Galerii de arta din Cluj-Napoca: Galeria ”Hangar”

Galeria de arta ”Hangar” este cel mai recent spatiu expositional deschis publicului din Cluj.

Eforturile si visul implinit cu deschiderea acestui frumos spatiu ii apartin tanarului dar experimentatului galerist Mihu Semenescu, cel pe care artistii si amatorii de arta il gasesc de cativa ani in Galeria Veche, ultima sala de expozitii a UAP ramasa cu aceasta destinatie de peste 50 de ani in orasul de pe Somes.

Ca sa reziste o astfel de galerie (galeria Veche), absolventul de istorie/istoria artei, Mihu Semenescu, a invatat pe viu economia ”de piata”, adaptandu-se din mers comertului cu picturi, sculpturi, icoane, ceramica si alte obiecte frumoase. Pentru ca arta nu se poate vinde ca orice marfa, a trebuit sa devina un cunoscator al prezentarii artei, al diferitelor tendinte, dar si al stimularii gustului pentru calitate si, nu in ultimul rand, al tehnicilor efectelor ”de scena” care sa atraga publicul in mica galerie. Ca sa reziste financiar, in galerie se vand culori si alte materiale pentru artisti, se inrameaza tablouri si uneori se deschid si expozitii personale. Dar sensibilitatea tanarului galerist provenind dintr-o frumoasa familie de plasticieni a simtit cam pentru ce are Clujul ca potential artistic, ar fi binevenita inca o sala eliberata de comercial, destinata contemplarii artei, poate unui dialog deschis noului, momentului actual atat de schimbator si de surprinzator al mentalitatilor si spiritualului contemporan. Cu alte cuvinte: ceva care sa permita artistilor si iubitorilor de arta un pas inainte, ceva mai aproape de ”frumos”, mai in Lumina, mai in Spiritual, mai in Ideal daca ma pot exprima asa.

Astfel s-a nascut spatiul  numit cu talc ”HANGAR”, aflat foarte aproape de ”punctul 0” al orasului, pe strada Episcop  Ioan Bob, chiar aproape de scoala cu acelasi nume si de biserica numita tot asa. Adica: in Cluj, totul este istorie, biserica aceasta este prima biserica romaneasca ”din interiorul cetatii”, greco-catolica, din sec. XIX, iar scoala existenta si acum (mult modernizata) a fost tot prima scoala romaneasca din oras, sustinuta la inceput tot de bisericuta din apropiere. Toate casele din zona sunt foarte vechi, amintesc de casele sasesti ca arhitectura, iar subsolul este bogat in urme arheologice, templele vechii Napoca aici sunt sub scoala Bob, poate si sub biserica, cele mai multe constructii romane fiind cercetate la 100-200 metri in zona pietii de langa statuia lui Matei Corvin. Iar sub biserica catolica Sfantul Mihail, probabil este templul Dianei sau al altor zeitati romane, la fel cum este in multe locuri din Europa in care s-au suprapus civilizatii si epoci istorice in continuitatea lor fireasca.

Expozitia de inaugurare a galeriei prezinta creatia foarte individualizata, inconfundabila a patru artisti ”decoratori”, daca arta textila, ceramica, sticla sau desenele unei ceramiste pot fi considerate decorative. Din fotografiile pe care le vedeti, cred ca se intelege ca puterea de sugestie si expresivitatea artelor ceramice, textile, traditional decorative a primit valente sporite de comunicare in perioada contemporana, depasind cu mult ceea ce era altadata sticla utilitara, covor au vas de lut… Visul si metafora marilor idei care constituie material ideatica a creatiei artistice de tip superior si etern isi gasesc o materializare minunata in creatia textila volumetrica  a Angelei Semanescu, in arhitectura sensibila a obiectelor ”pseudoconstructiviste”  din  sticla a lui Valeriu Semenescu, in reliefurile  in lut  sau portelan, asamblate perietal prin diferite tehnici de textura si jocuri de lumina ale ceramistului Gavrila Zmicala si in desenele in tus si pastel semnate de ceramista Eugenia Pop.  Toti cei patru creatori sunt foarte cunoscuti in lumea artistica a iubitorilor de arta, si-au facut studiile la academia de arta din oras si au activat  atat ca artisti, dar si ca profesori in invatamantul artistic liceal (universitar pentru Valer Semenescu).

Cu bucurie, am admirat lucrarea obiect textil parietal ”Mainile Gradinarului”, realizata de Angela Semenescu, o intrupare in culoare,f ire de lana, pe simbolul etern al mainii, iar  alaturi, o Mana a Creatorului, din sticla-cristal, de mare forta si expresivitate de data asta semnata de artistul sticlar Valer Semenescu. O adevarata materializare ideatica si plastica a armoniei familiale a celor doi artisti. Grafica Eugeniei Pop, cunoscuta pentru stilul expresiv si jucaus aj ceramicei sale, aduce de data aceasta o suita de desene pe tema grava a vindecarii, tema gandita prin metafore si simboluri cu semnificatii culturale gasibile in mentalul artistic si mistic, in nota dominanta a imaginarului  bogat al creativitatii proprii, dublate de o contemplatie profunda a destinului omenesc, cu toata constienta suferintei asumate… Cel mai tanar dintre artisti, Gavril Zmicala, discipol al Eugeniei Pop, prezinta un ciclu  de ”tablouri” ceramice pe tema complexa a calatoriei, metafora a vietii si mai ales a destinului artistului, calator in lumea formelor-semn, martore si in acelasi timp participante la evolutia si miscarea  in propria  sa lume. Foarte valorosi, talentul si complexitatea evolutiei acestor patru creatori de frumos-spiritual ne afirma perenitatea unei creatii artistice nutrita de o adevarata scoala de ”decorativitate” a Clujului, probata prin multe expozitii personale in tara si nu numai, constituind deja un patrimoniu de suflet romanesc etern.

Felicitari artistilor pentru reusita expozitie, dar si tinerilor curatori in frunte cu Mihu Semenescu pentru reusita unui vis implinit, noua galerie HANGAR.

Margareta Catrinu, 30 iulie 2012, Cluj

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s