Expozitia de arta contemporana ”SALON PE BALCON”, Cluj, Muzeul de Arta

Evenimentul  s-a desfasurat pe perioada a trei zile, 1-3 iunie pe balconul curtii interioare a Palatului Banffy. Cativa artisti plastici, de diferite varste, cu o anume experienta a vietii legata de comunicarea si receptarea operei de arta destinata publicului mai mult sau mai putin sensibil la limbajul artei contemporane, au lansat ideea acestei expozitii.

Raspunsul artistilor a fost promt, insotit de acceptarea conditiilor expunerii propriilor lucrari (nu chiar sub cerul liber, dar pe aproape) si de asigurarea prezentei permanente la propriul stand-expozitie pe durata celor trei zile destinate ”actiunii”. Evident, a functionat si o anume competitie, care sa valideze vitalitatea artistilor: CV actualizat, trei reproduceri in format digital a unor mostre din lucrarile artistice posibil de expus la eveniment, o taxa si asumarea sigurantei propriilor lucrari expuse.

Dar ceea ce a dus la reusita acestei expozitii mai speciale a fost momentul propice al debutului TIFF (editia 2012 a Festivalului International de Film Transilvania), prezenta in curtea interioara a muzeului a Centrului de presa a TIFF, a unor concerte de muzica, expozitii de fotografie, festivitati de premiere, ateliere de creatie interactive pe teme actuale tangente  festivalului in derulare, expozitii incitante si in galeria traditionala a muzeului.

Foarte multa lume, mai ales tineri, studenti sau nu, persoane cu un anumit nivel cultural, turisti, oameni de afaceri implicati in promovarea si sustinerea festivalului si foarte multi amatori de arta au urcat scarile muzeului pentru a se intalni cu artistii si creatiile lor. Proprietarii galeriilor de arta particulare din Cluj, critici si istorici de arta, personalitati din lumea academica universitari, ziaristi si mai ales oameni pentru care lumea culorilor, varietatea expresiilor plastice specifice unor artisti profesionisti au semnificatia reala a unor ”raspunsuri ” autentice sensibile si actuale date intrebarilor esentiale ale omului de acum si de cand lumea.

Artistii au avut timp sa comunice intre ei nu numai prin cuvinte, ci mai cu seama prin limbajul lor preferat, culori,forme, texturi, idei – simbol, arhetipuri, rezolvari tehnice originale ale unor probleme de materialitate, (portelan-samota ,sticla etc.) sau parodia unor sabloane vizuale sau comportamentale,  relatia arta-spectacol, arta-kitsch, arta-decor –ambianta si nu in ultimul rand raspunsuri artistice exprimate prin tehnici foto, tehnici digitale, broderie si colaj textil, sticla decorativa, sculptura mica, gravura in diferite tehnici, frottaje de mare efect in tehnica creion-grafit, decalcomanii „recreate” in aparenta unor transparente. Artistii au avut si pliante, cataloage, reproduceri si altele  necesare publicitatii propriilor creatii.

Desigur, un iubitor al artelor plastice poate discerne intre creatia unui pictor cu cateva decenii de activitate expozitionala, care prezinta deja un stil, o ”lume”personala care-l reprezinta si lucrarile unui tanar capabil, sensibil, care are toate posibilitatile creative inainte. Important este ca intre aceste etape sunt toti artistii, bucurosi pe drumul lor creator, curajosi in explorarile lor artistice, asumandu-si contemplarea lumii in bucurie si creatie dar si suferinta lumii, ca masura si scoala a cunoasterii. Ating aceasta problema, fara de care nu cred in implinireanici unui ”model” de evolutie umana, cu atat mai mult in cea artistului.

Au expus 42 de creatori cunoscuti in lumea artistica romaneasca si nu numai, numindu-i in ordinea standurilor prezente in balconul muzeului: Teodor Botis, Manuela Botis, Mihai Nutu, Onita Muresan, Arina Gheorghita, Mariana Bojan, Vasile Gheorghita, Dobriban Emil&Dobriban-Lini Eniko, Calin Anton, Ana Calugaru, Hermina Csata, Emilia Chirila, Diana Dragan-Chirila, Cristina Metea, Farkas Melinda, Lucia Lobont, Elian Ioana Antoniu, Radu Pulbere, Ovidiu Tarta, Nicolae Procopan, Gil Turculet, Radu Serban, Komives Andor, Doina Serban, Marin Leschian, Mihaela Gorcea, Adina Comsa, Doina Stici, Margareta Catrinu, Felicia Predescu, Natalia Udrea, Vasile Saraci, Gheorghe Fenesan, Adrian Grecu, Grigore Roibu, Giuseppe Rotta, Vera Dan, Gabriela Ranga, Palko Ernest, Simona Gocan, Ana Maria Nebert, Marius Ghenescu. Am incercat sa-i surprind impreuna cu lucrarile lor, vorbind cu vizitatorii sau reproducand cate o lucrare care mi s-a parut semnificativa pentru arta fiecaruia dintre ei.

Grupul de artisti organizatori a  conceput si un catalog al expozitiei, o prezentare a acestei frumoase iesiri in public, in format digital. Binevoitoare a fost si intelegerea si sprijinul conducerii muzeului de arta, graficianul dr. Calin Stegereanu.

Pe viitor, probabil ca acest tip de iesire a artistilor in lume, de deschidere a ”atelierelor”, poate  avand  si un caracter  mai comercial, in sensul bun al cuvantului,v a aduce un plus de bucurie spirituala, de cunoastere a artelor plastice si a artistilor contemporani.

Margareta Catrinu,5 iunie 2012

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s