Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, la Cluj

Sarbatoarea Bunei Vestiri a devenit al doilea hram al Catedralei Mitropolitane din Cluj de cand, acum sase ani, in prezenta Patriarhului Teoctist si a Presedintelui Romaniei, IPS Bartolomeu a fost inscaunat  mitropolit. Sarbatoarea coincide cu un an de la prezenta ca mitropolit a IPS Andrei Andreicut pe scaunul mitropolitan  al Clujului, dar si cu omagieri ale amintirii personalitatii Mitropolitului Bartolomeu (ar fi implinit 91 de ani).

In acest an, la evenimente a fost prezent un grup de mari ierarhi din Grecia, Mitropolitul Pantelimon al Veriei, arhimandriti greci, monahi ai manastirii Panaghia Sumela de langa Veria. Delegatia greaca a adus spre inchinare o pretioasa relicva, o cruce care contine o bucata mare, a treia ca marime, din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci pe care S-a jertfit Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Relicva, o minunata opera de arta din metal pretios si pietre scumpe, a fost  asezata incepand de vineri dupa masa, in fata Catedralei, pe un podium frumos impodobit. De atunci si pana luni 26 martie, ora 12, mii de clujeni dar si credinciosi de prin alte parti ale Ardealului au venit sa se inchine la aceasta Cruce.

Desigur, au avut loc si alte evenimente, concertul anual al Fundatiei Bartolomeu, slujbe speciale cu prezenta multor ierarhi si preoti,privegheri,procesiune mare cu punerea pietrei de temelie a Centrului Misionar Sfantul Andrei, vizitarea minunatului Muzeu al Mitropoliei Clujului, vizitarea Manastirii Mihai Voda din Turda, altele….Insa ceea ce a atras multimea mare de credinciosi a fost minunata Cruce. Zi si noapte oamenii s-au rugat in tacere, disciplinati, la pretioasa Relicva. Eu am stat aproape cinci ore intr-un sir care pornea aproape de la statuia lui Avram Iancu, prin dreptul cladirii Episcopiei, prin spatele Catedralei si apoi pe latura de apus a pietei, pana la locul de inchinare.

Din Catedrala, se auzeau foarte bine cantecele de la strana, corul, slujba, iar pe un ecran foarte mare se putea vedea si desfasurarea slujbei. Monahii greci au adus cu ei nu numai Crucea dar si cantecele lor deosebite, o forta a credintei incercata prin lupta si jertfa. Sau cel putin asta am simtit eu, amintindu-mi de Manastirea Arcadiou din Creta, manastire martirizata de turci (acolo au murit, cred, 800 de greci, calugari si sateni refugiati in incinta manastirii, nu in secolul XVI, ci pe la 1880…) Si Relicva adusa a avut o existenta grea, suferind, tot din partea turcilor, persecutii, manastirea initiala care o pastra fiind dintr-o zona unde populatia greaca a fost alungata si manastirea distrusa. Tot asteptand, mi-am adus aminte ca la Cluj a fost adusa, cu ani in urma, de catre Mitropolitul Bartolomeu, tot spre inchinare, si Crucea cu cea mai mare bucata din Lemnul Sfant, Crucea de la Xiropotamu, din Sfantul Munte Athos. Atunci, dupa asteptarile necesare, cand am ajuns langa Relicva, am simtit in maini, cand am atins  crucea, o caldura… Am primit o imagine cu Relicva, ca dar al credinciosilor greci pentru fratii ortodocsi romani, scria pe spatele reproducerii. Incercam sa-mi amintesc o harta a Ierusalimului,cu Manastirea Sfintei Cruci, o imagine cu Biserica Sfantului Mormant, cu Capela-biserica a Golgotei, cu Capela Sfintei Elena unde s-a gasit Crucea… Locurile, in amintirea mea, sunt labirintice, dispuse spatial pe diferite inaltimi… Un labirint tridimensional, cand si in plan simplu un labirint este un exercitiu greu, mai ales cand astepti  in soare de cateva ore… Dar am ajuns. Si am avut vreme destula sa ma uit, sa fotografiez si sa simt sa ating. Acum, nu am simtit caldura ci o vibratie in maini cand am atins sticla in dreptul Crucii. Ceva care inseamna viata, miscare, ca bataile unei inimi, ca un zumzet de albine. Impresionant, coplesitor, ca o inima mare care parca crestea si pulsa acolo sub sticla care acoperea Crucea. Eram la Sfanta Cruce si plangeam fara cuvinte.

Am mai facut poze, am mai privit sirul nesfarsit de pelerini.

Margareta Catrinu, 28 martie, 2012

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, la Cluj

  1. ariana zice:

    Eu situ ça singurul care e sfint,este numai Dumnezeu,crucea e de lemn si n-ar cum sa fie sfinta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s