In Nazaret, la fantana Maicii Domnului si la Biserica Ortodoxa a Arhanghelului Gavriil

Dupa un drum destul de lung, noaptea, din aeroport in aeroport, Cluj, Bucuresti, Tel-Aviv, cu controalele exigente, asteptari, emotii, am pasit prima data in Tara Sfanta…intr-un hotel curatel din Nazaret. Plin cu ortodocsi rusi, greci… romani. Aveam sa-i revedem noaptea urmatoare, cand hotelul rasuna de cantecele lor frumoase, cam profesioniste, cu nuante folclorice. Era noiembrie, dar parea primavara, o vesnica primavara. Proprietaul hotelului, cu frumoase trasaturi semitice, barba, profil, demnitate, amintea de apostolul Pavel.

Hotelul era plin de imagini crestine, din hol pana la magazinul pe care ni l-a aratat foarte mandru. Fara succes comercial, pentru ca am pornit spre bisericuta ortodoxa care inglobeaza in interiorul ei un izvor-fantana, loc venerat ca fiind izvorul unde Arhanghelul Gavril i-a dat Vestea Cea Buna Maicii Domnului. Dupa istorie, satul Nazaret era foarte mic si nu este mentionat decat in Evanghelii. Din secolul  IV,  se pastreaza urme arheologice care vorbesc despre primele lacasuri crestine construite de Sfanta Elena, iar prin sapaturi adanci s-au gasit si constructii evreiesti din perioada lui Hristos, locuri venerate in interiorul marii bazilici catolice a Bunei-Vestiri (cu frumoase mozaicuri pavimentare tot din perioada Sfantei Elena). Pe acel loc, sunt si resturi ale bisericii cruciate, distrusa si ea nu de persi, ci de otomani.

Ca sa ajungem la bisericuta ortodoxa, am trecut de mareata biserica catolica (1969), pe langa Sinagoga Veche, considerata ca apartinand epocii lui Hristos, prin bazar si piata, pe langa un cimitir, pe langa un vechi atelier de tamplarie (dar nu din evul mediu), printre oamenii locului care isi incepeau o noua zi de viata.

Cand am ajuns la mica biserica, a trebuit sa coboram destul de mult pana la izvorul, probabil unicul loc de unde luau apa satenii din Nazaretul copilariei Mariei, dar si al copilariei si al tineretii lui Iisus. Am remarcat frumusetea unor decoruri geometrice de intarsii de piatra-marmura colorata, pe pereti, pe paviment, arcade arhaice, care erau mult mai vechi decat iconostasul din lemn de chiparos, cred, cu icoane frumoase grecesti din secolul XVIII. In biserica, era umezeala, icoanele erau acoperite cu folii de nailon, iar fresca, realizata recent de fratii Morosanu, parea afectata de umezeala si igrasie. Cu greu am luat si eu cateva picaturi de apa din izvorul minunat, avand apoi putin timp sa ma bucur de ambianta veche a locului, sa ma rog Maicii Domnului, sa contemplu icoanele frumoase cu influente venetiene si sa ma gandesc la foarte zbuciumata istorie a acestor locuri, trecute prin imperii, cotropite de barbari, dar care au supravietuit si pentru noi.

Apoi, am mers mai departe, la sinagoga veche, acum biserica greco-catolica, cred, si la marea biserica catolica a Bunei-Vestiri. Despre aceasta din urma, voi reveni, pentru ca am facut sute de imagini. Este imensa, pe cel putin trei niveluri, fiind arheologie in subsol si deasupra, expozitie de arta moderna crestina de nivel international. De la vitralii moderne, la reliefuri ceramice, de metal, portelan, mozaic din cele mai deosebite materiale, intarsii de marmura colorata, porti metalice sculptate, zeci de icoane ale Maicii Domnului, realizate de toate tarile crestine (inclusiv Romania, Grecia, Rusia…), artista din mine s-a bucurat pentru colegii de meserie care si-au putut folosi talentul, au putut experimenta tehnici costisitoare si cred ca au fost si platiti pentru munca lor.

Margareta Catrinu, 23 martie 2012

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s