Probleme şi experimente de FIZICĂ – prof. dr. Mihail Sandu

Am avut ieri bucuria reîntâlnirii unuia din oamenii mari prin care România trăieşte, prof. dr. Mihail Sandu, om care, aşa cum îi plăcea părintelui Teofil Părăian să spună, a lucrat la temeilia vieţii mele prin culegerile de probleme de fizică pe care le-a publicat, care m-au ajutat foarte mult atunci când, sub îndrumarea  unui alt profesor extraordinar, Mircea Samfirescu, mă pregăteam pentru Olimpiada Naţională de Fizică.

Domnul Mihail Sandu, un om a cărui valoare şi modestie face să te cuprindă un fior sfânt de fiecare dată când îl întâlneşti, era la Oficiul Poştal pentru a expedia mai multe cărţi şi, pentru că m-a văzut primul, m-a şi salutat primul, deşi diferenţa de valoare şi de vârstă dintre noi nu ar fi impus nicicum acest lucru.

Pe cât m-a mirat modestia domniei sale, pe atât m-a pus pe gânduri situaţia în care se afla. Povestea se repetă. Oamenii care pot  crea şi lăsa în urma lor ceea ce cei mai mulţi dintre noi nici măcar nu putem înţelege sunt obligaţi de societatea în care trăim să îşi risipească timpul în activităţi auxiliare.

Aşa cum era firesc, am întrebat despre ce carte este vorba şi, primind consimţământul autorului, o facem cunoscută şi cititorilor noştri.

Probleme şi experimente de FIZICĂ –  Mihail Sandu

Colaborarea autorului cu EDITURA DIDACTICĂ ŞI PEDAGOGICĂ din BUCUREŞTI, a început în anul 1977, prin publicarea cărţii “PROBLEME DE FIZICĂ PENTRU GIMNAZIU”, aceasta fiind şi prima carte pe care autorul o publica. Nu îndrăzneam atunci să privesc foarte departe în viitor! Eram fericit pentru un prezent minunat! Şi azi, sunt recunoscător prof. George Enescu şi prof. Elisabeta Mezaroş, la vremea respectivă redactori pentru lucrări de fizică ai EDP, precum şi prof. Iunian Chelu şi prof. Alexandru Burcin, la vremea respectivă inspectori pentru fizică în Ministerul Învăţământului, pentru încrederea pe care mi-au acordat-o, recomandând şi susţinând publicarea unei cărţi cu probleme de fizică pentru elevii din gimnazii. Acela a fost începutul!

De atunci, fie pentru elevii din gimnazii, fie pentru elevii din licee, fie pentru studenţi şi profesori, autorul a oferit EDP pentru publicare, precum şi altor edituri din ţară şi din Republica Moldova, lucrări care au vizat dobândirea performanţei în studiul fizicii, al ştiinţelor, al astrofizicii şi al astronomiei.

Implicarea autorului în organizarea şi desfăşurarea multor evenimente specifice, de interes judeţean, naţional şi internaţional, a impus o activitate deosebită de informare, de documentare şi de perfecţionare. Olimpiadele judeţene, olimpiadele naţionale, pregătirile şi selecţiile loturilor României pentru olimpiadele internaţionale, concursurile internaţionale preolimpice, olimpiadele internaţionale, şcolile internaţionale de fizică şi alte concursuri regionale sau naţionale, la care autorul a fost prezent, nominalizat de MECTS în comisiile centrale ale acestora, sau ca organizator, au însemnat şi contribuţii importante ale autorului fie cu materiale noi, originale, fie cu traduceri şi adaptări din literatura de specialitate, necesare pregătirii participanţilor la aceste evenimente.

“CENTRUL DE PREGĂTIRE PENTRU PERFORMANŢĂ” de la CĂLIMĂNEŞTI – CĂCIULATA – COZIA, iniţiat, organizat şi condus de autor, a fost şi este pentru acesta locul unde proiectele sale ştiinţifice s-au născut şi unde s-au împlinit, sau de unde au plecat apoi spre împlinire!

Lucrarea “PROBLEME ŞI EXPERIMENTE DE FIZICĂ”, pe care acum o publică EDITURA DIDACTICĂ ŞI PEDAGOGICĂ din Bucureşti, îşi are aceeaşi istorie, formând împreună cu alte două cărţi, “EVRIKA!” şi „TOP-FIZ”, apărute recent la aceeaşi editură, un întreg, în care toţi cei dornici de realizarea performanţei în studiul fizicii, al ştiinţelor, al astrofizicii şi al astronomiei, găsesc sprijin, îndrumare, susţinere, ajutor şi orientare pe drumul performanţei.

Prin conţinutul lor, care acoperă toate capitolele fizicii din programele pentru gimnaziu şi pentru liceu, cele trei cărţi apărute în serie la EDITURA DIDACTICĂ ŞI PEDAGOGICĂ din Bucureşti (2005, 2009, 2012), asigură o pregătire teoretică superioară, echilibrată şi uniformă, punând la dispoziţia celor interesaţi probleme cu grade de dificultate ridicate, însoţite de numeroase desene explicative, oferind pentru acestea rezolvări cu detalii. Aceste trei cărţi reflectă implicarea autorului, ca propunător de subiecte pentru probele teoretice şi de laborator, în desfăşurarea concursurilor de fizică “EVRIKA!”, „TOP-FIZ” şi „LIVIU TĂTAR”, a olimpiadelor naţionale de fizică, de astronomie şi astrofizică, a concursurilor internaţionale preolimpice de fizică, pentru probele de selecţie ale loturilor olimpice.

În plus, această nouă carte, prin capitolul său “EXPERIMENTE”, se deosebeşte de cele două cărţi anterioare, întregindu-le şi lărgindu-le conţinuturile, mărind astfel interesul pentru realizarea performanţei în studiul fizicii. Toate experimentele prezentate în lucrare au fost gândite şi efectuate de autor, pentru fiecare dintre ele punându-se la dispoziţie rezultatele experimentale obţinute. Toate aceste dispozitive experimentale, proiectate de autor, au fost realizate la S.C. “ALFA-VEGA” din Satu Mare, condusă de prof. Nicolae Mateian, printr-o colaborare excelentă, sub un control tehnic profesionist oferit de ing. Andrei Krainic şi sub un control ştiinţific riguros oferit de prof. Nicolae Muhi, cărora autorul le mulţumeşte. Mulţumirile autorului vizează atât eforturile colegilor de la “ALFA-VEGA” pentru realizarea acestor dispozitive, cât şi pentru modul prietenesc şi sincer al acestei colaborări!

Nu puţine au fost momentele de dificultate în care s-a aflat autorul, atunci când a trebuit asigurată susţinerea financiară pentru evenimente înscrise în calendarul MECTS, şi care s-au desfăşurat la CPPP de la Călimăneşti, la cererea expresă a autorului. Şi de această dată, pentru dispozitivele experimentale prezentate în capitolul “EXPERIMENTE” al cărţii „PROBLEME ŞI EXPERIMENTE DE FIZICĂ”, şi NU NUMAI, autorul a primit sprijinul total, necondiţionat, prietenesc, minunat al Primarului Oraşului CĂLIMĂNEŞTI, ing. ILIE AMUZAN! Gestul domniei sale, raportat în mod absolut numai la persoana autorului, este, sunt sigur, unic în ţară! Nu cred că altcineva, vreodată, va mai fi dispus să facă aşa ceva! Vă mulţumesc, cu respect, cu prietenie şi recunoştinţă, domnule ing. ILIE AMUZAN, primar al oraşului Călimăneşti! Cum să nu fiu fericit!

În mare parte, problemele din cuprinsul acestei cărţi, au fost văzute, apreciate şi avizate de membrii Comisiei Centrale de Fizică şi de preşedintele acesteia, prof. univ. dr. Florea Uliu de la Facultatea de Fizică a Universităţii din Craiova. Numeroasele discuţii purtate cu aceştia, atunci când ne-am întâlnit la diferite evenimente naţionale, înscrise în calendarul MECTS, urmate de observaţii şi propuneri, l-au condus pe autor la forma actuală a problemelor propuse.

Autorul îşi exprimă convingerea că şi această carte va fi de folos elevilor care doresc rezultate de performanţă în studiul fizicii, văzând în viitorul lor posibiliotatea ca fizică să le perimită accesul spre domenii ştiinţifice de mare actualitate, precum şi profesorilor acestora, care, descoperindu-i, au datoria de a-i susţine, misiunea de a-i îndruma şi orienta, recomandându-le şi oferindu-le lucrări de specialitate cu un conţinut adecvat.

Pentru publicarea acestei cărţi, autorul mulţumeşte conducerii EDITURII DIDACTICE ŞI PEDAGOGICE din Bucureşti, pentru acceptarea ofertei şi includerea imediată a lucrării în planul editorial al anului 2012. De asemenea, autorul mulţumeşte prof. Dan Dumitru, redactorul şef al EDP şi prof. Izabella Tilea, redactorul pentru fizică şi chimie al EDP, pentru colaborarea excelentă, pentru atenţia acordată tuturor detaliilor în etapa tehnoredactării computerizate a cărţii, pentru atenţia cu care au analizat lucrarea, pentru corectitudinea observaţiilor făcute, pentru insistenţa de a respecta termenele privind predarea tuturor materialelor, graficianului Elena Drăgulelei Dumitru pentru grafica excelentă a copertei cărţii, precum şi doamnei Cati-Narciza Lupu, cea care a asigurat punerea în pagină a textului tehnoredactat computerizat de autor şi a numeroaselor figuri, în format electronic, executate de autor, care au însoţit textul lucrării.

Pentru modul cum s-a realizat tipărirea acestei cărţi, autorul mulţumeşte conducerii R. A. RASIROM.

Autorul
sandumihail@yahoo.com

CUPRINS

1. MECANICĂ
Enunţuri……………………………………………………………….
Rezolvări ……………………………………………………………..
2. TERMODINAMICĂ
Enunţuri ……………………………………………………………..
Rezolvări ……………………………………………………………
3. ELECTROMAGNETISM
Enunţuri ………………………………………………………………
Rezolvări ……………………………………………………………..
4. OPTICĂ
Enunţuri ………………………………………………………………
Rezolvări …………………………………………………………..
5. EXPERIMENTE

Reclame
Acest articol a fost publicat în Stiinta. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Probleme şi experimente de FIZICĂ – prof. dr. Mihail Sandu

  1. Pingback: Până unde merge spamul în Ortodoxie? « Invitaţie la Ortodoxie

  2. Pingback: Până unde merge spamul în Ortodoxie? « CUVÂNT ORTODOX

  3. Pingback: Până unde merge spamul în Ortodoxie? | Vuietul vieții

  4. Stoiu Marinela zice:

    Doresc sa cumpar aceasta carte. Cum pot sa o obtin?

  5. Maria zice:

    As dori tare mult sa cumpar aceasta carte! Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s