Expozitia Zilele Artei Bizantine, 29 iunie 2012, Bastionul Croitorilor Cluj

Grupul de artisti Sfantul Ioan Damaschinul se prezinta din nou  in Cluj cu o frumoasa expozitie de icoane, proiecte de arhitectura eclesiala, desene studii pentru imagini sacre, mozaicuri.Grupul condus de pictorul Sorin Albu,(cadru didactic la UAD Cluj), este deosebit de activ, organizeaza conferinte, tabere, expozitii, intr-un cuvant, manifestari publice de promovare a expresiei artistice a artelor care exprima spiritualitatea bizantina  in toata complexitatea si forta ei de sugestie. De data aceasta, manifestarea a fost organizata in vechiul bastion al cetatii medievale a Clujului, in Turnul Croitorilor, dar si intr-o sala de expozitii care se numeste ”Atelierul de Icoane” si apartine Muzeului Etnografic din Cluj. Expozitia continua aceleasi preocupari promovate si la alte prezente expozitionale ale grupului, unite sub ideea ARHETIP in arta icoanei, dar si in modul ortodox de existenta intr-o lume tot mai desacralizata. Prezenti la slujba din catedrala, apoi in expozitie, inconjurati de un numeros public tanar, artistii s-au bucurat de binecuvantarea IPS Mitropalit Andrei Andreicut.

Artistii care expun, absolventi de arte plastice (pictura,sculptura,pedagogia artei), dar si teologie si restaurare/arta sacra, se arata tot mai adanciti in arta lor, mai perfectionati, convingandu-ne ca puterea Duhului Sfant este atotputernica atunci cand credinta si staruinta pe Cale sunt autentice, adica un mod de a exista in eternitate… Numele lor sunt: Albu Sorin, Chidean Roxana, Chifar Nicolae Calin, Hanc Angele, Hideg Cristian, Magdoiu Daria Adelina, Marincus Alexandru, Opaina Claudiu, Popa Ioan, Stanciu Catalin, Stoicovici Adela, Timis Danut, Vasian Codruta. In Atelierul  de Icoane, expun icoane pe sticla Albu Niculina Sanda, Giurgiuman Cornelia, Rosca Teodora Simona si Puscas Mihaela. De retinut, ca la acest grup predominant din Cluj, s-au atasat si artisti iconari din tara, mozaicari din Bucuresti si din alte parti ale Romaniei.

Mi-au placut in special performantele artistilor iconari, de aceea amincercat sa reproduc si detalii. Zidurile de piatra dar si lumina discreta au avantajat pretiozitatea icoanelor. La ultimul etaj al bastionului, era o expozitie cu mici statuete de cult din perioada epocii romane si care apartineau Muzeului de Istorie din Cluj (acum inchis publicului pentru restaurarea cladirii). Nu cred ca publicul venit la expozitia de arta bizantina, un public ales, tanar, nu a urcat sa contemple si statuetele scoase la lumina de arheologii clujeni. Intamplarea acestei alaturari de expresii cultice, despartite in timp de aproape  2000 de ani, poate fi un prilej de meditatie, de interpretare si de studiu, deoarece credem ca exista continuitati culturale, de forma, in imaginile gazduite de vestitul turn al cetatii Clujului. Iar in emotia frumoasei seri de 29 iunie, seara de sarbatoare crestina, de arta, poate exista si un gand pios pentru generalul lui Mihai Viteazul, vestitul Baba Novac, martirizat pe la 1600 chiar langa acest turn (jupuit de viu, mai precis), de aceiasi dusmani care l-au tradat si pe viteazul Mihai pe aproape, la Turda…

Grupul de arta bizantina Sfantul Ioan Damaschinul  este foarte cunoscut si in spatiul virtual, asa ca pentru detalii si aprofundari sunteti invitati pe internet.

                                                                                                                                                     Margareta Catrinu, 8 iulie 2012 Cluj

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Pictura si mozaic. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s