Un an de când IPS Bartolomeu Anania s-a ridicat la Domnul

Prezenţa oricărui mister stârneşte curiozitatea şi naşte întrebări. Dezlegarea însa nu poate veni decât dacă tu, cel ce întrebi, te afli deja în interiorul răspunsului.

Era tot asa de frig. Cuvintele se aduna greu, pare ca timpul se dilata, este mai mult de atat…

Vineri seara a fost o seara de comemorare a poeziei marelui scriitor Bartolomeu Anania, in incinta Muzeului Mitropolitan. In prezenta IPS Andrei Andreicut, a unui numeros public, si a talentului actor Dorel Visan.

Duminica, dupa slujba din catedrala, parastasul de un an… Un an in care memoria mostenirii spirituale, a testamentului, atat de impresionant prin simplitatea sa, ne-a fost prezent in suflete, in constiinta…

Pentru mine au fost  ”Memoriile”, cu durerea vie a unei vieti de exceptie, plina de o lupta permanenta cu adversitati, cu nevoia la fel de arzatoare de frumos, de creatie.

Jurnalul hawaian, cuprins in memorii, m-a facut sa citesc ”Strainii din Kipukua”, un roman fabulos, fantastic, intr-un peisaj cu o natura mistica, cu zeitati ale apelor, vulcanilor, cu o istorie de poveste vie, magica. Iar recent am terminat  ”Amintirile peregrinului apter”.

Creatia literara a Mitropolitului nostru, eu asa ii spun cand ma gandesc la persoana sa, are darul fabulos de a se promova singura. In 1998 am primit cu dedicatie „Cerurile Oltului”. Pentru cine nu stie, o minunata carte, cu imagini, despre manastirile, istoria, icoanele, frescele, intr-un cuvant frumusetea aleasa, de patrimoniu a schiturilor, sihastriilor sau a marilor ctitorii domnesti  ale zonei de ”bastina” a marelui Bartolomeu Anania. Cu toate ca le cam cunosteam, am reusit sa refac aproape total un pelerinaj asemanator, pe urmele autorului. Surpriza mare au fost pentru mine cunostintele extrem de profunde de iconografie, de tot ce inseamna fresca, tehnici de pictura, istorie a imaginilor si a evolutiei motivelor picturii religioase. Iar imaginea unor mari ctitori ca boierii Craiovesti, Basarabi, Mihai Viteazul, Constantin Brancoveanu, Mircea cel Batran, cu toate ale lor, cu boieri, cu tensiuni interne, cu permanenta luptei cu turcii si altii asemenea, numai ca de-ai  nostrii, o istorie vie traita in aceasta frumoasa si captivanta carte.

De aici, pe un plan literar fantastic, misterios, aproape prin aceleasi locuri ne poarta  „Amintirile peregrinului apter”. Fraza cu care incepe ”Tustreiul” (una din cele 12 nuvele ale ”Amintirilor…): „prezenta oricarui mister starneste curiozitatea si naste intrebari. Dezlegarea insa nu poate veni decat daca tu, cel ce intrebi, te afli deja in interiorul raspunsului”, iar cel care povesteste este un ucenic frescar care lucra la manastirea Surpatele, ctitorie a doamnei Marica Brancoveanu… pe la 1690 cred. Realitati culturale, istorice dar care intra prin creatia literara in lumea altor realitati, ale coincidentelor, ale istoriei  si mitului. Despre Andrei Rubliov, icoana Sfintei Treimi, muntele Athos, despre creatia anonima a iconarilor, sau modificarea in timp a culorilor frescelor, o bogatie de cultura numai in aceasta nuvele pomenita, cu un sens, prin inima unui scriitor nascut, nu facut…

Ar mai fi de citit poeziile, poeme clasice Steaua Zimbrului (15.000 de versuri memorate in inchisoare, scrise direct pe creier), piesele de teatru, fara sa mai socotim revizuirea Psalmilor, cu comentarii, sau Biblia (cu sau fara ilustratii) diortosita, redactata si adnotata de Bartolomeu Anania, la care a lucrat mult, peste zece ani.

Dar in testament erau cu totul alte dorinte. Terminarea mozaicurilor din interiorul catedralei din Cluj, terminarea mozaicurilor din interiorul bisericii Schimbarea la fata (cu acelasi artist Marko Ivan Rupnik), fundatia culturala Bartolomeu Anania, revista Tabor, centrul caritabil Sf.Pantelimon, gradinita Sf.Stelian, radio Renasterea, si altele. Despre radio Renasterea imi amintesc ca la o predica  motiva necesitatea lui: sunt oameni bolnavi, singuri, in spitale, care pot fi alinati in suterintele lor de cuvantul ziditor al unui post crestin de radio, de muzica de calitate transmisa si in timpul noptii, de transmisia slujbelor si a rugaciunilor de dimineata sau de seara.

Cat despre artistii plastici, marele ierarh Bartolomeu i-a indrumat spiritual, a ajutat schitul romanesc Lacu de la muntele Athos cu ajutorul lor, obtinand fonduri prin licitatii la care au participat clujenii bogati si interesati de credinta ortodoxa.

Cate nu se pot spune despre acest om, un adevarat model pentru fiecare din noi. Poeziile sale sunt citate in predici, ne cumparam cartile sau CD cu predici stiind ca acestea vor ajuta tineri fara resurse materiale sa studieze, oamenii bisericii au mult mai multa deschidere spre cultura, arta, caritate.

Speram ca si mostenirea sfintitoare a martirilor pentru credinta din inchisorile comuniste sa fie cunoscuta cu adevarat, pretuita, mitropolitul Bartolomeu fiind un initiator  al manastirii memoriale a detinutilor politici de la Aiud. Ne rugam pentru el, pentru eternitatea sa in Dumnezeu, in rai!

                                                                                                                                                                 Margareta Catrinu

29 ian. 2012

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Un an de când IPS Bartolomeu Anania s-a ridicat la Domnul

  1. PUŞA zice:

    SUPERBE ICOANE…FELICITARI MARA!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s