Expozitia profesorilor artisti din Cluj si judet

Expozitia profesorilor de educatie plastica din Cluj si alte orase ale judetului, deja traditionala, precede sirul de manifestari plastic dedicate Festivalului Ladea (14 mai). In Galeria de arta ”Ladea”,  expun 20 de artisti, consecventi de la un an la altul prezentei lor in grupul deja cunoscut prin calitatea si noutatea  creatiilor oferite publicului amator de arta din oras.

Contactul operei de arta cu sutele de elevi talentati ai liceului, deschiderea spre comunicare cu celelalte licee ale orasului, cu presa, cu parintii elevilor, cu uniunile de artisti profesionisti intaresc  si sustin idealul artei, promovand expresivitatea plastica a imaginii si frumusetea.

Expozitia este foarte variata ca tehnici sau teme.

Pictura este foarte bine reprezentata prin artisti ca Dorina Scridonesi (ciclul Ferestre si Porti), Eliza Comsa Bohatel (peisaje din Dalmatia, dar si o frumoasa compozitie decorativa care evoca Gradina Raiului), Corina Sidonia Rus (peisaje, flori, natura statica cu ceainic, in game calde si armonioase), Gheorghe Fenesan (triptic pictural aparent geometrizant, original in conceptie cu tema,,Aripi”), Monica Popovici (o lucrare densa, dramatica, in gama restransa, simbolica), Alin Balcu (peisaj de iarna din Turda, clasic ca gen, armonios), Mariana Codorean Picovici (fascinata de vechimea unor detalii de feronerie sau de miracolul vietii care infrunta vesnicia), Alexandru Picovici (splendida Fereastra din Rosia Montana), Laszlo Claudia Barabas ( variante compozitionale ale Dualitatii, gama rece…Orasul si Interiorul violet), Cristina Marian (Pasarea,z bor oprit, duh), Kocsis Ildico (Venus…mister si inaltare), Felicia Ilie (pictura-obiect, o ”cercetare” interesanta si moderna).

Graficienii expun laborioase lucrari in penita sau abordari ale expresiei plastice in tehnici foto. Remarcam seriozitatea si consecventa creatiei lui Orban Stefan (cu compozitiile Coloane si Sit arheologic, module grafice extrem de variate si totusi unitare prin aparenta  si iluzoria repetare, simbol al vietii, al ascensiunii ei tainice), Farkas Melinda (ciclul Vara greceasca, tehnici foto si calculator, pe motivul leandrului…) si Dana Solovastru (cu un clasic retro-desen in penita…Pentru fiul meu..).

Artele volumului, sculptura, ceramica, sticla incanta prin creatia lui Viorel Mircea (din ciclul Ceaslov, lemn si metal, o lucrare moderna, sintetica), Koncz  Andras (o lucrare in lut ars dar volumetrica, sculpturala, sugerand Ascultarea – rezonanta), Dan Cicios (doua obiecte de sticla, diafane si ..cu aripi ) si Elena Amariei (Serviciu de cafea ”Cameleon”, colorat, amuzant, deosebit ca forma si ornament).

Arta textila este reprezentata de Ludmila Fratescu, care expune o compozitie de colaj  de tesaturi in tehnica de broderie patchwork.

Sper ca imaginile pe care le vedeti, insotite de portretele artistilor expozanti, va vor comunica si bucuria pe care am simtit-o cand am vazut prima data lucrarile acestea. M-am bucurat cand am sesizat  ca acesti artisti, care si lucreaza cu multi copii, ca profesori, sunt perseverenti, seriosi si ca pasesc deja pe propriul lor drum in arta, consolidat, autentic. Drumul vietii si al artei, impletit, unitar este, cum plastic se exprima Tudor  Vianu, ”un metabolism, un circuit, rolul viziunii aparand ca mediator pe parcursul mereu reversibil, dintre sentimentul vietii, expresia lui artistica si opera”. Profesorii, artistii din expozitia  aceasta, stiu si invata si ei mereu de la elevii lor ca trebuie sa-si pastreze  mintea mereu gata pentru nou, disponibila pentru cat mai multe posibilitati chiar si poate tocmai pentru ca ei sunt cunoscatori in ale artei, experti…

Avand ochii sufletului deschisi spre Darul si Harul lui Dumnezeu, artistii se bucura de diversitatea aratata de Dumnezeu in toate Creatiile Sale, se autocunosc, curatindu-se de fardul rafinarii formale, ”durerea interioara” devenind o senina expresie de forma si culoare. Parca ne regasim cu totii in ceea ce numim ”scoala de pictura romaneasca”, in Grigorescu, Luchian, Brancusi si toti ceilalti, acum in creatiile din expozitia profesorilor.

Personalitatile  si creatia artistilor profesori impun – lor si noua – permanenta unei exigente razbatatoare prin vremi, indoieli, zadarnicii poate… Dar generoasa si ziditoare. Si cu Rost.

Felicitari, cu bucurii si sanatate!

Margareta Catrinu,  5 mai 2012 Cluj

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s