Mânăstirea Sfânta Elisabeta, o oază de spiritualitate ortodoxă în mijlocul cetăţii

Pr. Zaharia Zaharou de la Essex, predicand in paraclisul Manastirii Sfanta Elisabeta

Cu voia lui Dumnezeu şi la iniţiativa I.P.S. Andrei,  în oraşul Cluj-Napoca s-a redeschis, pe data de 24 aprilie 2012, după o perioada de 60 de ani, mănăstirea “Sfânta Elisabeta”.

Mănăstirea a fost înfiinţată în 1935 de către P.S. Nicolae Ivan, episcopul de atunci al Clujului, având ca ascultare pricipală pregătirea de surori de caritate pentru clinici şi spitale. După grele încercări, mănăstirea a fost desfiinţată de regimul comunist.

În prezent, mănăstirea se găseşte pe terenul unde a funcţionat vreme de mulţi ani gospodăria Arhiepiscopiei Clujului, şi are ca şi proprietăţi trei clădiri. Una dintre clădiri funcţionează ca şi Paraclis, una este o căsuţă care îl găzduieşte pe părintele duhovnic al mănăstirii iar cealaltă este corpul de chilii al maicilor, unde sunt deja pregătite 2 chilii, cu posibilitatea de amenajare a încă 4 chilii. Momentan suntem 5 vieţuitoare, dar mai sunt şi alte maici şi surori care ar dori să ni se alăture, însa nu avem alte spaţii de locuit şi nici posibilităţi financiare pentru noi construcţii.

Deşi suntem într-un oraş mare, mănăstirea e puţin cunoscută, fiind la început, ca urmare şi numărul credincioşilor care ne trec pragul este foarte mic. Fiind prima şi singura mănăstire ortodoxă din oraş, credincioşii nu sunt familiarizaţi cu ceea ce presupune existenţa unei mănăstiri şi nu avem prea mare sprijin şi ajutor din partea lor. Ei  au fost obişnuiţi să meargă la cele două mănăstiri catolice, care sunt bine închegate având suport financiar venit din afară ţării. De aceea, mănăstirea noastră are un rol misionar şi mărturisitor foarte important pentru credincioşii de aici, oferindu-le  posibilitatea  de a participa la slujbe, a se spovedi şi împărtăşi întrun locaş ortodox.

Apelam acum la cei doritori de a ne întinde o mână de ajutor la început de drum pentru a amenaja noi chilii, unde să  primim alte vieţuitoare, care să ajute la ridicarea acestei mănăstiri şi a ne împlini ascultarea noastră, ştiind că omul sfinţeşte locul.

Pentru cei care doresc să ne ajute din punct de vedere financiar, avem deschis un cont la Banca Transilvania.

Titular cont: Mănăstirea Sfânta Elisabeta

Cod Iban: RO51BTRL01301205F97394XX.

SWIFT: BTRLRO22

 

Adresa mănăstirii este: Cluj-Napoca, str. Arţarului 7-11.

Telefon: 0731924302

email:sf.elisabeta@yahoo.ro.

 

Multumim pentru ajutor!

Stareţa Sfintei Mănăstiri “Sfânta Elisabeta”,

stavrofora  Maria

Anunțuri

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Misionarism (Misiologie), Reportaj. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s