despre Dumnezeu i-a aşezat în chip minunat în suflet convingerea că Biblia conţine cuvinte al căror conţinut Îi aparţine în întregime lui Dumnezeu, deşi fuseseră spuse şi scrise de oameni.

Nu avea însă curajul de a începe să citească. Înima nu îi era pregătită pentru o atât de mare bucurie. S-a rugat mult ca inima să i se liniştească şi, până la urmă… „La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul.” Apoi a făcut şi iarăşi a făcut.

A fost dezamăgit. Păi, înainte să fi făcut cerul şi pământul, nu mai făcuse nimic Dumnezeu? Şi cum de I-a venit dintr-odată, aşa, să facă cerul şi pământul? În plus, el dorea să ştie ce trebuia să facă el, pentru a fi fericit, pentru a simţi iubirea Lui, nu ce a făcut Dumnezeu. A trecut peste aceste răspunsuri neprimite, dar, mai departe, lectura părea a-i aduce amănunte obositoare, lucruri ce nu lăsau impresia că ar avea vreo legătură cu frământările lui. Şi era o carte atât de groasă! A deschis-o ceva mai departe şi a văzut că era vorba de multe evenimente şi personaje, regi, războaie, intrigi ce se succedau fără a-i răspunde în vreun fel la ceea ce dorea el să afle. Şi-a dat seama că nu va afla curând răspunsurile dorite. Convingerea că ele se aflau în Biblie i-a rămas, dar îi devenise tot aşa de limpede că singur nu va putea ajunge la ele. Era prea mult de citit, de studiat şi lucrurile erau prezentate atât de nesistematic în planul ideilor, deşi urmăreau un fir cronologic impresionant: „În anul al treilea al domniei lui…” În plus, de unde va avea siguranţa că a înţeles aşa cum trebuie?!

va urma

Siluan Popescu

articol anterior: III. Pentru ce?

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), Dreapta credinta (Dogmatica), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la IV. Cum voi înţelege?

  1. Pingback: V. Lumina cea adevărată | CUVÂNT ORTODOX

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s