Sfintirea manastirii Sfanta Cuvioasa Elisabeta din Cluj

Marti, 24 aprilie 2012, in ziua in care se sarbatoreau si Sfintii Romani  (intre care si Sfantul Simion Stefan, Mitropolitul Transilvaniei) si Sfanta Cuvioasa Elisabeta, a avut loc in Cluj si sfintirea manastirii care poarta numele acesteia.

In urma cu un an, doi, tin minte ca s-a vorbit despre infiintarea unei manastiri chiar in oras, prilej de comentarii… Se pare ca obstea deja lucreaza, este organizata si ca momentul sfintirii paraclisului a venit in chiar ziua de praznuire a Sfintei protectoare a asezamantului, Sfanta Cuvioasa Elisabeta.

Mai precis, evenimentul ar putea fi  considerat o redeschidere a manastirii cu acelasi nume, dupa exact 60 de ani de la brutala dispersare si inchidere a acestei vetre monahale de catre puterea comunista in crancenul an 1952. Atunci, manastirea avea sediul in plin centrul Clujului, pe strada Avram Iancu, nu departe de vechea bisericuta ortodoxa a Sfintei Treimi. Manastirea era de maici si pe langa toate misiunile pe care le avea o manastire, aceasta pregatea si surori de caritate implicate in actul medical. Manastirea era si foarte aproape de zona cu renumitele clinici universitare, era si inzestrata de catre vrednicul de pomenire Nicolae Ivan inca de dinainte de 1940 cu terenuri agricole, cu sediu si cu tot ce trebuie pentru o frumoasa activitate de folos aproapelui si lui Dumnezeu. Cat au suferit maicile dupa cedarea Ardealului, in timpul razboiului, a primilor ani de instaurare a dictaturii comuniste, pana la alungarea lor in lume! Si ce lume, rascolita, indracita de ura de clasa, de ura impotriva lui Dumnezeu, de frica si spaima!

Dar voia lui Dumnezeu a fost ca manastirea sa renasca, mai vie, mai stralucitoare, tot in Cluj, dar sus, aproape de Feleac, deasupra orasului, intr-un cartier nou  si foarte frumos. Vechiul sediu este scoala, gimnaziu crestin ortodox, pregatit pentru educatie de performanta (imi amintesc de” greva”  IPS Mitropolit Bartolomeu, evident dupa 1992, cand a cerut retrocedarea sediului pentru cultul ortodox).

La sarbatoarea sfintirii manastirii, au venit multi clujeni de prin toate parohiile, impreuna cu un sobor de preoti cu adevarat impresionant. Imaginile sunt stralucitoare, ziua a fost frumoasa, cerul albastru, pomii din preajma manastirii erau infloriti, liturghia era extinsa, simteai cerul deschis, iubirea lui Dumnezeu peste tot, comuniunea cu preotii, cu maicile, cu poporul binecredincios.  Prezenti  in numar mare, credinciosi din Alba Iulia, ramasi fideli si apropiati IPS Mitropolit Andrei Andreicut dar si parintelui duhovnic al sarbatoritei manastiri, parintele Samuel, fost duhovnic al catedralei Reintregirii Neamului din Alba.

Am simtit ca fiecare parte a minunatei slujbe de sfintire trebuie cumva „furata” timpului, invesnicita in modeste imagini digitale, totul mi s-a parut deosebit, sacru, pretios, invaluit in lumina.Veti regasi in imagini sfintenia ierarhului, dragostea multumii de preoti, sacralitatea sfintirii darurilor, momentul consacrarii staretei, cuvioasa Maria, primirea darului pentru manastire din partea IPS Andrei, o prea frumoasa si impresionanta icoana. Pacat ca minunatele cantari, corul seminarului teologic, glasul frumos si autentic al parintelui Stanciu, al parintelui Varba nu se pot auzi insotind imaginile, credem ca au ramas in sufletele participantilor la eveniment. Mai cred ca maicile, echipa de constructori, ingineri, ajutoare, au trudit peste masura pentru a face totul deosebit de frumos.

Doar mainile lor trudite  mai tin minte lucrul greu de curatenie dupa santier, zugravit, vopsit… Sunt doua casute ca de poveste si paraclisul, biserica manastirii.

La sfarsit, IPS Andrei ne-a miruit si binecuvantat pe toti, ne-a dat si cate-o iconita. Iar in paraclis, am descoperit-o in icoana, pe Sfanta Cuvioasa Elisabeta. Am vazut si o alta foarte frumoasa icoana, mai veche, un triptic cu decor metalic sculptat dar si cu ornamente de lemn, cu imaginile pictate destul de mici si tainice. Sper sa ajung curand din nou acolo la manastire, sa cunosc maicile, sa aflu cate ceva despre minunile Cuvioasei Elisabeta, despre icoana veche din paraclis si sa vedem crescand si implinindu-se menirea acestei manastiri. N-ar fi ceva nou, tot asa am vazut crescand de la niste casute mici, ca niste bordee chiar, acum minunata manastire de la Floresti-Tauti de langa Cluj.

Ne bucuram de harul acestei manastiri si speram ca va inflori, va forma surori si cadre medicale, iar credinciosii se vor regasi mai aproape de Dumnezeu, mai alinati in toate durerile lor trupesti si sufletesti.

                                                                                                                                              Margareta Catrinu, 29 aprilie 2012, Cluj

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), Dreapta credinta (Dogmatica), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s