Salonul anual de artă, Muzeul de artă Cluj, dec.2011-ian.2012

In fiecare an, la inceputul lunii decembrie, Uniunea Artistilor Plastici, filiala Cluj, organizeaza o importanta expozitie de arta, la care sunt invitati sa participe toti artistii, membrii sau doar absolventi ai universitatii de arta. Gazda manifestarii este muzeul din Cluj, care ofera cele doua sali de la parterul sediului sau, cunoscutul palat Banffy.

Cladirea este un edificiu (palat al fostului guvernator al Transilvaniei), in stil baroc, cu destule elemente renascentiste, adaptata activitatii muzeale, dar si sustinerii artei plastice contemporane. In urma cu cativa ani, obstea artistilor clujeni a pierdut o spatioasa sala de expozitii, un complex mai bine spus, in cadrul retrocedarii unor cladiri care apartineau episcopiei catolice. Acolo se organizau saloanele anuale, dar si o succesiune de expozitii ale artistilor clujeni, din tara sau din afara tarii. Din pacate, nu s-a gasit nici o rezolvare pentru doleantele artistilor clujeni in privinta gasirii unui spatiu expozitional potrivit pentru o activitate permanenta. Probabil ca starea societatii romanesti contemporane este de asa natura ca nici nu prezinta prea mult interes prezenta artei, poate nici nu i se mai recunoaste utilitatea in momentele de criza prin care se zice ca trecem. Poate este mai mult o criza de valori, de discernamant al adevaratelor necesitati. Ca de valori spirituale sau sufletesti nimeni nu mai vorbeste, cat mai pretuieste creatia unui grup de oameni care au ramas fideli unor idealuri inaltatoare, generoase, si care lucreaza insingurati in atelierele lor?

Cu toate acestea, prima impresie, si eu cred in adevarul acesteia, este sentimentul de vitalitate si de forta pe care o emana aproape toate lucrarile. Fiecare artist demonstreaza ca de la un an la altul reuseste sa se recreeze, sa-si adanceasca lumea personala si maiestria mijloacelor plastice de exprimare, ramanand unic in felul sau. Din succesiunea imaginilor, intr-o maniera impresiva, se vede ca modernitatea reala a lucrarilor expuse tinde spre un clasicism uneori atemporal. Alteori temele sunt clasice, (peisaj, flori, portret, etc.) dar exprimarea este sintetica, minimalista sau gestuala. Nimic gratuit, chiar cand gasim imagini diafane, forta exprimarii concentreaza adevaruri eterne intuite si apoi spuse estetic, expresiv, adevarat, autentic, emotionant.

Despre artistii clujeni participanti de altfel an de an la acest tip de expozitie reprezentativa, s-ar cuveni  cunoscute pentru publicul virtual al expozitiei si unele aspecte umane, sociale. Traiesc din arta?… Din pacate, nu. Poate vreo doi-trei curajosi si de-a dreptul temerari sa fi incercat cu eforturi „de marketing” intense, pe la galeriile din Cluj, din tara, mai ales de prin Bucuresti, poate prin Europa. Multi sunt profesori, in varianta mai buna in invatamantul superior de arta. Altii, profesori prin liceele clujene de arta sau nu, mai cate un scenograf, desenator tehnic, muzeografi, fosti creatori pe la industriile textile, ceramice, de mult disparute in privatizari, profesori de vioara sau pian (cu diploma de pictura), restauratori, profesori de iconografie, pictori de biserici, poeti-scriitori (cu multe volume aparute), graficieni pe calculator, cu varste si de peste nouazeci de ani. De gandit cata viata, cat greu trait de acesti oameni, cata organizare si pretuire a timpului pentru a putea sa se bucure de ore si ore de lucru in fata sevaletului. Probabil ca pentru fiecare dintre acesti artisti ”starea de creatie” este bucuria care recompenseaza atatea eforturi. Poate ca lucrul cu culorile, formele sculpturale, grafice, textile, misterul atelierului, este sansa gasirii de sine, a regasirii permanente.

Poate ca pe calea sa, artistul are sansa bucuriei comunicarii discrete cu energia, cu iubirea lui Dumnezeu. Asa ca nu am stari critice in bucuria vizitarii unei expozitii de arta. Simt nevoia sa contemplu noutatea, amplificarea unor tensiuni plastice, forta unor ”ziceri” picturale, artistice, despre lumea asta, ca Lumina, ca foc al iubirii lui Dumnezeu. Admir seriozitatea unor evolutii individuale, a unor conduite morale exemplare, altruiste, staruitoare in eforturi, departe ”de lumea dezlantuita”, aproape insa de CEVA care are sens si adancime.

Peste un an, in decembrie 2012, cand se apropie sarbatorile, va suna din nou goarna adunarii artistilor in expozitie, vom avea din nou sansa unui exercitiu de contemplatie. Poate la muzeu, poate intr-o expozitie ”on line ”. Deocamdata este un catalog virtual al artistilor clujeni in curs de realizare, cu ocazia acestui salon. Dar speram in imprejurari  mai favorabile,  asteptam intalnirea cu creatii de o materialitate nobila, care sa ne imbogateasca  cu  forme inedite ale creativitatii profesioniste, stenice si regeneratoare.
                                                                                                                                                            Margareta Catrinu
15 ian.2012

Ps.Imaginile care insotesc textul sunt imagini de ansamblu a expozitiei de pictura si sculptura. Urmeaza reproduceri de detaliu si imagini din expozitia de grafica si arta decorativa.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Salonul anual de artă, Muzeul de artă Cluj, dec.2011-ian.2012

  1. joih angel zice:

    Ne bucuram ca artisti Clujeni ,rezista spritual si moral acestor timpuri .nimic nu este usror .Va dorim rezistenta sufletesca .noi Californieieni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s