”Flori de Florii”, galeria Mariana Berinde, Cluj

In sambata Floriilor, zi atat de semnificativa pentru pentru trairea bucuriei, a tainei Invierii lui Lazar, s-a deschis in Cluj o expozitie de pictura. Doamna Mariana Berinde, proprietara galeriei, este la a doua expozitie tematica dedicata florilor si sarbatorii Intrarii Domnului in Ierusalim. Picturile prezentate publicului clujean apartin unor generatii diferite de artisti, profesionisti ai penelului si ai culorii care abordeaza aceasta tema atat de specifica scolii romanesti de pictura.

Reprezentarea motivului floral in arta este un pretext, o cale de intalnire sau de dialog cu frumusetea, cu starea paradisiaca, cu intreg universul, ca un vis al unei geneze permanente, in stralucire si lumina,…. in Dumnezeu.

Publicul a putut contempla arta celor 15 artisti, dar a putut si comunica cu pictorii care au vorbit fiecare despre creatiile lor si despre interpretarile personale ale temei. Dincolo de bucuria regeneratoare a ”gradinii cu flori”, gestul contemplarii florii, in interiorul atelierului, presupune un destin, o meditatie, o metamorfozare spirituala, o transformare, o moarte ….care renaste pe plan superior, in arta. Cu totii ne-am gandit cu veneratie la creatia si destinul marelui pictor Stefan Luchian, care si-a implinit geniul pictand flori, pana in ultima clipa a vietii sale. Critici de arta, nume mari pe plan european, au remarcat preferinta artistilor romani pentru flori reprezentate in ulcioare modeste de lut, flori aproape anonime, buruieni chiar, anemone (Floarea Pastelui), maci, tufanele si altele.

Iar despre simbolul vasului, lutul cu decorul ceramic, inspirat de folclorul romanesc, pare un ”mormant”, un pumn de pamant, o radacina de viata si moarte totodata. Si ca atmosfera tainica a acestor picturi cu Flori sa fie mai completa, in expozitie este un tablou al  Anei Maria Baltaru care reprezinta un Potir, vasul de cult folosit in Sfanta Liturghie. Culorile, tesatura picturala poate comunica mai direct vibratia vietii, a Duhului care transforma universul, Vinul Viu, care patrunde in tesatura, in adancul profund  al Lumii cea mai nobila Floare a noastra.

Despre tehnicile picturale, despre armoniile cromatice, compozitia motivului sau despre stilizarea sau sintezele formale, textura suprafetelor, tusele de culoare sau despre unicitatea fiecarui artist, in acest context, unitar prin tema propusa, va lasam sa contemplati si sa va bucurati  fiecare, dupa pofta inimii.

Pictorii ale caror lucrari pot fi vazute pana in 10 mai 2012 in Galeria Mariana Berinde str. Dorobantilor nr. 99-101 din Cluj sunt, in ordine alfabetica: Ana Maria

Baltaru, Eliza Bohatiel Comsa, Margareta -Maria Catrinu, Ion Alexandru Catana, Corina Fulger, Doina Fulger Ruta, Marin Gruia, Ana Maria Gruia, Cristina Marian, Maria Moldovan  Marcel Munteanu, Cristian Porumb, Mihaela Savu, Dorina Scridonesi si Anca Volcinschi.

Dorim artistilor participanti la expozitia ”Flori de Florii” o evolutie frumoasa a creatiei proprii, iar galeriei si doamnei Mariana Berinde,  succes in promovarea artei autentice, a valorilor spirituale romanesti.

Margareta Catrinu, 22 aprilie 2012.

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s