Neverland – În căutarea Tărâmului de Niciodată. J. M. Barrie şi tinerii Llewelyn Davies.

«Viaţa este o treabă infinit prea importantă ca să vorbim vreodată serios despre ea…»

Oscar Wilde

 George, Jack, Peter, Michael şi Nicholas Llewelyn Davies sunt frăţiorii lui Peter Pan, copilul fără umbră din Grădinile Kensington. Sau, în orice caz, acolo i-a întâlnit scriitorul scoţian James Barrie pe micii săi prieteni şi modele, copiii Sylviei Davies, cărora cărţile “Peter Pan” le sunt dedicate. Biografia filmografică din 2004, cu Johnny Depp în rolul principal, ni-l prezintă pe autorul celebru de piese de teatru ca pe un ins sătul de clişeele societăţii Angliei edwardiene, obosit de un mariaj ce nu-i răspundea aşteptărilor sufleteşti şi cuprins din toată inima de vraja inocenţei şi drăgălăşeniei fiilor straniei şi devotatei doamne Llewelyn, după moartea soţului ei. Ceea ce înseamnă că şi copiii simţeau nevoia unei figuri paterne. Mai ales a uneia dispuse să poarte pălărie cu pene de apaş în timpul unor vizite «oficiale» (adică asistate de bunica Emma du Maurier) şi să se joace de-a piraţii, împreună cu Saint Bernard-ul Portos, în curtea din spatele casei.

În «Peter Pan» regăsim personajul unei doamne Darling, stăpână a unei gospodării tipice timpului ei, cu trei copii mici, care însă au o «guvernantă» canină, conform principiului ce afirmă că toţi copiii care se respectă trebuie să aibă doică; o doamnă ataşată profund de soţul ei ce cunoaşte adevăruri profunde cum ar fi cele despre scăderea acţiunilor la bursă, şi îşi doreşte buna aprobare a vecinilor săi de cartier. Acelaşi soţ comite greşeli cum ar fi turnarea medicamentului său de fiecare seară în farfuria dădacei căţel (care apoi regretă în tăcere că nu a găsit o modalitate să-i laude gustul), fiindcă este prea distrat să se descurce mai bine. Doamna Darling îşi fereşte fiii de invazia prietenului lor imaginar Peter Pan punând gratii la ferestrele dormitorului, pentru ca aceştia să nu-şi ia zborul împreună cu el, şi «capturează» umbra lui Peter în urma unei vizite neanunţate (ca toate) a acestuia.

Biografia autorului din anul 2004 mărturiseşte că James Barrie suferea la momentul surprins, printre altele, de o enervantă crampă a scriitorului şi era în pericol de a-şi pierde excelentul nume de dramaturg în viaţă. Ea subliniază de asemenea dezaprobarea societăţii faţă de relaţia lui cu familia Llewelyn, considerând-o în primul rând rezultatul atracţiei faţă de Sylvia sau, dacă nu, în orice caz, rezultatul unei atracţii necurate sau nenaturale faţă de vreunul din copii. Oamenii trebuiau neapărat să-şi spună cuvântul stupid şi inutil despre un lucru extrem de simplu pe care totuşi nu aveau cum să-l înţeleagă. Cea care înţelege, însă, deşi nu pentru mai mult decât pentru întristare şi renunţare, este soţia scriitorului, Mary. Ea este cea conştientă de bogăţia universului pe care puştii îl oferă bărbatului ei, bogăţie pe care ea nu o putea oferi şi pe care el şi-o dorea instinctiv şi parcă dintotdeauna.

Moartea de pneumonie a Sylviei Davies îl lasă pe James Barrie tutore oficial al băieţilor ei orfani de ambii părinţi şi are drept consecinţă apropierea şi mai mare (dacă un asemenea lucru putea exista) între el şi cei trei eroi principali inspiratori ai poveştilor despre Peter Pan, George, Jack şi Peter însuşi. Cărţile dezvăluie dispoziţia jucăuşă, duioasă şi cumva nepăsătoare faţă de toate regulile inepte impuse de oameni existenţei pe acest pământ, o trecere spre vis şi spre lumea lui Wendy, Tinker Bell şi Tiger Lilly, un dispreţ blând şi zâmbitor faţă de bursă, politică şi societate, dispreţ pe care James Barrie şi-l asuma şi în viaţa de toate zilele.

Dacă există un loc numit Neverland, este limpede că Barrie l-a căutat în scrierile şi de asemenea în felul lui de-a fi, iar cărţile pe care le-a lăsat în urmă arată că aproape l-a şi găsit, sau l-a găsit în funcţie de răspunsul generaţiilor de după el la năzbâtiile lui Peter Pan, copilul din Kensington Gardens.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s