Zilele artei bizantine, pictura pe sticla, expozitie a grupului Sfantul Ioan Damaschinul,Cluj, iunie -iulie 2012

Imaginile din expozitia deschisa aproape de Bastionul Croitorilor impresioneaza prin sensibilitate, seriozitate si, pentru cunoscatori, prin adancirea misterului traditionalei icoane pe sticla (din zona Gherla-Nicula).

Expun patru artiste: Albu Niculina Sanda, Giurgiuman Cornelia, Rosca Teodora Simona si Puscas Mihaela. Programul lor,cunoscut, de studiu nu doar al tehnicii, ridica starea contemplativa sugerata de vechile icoane niculene, la exercitiul spiritual contemplativ, mistic, la rafinarea sentimentului de adoratie, de dragoste pentru Dumnezeu. Fiecare atingere de pensula, fiecare nuanta de culoare, parca evoca nu doar un intreg patrimoniu cultural, dar actualizeaza starile crestine de intelegere a lui Dumnezeu, acum, in mileniul trei, cand toate pretiozitatile si subtilitatile starilor maestrilor iconari din vechime pareau uitate, sufocate si pierdute  intr-o lume tehnicizata, materializata, desacralizata.

Am fost uimita de progresul artistelor, de fiecare detaliu al picturilor lor. Este prezent in expozitie si Ioan Gansca, cu un frumos studiu, de dimensiune mare, al Sfantului Chip al lui Iisus Hristos, realizat in culori calde, cu pastel si nu numai, adica tehnici mixte.

Asa ca, pentru clujenii interesati de mistica si spiritualitate ortodoxa, vizita la acest Atelier de Icoane, cum este denumita sala aflata in gestiunea Muzeului Etnografic, se impune prin valoare si frumusete.

Pictura pe sticla expusa are o unitate cromatica parca atinsa de vechime, de timp, o pretiozitate cu ”patina”. Desigur, stiinta, poate secrete, de ce nu intamplari miraculoase, de bucurie si incurajare lasate de Duhul pe parcursul ”trudei zilnice a iconarului”.

 Alaturi de aceste imagini ale picturilor pe sticla, va prezint cateva fotografii cu iconarii  si cu publicul venit la vernisajul din seara zilei de 29 iunie 2012. Se vad dimensiunile, uneori foarte mari si, mai ales, spiritul de grup si forta exemplara a programului acestor tineri care  traiesc in gand si in fapta ortodoxia.

Margareta Catrinu, Cluj   11  iulie 2012.

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Pictura si mozaic. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s