Poţi propune iniţiative legislative cetăţenesti la nivel european!

Comisia Europeana a precizat conditiile ce trebuie indeplinitie pentru lansarea unei initiative legislative cetatenesti la nivel european.Incepand cu 1 aprilie 2012, cetatenii statelor membre ale UE ii vor putea solicita Comisiei Europene sa prezinte propuneri legislative in domenii care tin de competenta sa. Noul site pune la dispozitie toate informatiile privind lansarea unei „initiative cetatenesti”.Initiativa cetateneasca europeana ofera posibilitatea unei implcari directe in definirea politicilor Uniunii, permitand cetatenilor sa-i solicite Comisiei sa propuna noi acte legislative in anumite domenii. Comisia, institutia care elaboreaza propunerile legislative ale UE, are obligatia formala de a lua in considerare orice solicitare care indeplineste conditiile stabilite.

Normele si procedurile sunt disponibile pe noul site dedicat initiativei cetatenesti europene, pe care cetatenii se pot inregistra online pentru a lansa propunerea de initiativa. Initiativele pot face referire la toate domeniile politice in care Comisia are dreptul de a propune masuri legislative, inclusive protectia mediului, agricultura, transporturi sau sanatate publica. O intiativa poate fi lansata de un comitet de organizare, format din cel putin 7 cetateni care traiesc in cel putin 7 state membre diferite. Acest comitet trebuie sa solicite inregistrarea initiativei pe noul site, iar ulterior sa colecteze declaratii de sustinere din partea altor cetateni.

Comisia dispune de 2 luni pentru a examina daca initiativa propusa respecta normele si valorile promovate de UE. In cazul in care cererea de inregistrare este confirmata, organizatorii au la dispozitie 1 an pentru a strânge semnaturi de la 1 milion de cetateni provenind din cel putin 7 tari ale UE. In acest sens, CE a creat programe informatice gratuite pentru a-i ajuta pe organizatori sa colecteze declaratii de sustinere prin intermediul internetului. Odata colectate, declaratiile trebuie sa fie certificate de catre tarile din care au fost culese si transmise Comisiei.

Comisia dispune de 3 luni pentru a examina initiativa. Ulterior, CE poate decide sa propuna noi dispozitii legislative, sa lanseze un studiu sau sa opteze pentru alte masuri. Orice propunere legislativa va fi inaintata guvernelor UE (reunite in cadrul Consiliul Uniunii Europene) si, in majoritatea cazurilor, Parlamentului European. Daca este adoptata, propunerea devine act legislativ al UE.

Pentru mai multe informatii, click aici.


Mircea Mitrutiu
coordonator platforma virtuala si centru de resurse
Academia de Advocacy

Reclame

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s