Nostalgia Paradisului

Siluan Popescu: Cum va imaginati Universul inainte de patrunderea mortii in lume?

Anton Andronic:

Iar o intrebare dificila …mai ca-mi vine sa o evit 🙂 …dar cum? Fizicienii au si ei, ca orice om, „Nostalgia Paradisului” (cum si-a intitulat N.Crainic cartea), asa ca isi imagineaza Universul primordial ca fiind gurvernat de o forta unica (cum ziceam si intr-un raspuns anterior). Asta spre deosebire de cele patru forte ce guverneaza Universul actual: gravitatia, forta electromagnetica, forta nucleara „tare” si cea „slaba”.

Primele doua forte actioneaza la nivel macroscopic, le „simtim” si observam in viata de zi cu zi: fac marul sa cada din copac sau, respectiv, produc fulgere in atmosfera de furtuna incarcata electric.

Celelalte doua forte sunt mai „subtile”, au raza de actiune la nivel „femto-scopic”, adica la (sau sub) dimensiunea nucleului atomic, care este cam de a miliarda parte dintr-un micron (un micron este a milioana parte dintr-un metru). Nu sunt insa numai subtile, sunt si utile, ba chiar indispensabile vietii pe pamant. In soare, aceste 2 forte sunt la originea energiei eliberata in procesul de fuziune nucleara, in care 4 protoni (nucleele elementului hidrogen) se transforma intr-o particula alfa (nucleul elementului heliu, ce-si are numele tocmai de la numele grecesc al soarelui, helios).

Aceste 4 forte au nu numai raze de actiune asa de diferite, ci si taria le este foarte diferita.

Cum ar putea sa fi fost vreodata o singura forta? Fizicienii isi imagineaza asemenea posibilitati, insa nu e clar, si e chiar posibil sa nu fim vreodata in stare a o dovedi, ca asa a si fost. Chiar daca a fost, fizica sustine ca a fost acum aproape 14 miliarde de ani. Numai atunci ar fi putut exista conditii pentru o unificare a fortelor intr-una singura.

Cert e insa ca aceste 4 forte fundamentale sunt intr-o armonie extraordinara. O modificare infima a tariei oricarei din ele ar duce (ar fi dus) la o schimbare catastrofala a Universului (primordial).

„Facut-ai luna spre vremi, soarele si-a cunoscut apusul sau” spunem la Vecernie din Psalmul 103 si poate ca asta inseamna nu numai ritmul lunar sau diurn al astrelor noastre vecine, ci si durata lor de existenta. Proprietatile fortei gravitationale va tine „spre vremi” (indelung) luna aproape de pamant si totusi la o distanta respectabila, numai bine pentru a produce ritmul benefic al mareelor. Ca rezultat al armoniei tuturor celor 4 forte fundamentale, Soarele a produs energie de 5 miliarde de ani si va mai continua sa produca inca 5 miliarde, fiindca „si-a cunoscut apusul sau”. Tot asa, „pus-ai pamantul pe temeliile lui si nu se va clatina in veacul veacului” – desi a fost violent bombardat de asteroizi in primul sau milion de ani, asteroizi ai caror cratere inca sunt vizibile pe luna – dat fiind ca este tinut de legi bine definite.

Imi pot imagina ca aceste legi sunt „mana lui Dumnezeu”, sunt modul prin care Dumnezeu a „definit” lumea la Creatie si imi pot imagina ca armonia lor reflecta armonia paradisiaca. Si poate ca inainte de patrunderea mortii in lume aceste legi ar fi fost percepute in toata maretia lor si poate armonia lor ar fi fost ceva firesc (in firea lucrurilor) – si probabil asta e si acum cazul ingerilor.

Noi oamenii doar observam cu uluire si catalogam cu precizie ierarhia fortelor naturale si efectele lor asupra materiei. Le folosim cu iscusinta la orice pas, insa profunzimea lor ramane neinteleasa. La fel cum neinteleasa ramane si compozitia si topologia speciala a sistemului solar respectiv la galaxia noastra (Calea Lactee) sau a pamantului respectiv la sistemul nostru solar. Raritati remarcabile din punctul de vedere al fizicii, insa desigur firesti din perspectiva Creatiei.

Alte articole din rubrica STIINTA.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Stiinta. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Nostalgia Paradisului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s