X. Jurnalul Fericirii

Apoi, a fost întâlnirea minunată cu părintele Nicolae Steinhardt, prin intermediul cărţilor sale „Jurnalul Fericirii” şi „Dăruind vei dobândi”.

Nu putea spune cum, dar toate îi păreau vrednice de crezare şi au statornicit în el convingerea că Ortodoxia e calea cea adevărată. Dincolo de logica imbatabilă a susţinerilor părintelui Nicolae şi de vastitatea culturală ce îi permitea să se exprime atât de cuceritor şi de neaşteptat, ceea ce te convingea era sentimentul că îţi vorbeşte un om care a îndrăznit să spună oricând şi oricui, fără frică, ceea ce era drept să fie spus. O linişte profundă şi o bucurie calmă îţi cuprindeau sufletul, simţind cum se apropie de el, cel pentru care demnităţile lumeşti nu aveau nici o valoare. Pentru el, aveai valoare doar în măsura în care Îl iubeai pe Hristos şi îţi iubeai semenii. Pe patriarh ori pe unul dintre cei mici, l-ar fi mustrat cu aceeaşi dârzenie, dacă se făceau vrednici de certare. Te îmbrăţişa un om care Îl avea pe Hristos în sufletul său şi pentru care Hristos –  Iubirea, Adevărul şi Libertatea – erau TOTUL.

Şi mai simţeai un lucru extrem de important, un lucru pe care atât de rar îl simţi în preajma celor ce au o anumită demnitate ori autoritate: că poţi să îi spui orice, că acceptă să fie mustrat oricând şi de oricine, fără a se simţi jenat, fără a păstra ranchiună, ba chiar bucurându-se că poate urca, prin acea mustrare, mai mult spre Adevăr şi spre Libertate.

Şi aşa băieţelul nostru a ajuns un adolescent hotărât să lupte pentru fericirea sa şi a celor dragi, bine înţelegând că nu a şti, ci a face înseamnă a ajunge.

sfârşit

Siluan Popescu

Reclame
Acest articol a fost publicat în Dreapta credinta (Dogmatica), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s