IX. Suitu-Te-ai pe Cruce, Hristoase Dumnezeule

Cu toate acestea, a continuat să citească scrierile eterodocşilor, gândind că, în anumite puncte, ar fi putut avea dreptate, iar învăţătura ortodoxă să fie greşită şi, altfel, a ajuns la o taină ce îi părea de neînţeles… Crucea.

Nu cu  mult timp în urmă, părinţii îi făcuseră cadou o cruce de aur pe care nu o mai dăduse jos de la gât. Cum de îşi alese Dumnezeu ca semn de biruinţă unealta prin care fusese chinuit, prin care primise moartea şi care era destinată tâlharilor? Îi părea ilogic faptul ca cineva să se laude cu cu victoria vrăjmaşilor asupra lui. Ştia afirmaţia preoţilor că, de fapt, Iisus a învins, pentru că a înviat, dar această explicaţie era nemulţumitoare. Până la urmă, crucea, cel puţin pentru el, aducea aminte de o bătălie pierdută, chiar dacă, în final, vrăjmaşii fuseseră învinşi. Cu toate acestea, simţea că Ortodoxia trebuie să aibă dreptate, dar nu avea niciun argument logic. Aşa că… a hotărât să îşi arate curajul şi înaintea lui Dumnezeu, nu doar în faţa diavolului. A vrut să fie consecvent cu opiniile lui şi a hotărât că, până când nu va înţelege de ce crucea este semn de biruinţă, să renunţe la o a mai purta. Era un semn de mare curaj şi în faţa oamenilor, nu doar a lui Dumnezeu. Îi era limpede că părinţii săi se vor supăra când vor constata că nu mai poartă crucea pe care i-o făcuseră cadou. Nu dorea însă să facă nimic ca un rob. Ori îmi explicaţi, cu argumente ce nu pot fi respinse, de ce trebuie purtată crucea, ori nu o mai port.

După puţin timp, a putut fi văzut iarăşi cu crucea la gât. Ce se întâmplase oare? Ce îi fusese, oare, înfrântă – mintea sau inima?

De fapt, nu fusese înfrânt, ci fusese convins şi aceasta, doar cu câteva cuvinte pe care, în chip minunat, le-a auzit rostite de preot în timpul slujbei de duminică dimineaţa: „ci mai degrabă de bună voie”. Aşadar, Iisus nu fusese înfrânt, pentru că ar fi putut uşor să evite lupta sau chiar să îşi zdrobească adversarii apelând la legiunile de îngeri pe care Tatăl le-ar fi putut trimite în apărarea Sa, ci, fără ca adversarii Săi să îşi dea seama, El Îşi dorise să fie înfrânt, de fapt: să împlinească o jertfă absolut necesară, pentru ca noi să putem ajunge la fericirea veşnică. Prin urmare, da, din punctul de vedere al chinuitorilor şi al spectatorilor, crucea era o unealtă de tortură, pentru că ei nu cunoşteau gândul lui Iisus şi nici puterea Lui. Pentru El însă şi pentru cei care I-au aflat gândul şi puterea, ea este altarul pe care alesese să Se aducă jertfă, spre fericirea noastră, a tuturor. Înţelegerea tainei ţine de poziţia din care vrei să priveşti crucea: ca Unul care abia aştepţi să Te urci pe ea, pentru a aduce iubirea divină în inima tuturor sau ca un spectator ce nu a prins tainicul început, atunci când Iisus a hotărât să Se aducă jetfă de bună voie.  Da, Dumnezeu a prierdut bătălia atunci pe cruce, dar a pierdut-o, pentru că a vrut iar crucea a devenit astfel altar de jertfă. Cu puterea ei, ea mă apără, îmi aminteşte şi mă ajută să mă aduc şi eu jertfă şi tot ea îmi va fi martoră şi semn al biruinţei după înviere. Semnele suferinţei sunt cele care vor închide pentru totdeauna gura diavolului şi a oamenilor cârtitori, defăimători: Hristos a luptat şi a învins DREPT! Puterea Lui nemărginită nu s-a manifestat pe Cruce decât ca putere de a iubi; răbdare şi smerenie. A luptat cu arme cu care poate lupta tot omul, ca în plida în care înteleptul, fiind ameninţat de împărat cu tăierea capului răspunde: „Împărate, tu nu te gândeşti, oare, că eu pot răbda?”

va urma

Siluan Popescu

articol anterior: VIII. Cea mai sfântă între fecioare

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Dreapta credinta (Dogmatica), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s